Overlevelsesesguide for Tromsø

«Tromsø er et merkverdig sted, men har mye å by på for den som våger» – Vi ba journalisten Emi Kjeldsberg fortelle oss om utelivet i Tromsø. «Ute» tolket han som både ute i friluft og ute på byen. Leser du denne overlevelsesguiden, er du sikret både trygghet og trivsel i Nordens Paradis. I alle fall god underholdning.

Endelig er ferieplanene på plass. Koffertene og gubben er pakket og klargjort, og nå er dere altså på vei til Tromsø, verdens minste storby.

Veteranbildag i Storgata © Emi Kjeldsberg

Tromsø ligner ikke på Paris

«Porten til Ishavet», «Perlen ved 69 grader Nord», «Nordens Paris», – nuvel. Etter min mening er ikke Tromsø noe likt Paris lenger. Ei kan man sammenligne oss med London, Malmø, Murmansk, Bodø eller Reykjavik. Tromsø er kontrastenes by, like forbløffende som den er forutsigbar. En by med innovasjon og tradisjon, urban villmark, midnattsol og mørketid.

Realitystjerner kommer gjerne fra Tromsø

Tromsøs kulturliv smykkes av renommerte festivaler og symfoniorkester – på den annen side er vi landets største produsent av Paradise/Love Island/Exonthebeach-deltakere.  Tromsøværinger er like avbalanserte og laidback som vi er sporty og eventyrlystne. Her er byen der det nedslitte og nitriste fusjonerer med det elegante og toppmoderne – Tromsø er definisjonen på dynamikk, der ekte åpenhet og sjarm er den eneste røde tråd gjennom det hele. Det er en hard nøtt å knekke, men følg med så skal vi sammen finne kjernen av Tromsø, og nøkkelen til å overleve en tur til ishavsbyen.

Leiebil? © Emi Kjeldsberg

1. Bli norgesmester i bakkestart og glattkjøring

Velkommen til Tromsø! De eventyrlystne er kanskje fristet til å teste ut vårt busstilbud som er i norgestoppen for upålitelig kollektivtransport. Dog dyp innsikt i Tromsø-tilværelsen får man kun ved å leie bil. Tromsøs bratte bakker og konstante veiarbeid er den perfekte arenaen for å teste kjøreferdigheter, og i løpet av leieperioden får du solide lærepenger om verdien av firehjulstrekk og piggdekk.

Øyeblikket man forlater Tromsø lufthavn åpenbares det majestetiske fjellandskapet på Kvaløya. Det er naturlig å bli topptur-tørst. Derfor, så fort bagasjen er slengt inn på hotellrommet, er neste stopp Fjellheisen på fastlandet.

En vanlig ettermiddag i «småbyen» Tromsø © Emi Kjeldsberg

2. Bryn deg på kjøretur i verdens dårligst planlagte by

På vei til Fjellheisen oppdager du Tromsøs største underverk – vår horrible infrastruktur. Midnattssol og nordlys kan ta seg en bolle, det er på E8 det virkelige mirakelet skjer. Mitt tips er å time flyankomsten i Tromsø til klokka 4 på ettermiddagen. Da blir du tvunget til å kjøre leiebilen forbi Jekta Storsenter (5 minutter unna flyplassen) midt i rushtida. La deg forbløffes av hvordan en så liten by kan ha så enorme trafikkorker!

Skrekkeksempel?

Samferdselsministre, byplanleggere og rakettforskere har lenge studert dette magiske fenomenet, men vitenskapen har enda ingen forklaring. Tromsøs elendige byplanlegging er faktisk så internasjonalt anerkjent at byplanleggere fra universiteter verden rundt reiser hit for å bruke vår vakre by som forskningsprosjekt (helt seriøst).

3. Se Tromsø i måseperspektiv

Omsider har du kommet deg til fastlandet, klar for den minneverdige «Fjellheisen» som fører deg opp til Storsteinen. Heisen stopper like ved Fjellstua kafé, hvor man kan nyte en kaffe mens man tar innover seg den beste panoramautsikten i hele Tromsø. Herifra får man full oversikt over byen, alle våre fjell, fjorder og daler. Etter hvert legger du kanskje merke til at noe av klientellet er mer solbrent, andpusten og svett enn deg og de andre fra heisturen. Du løser ikke gåten enda, men biter deg merke.

I Sherpatrappa må du hilse

Omsider tar du fjellheisen ned igjen, og da får du øye på byens mest populære valfartsområde – Sherpatrappa. Her går tusenvis av Tromsøværinger i alle aldre opp og ned hver dag. Alt fra gamle ektepar til unge vennegrupper finner sammen i solidaritet. Spreke fedre springer to steg av gangen med en unge under hver arm mens turlaug av gamlinger feirer og tar pause for hvert fullførte trappetrinn. Om du hiver deg med opp trappa blir dette ditt første møte med lokalbefolkningen – Tromsøværinger er pliktig å smile og hilse i Sherpatrappa.

4. Vandring i «Nordens Champs-Elysées»

Som tidligere nevnt er det ikke mye Tromsø og Paris har til felles i moderne tid, men Storgata virker nærmest modellert etter Champs-Élysées. Gågata vår er nærmest identisk med Paris’ mest kjente gate. Tour De France, Haute Coture og Notre Dame er byttet ut med Midnight Sun Marathon, vintage bohem og Domkirka. Boutique klesbutikker, kunstgallerier og selektive smågodt-sjapper snirkler seg rundt høymoderne gourmetrestauranter verdig Michelinstjerner. Tromsøs storby-ambisjoner skjules av de beskjedne tradisjonelle trehusene i gult og rødt. Den som ser seg litt rundt vil oppdage byens gater er dekorert av diverse gatekunst fra lokale helter Chris Reddy, Martin Whatson, Argus, Marit Bockelie.

«Skirri» har uslåelig utsikt mot Tromsdalen, best observert over en varm kopp kaffe © Emi Kjeldsberg

5. Brunsj blant Tromsøs eksentriske bohemer

Jeg og en fraflyttet kompis har en fast tradisjon om å møtes for brunsj hver sommer, og sette oss ved en tilfeldig benk i domkirkeparken. Min favoritt er den bortgjemte perlen «Koseverden» rett i nærheten av Domkirka. Om man klarer å motstå fristelsen av de hjemmebakte kakene, er ciabatta eller smurt «landgang» en god plass å starte dagen. (landgang= Tromsøbegrep for baguette med ost og skinke).

Ta brunsjen i kirkeparken

Med landgang og kaffekopp i hånda er Domkirkeparken en egnet plass for å betrakte Tromsøs eksentriske befolkning fra trygg avstand. På en gitt dag ser du nok fasjonable studenter gå sammen i takt, barnefamilier som leker i gresset. Fedre triller hver sin barnevogn mens de lirer av seg saftige banneord, og hippier som sitter i en sirkel og konstruerer nye ideologier mens de diskuterer konspirasjonsteorier om måsebestanden.

Skarvens Arctandria, der gammelt vertshus møter førsteklasses meny © Emi Kjeldsberg

6. Skarvens Arctandria – der gammelt vertshus møter førsteklasses meny

Det er lett å glemme hvor bortskjemte vi i Tromsø er på middagsfronten. Vi har latterlig mange valgmuligheter – Vis meg en annen by med 76.000 innbyggere med like bredt utvalg av kvalitetsrestauranter. Mens mange trender kommer og går, er det enkelte institusjoner vi aldri blir kvitt. Mang en Tromsøværing sverger ved Yonas’ Tako-pizza, mens andre mener Casa Inferno lager Norges mest autentiske italienske pizza.

Det er sjømat man skal spise

Men de beste restaurantene i byen bruker lokale matvarer og tradisjoner. Med vår historiske tilknytning til sjøfart og fiskevær er det ikke rart at sjømat stadig øker i popularitet her i byen. Innen nå har sjømatrestauranter med gammeldags rustikk blitt en trøttende klisjé. Men Arctandria ved Skarven er forgjengeren til alle, og har perfeksjonert konseptet. Arctandria er en forseggjort restaurant som serverer himmelsk mat med lokal vri; grillet tørrfisk må være på menyen for alle som besøker Tromsø.

Tapas er min favoritt

Min favorittmiddag i Tromsø finner man hos Tromsø Tapas. Mange har sine preferanser, men min er en combo av kongekrabbe + norsk andebryst med kastanjepuré. I flere år og i mange land har jeg lett etter bedre tilberedt kongekrabbe enn den man får på Tromsø Tapas, men ingen andre har vært i nærheten av deres standard.

7. Tropenatt og «sydenferie» 69 grader nord

Om du absolutt skulle savne Granca, har Tromsø sin egen «Maspalomas», nemlig sandstranda i Grøtfjorden. Kun 30 minutter unna Tromsø sentrum ligger dette idylliske strandparadiset. Tromsøværinger strømmer hit på solværsdager, tar frem parasoller og volleyballnett, bikini og shorts – Du tror det ikke før du ser det. Ikke la solsteiken lure deg til å tro at vannet er like temperert som lufta, vi snakker fortsatt Norskehavet. Når det er sagt, er det som regel svært forfriskende å ta en dukkert innimellom soltimene. Pass deg for solbrenthet, turister sverger på at sola her oppe er ekstra utilgivelig.

I Tromsøs barer og nattklubber finner man alle slags folk, her er et lite utvalg © Emi Kjeldsberg

8. Verdens beste *voksne* uteliv

Det er velkjent at Tromsø er byen i Europa med flest serveringssteder per innbygger. Men færre vet at utestedene stort sett er forbeholdt det voksne publikum. Man slipper visstnok ikke inn dørene med mindre man kan presisere hvor man var da Oddvar Brå brakk staven. Klarer man testen får man velge og vrake mellom titalls vannhull i Storgata, og alle har sin egen sjarm.

Jo brunere puben er, jo løsere er praten

Mange av pubene i Tromsø er av den aller bruneste sorten, og det er her man kommer tettest innpå Tromsøværinger. På steder som Ølhallen må du først sette deg ved baren og velge ønsket halvliter øl fra tappekran. Så snart du åpner munnen blir lokalbefolkningen nysgjerrig og betrakter deg som en eksotisk tilreisende.

Kom som du er

Du lærer straks Tromsøfolk å kjenne; åpne, ærlige, imøtekommende og uhøytidelige med mye humor. Ved nabobordet sitter en butikkarbeider, MC-klubbveteran, multimillionær og UiT-professor rundt samme bord for å diskutere bompenger, fortelle vitser og dele morsom historie. Her er det ingen kleskode eller forskjellbehandling. Det kan Hillary Clinton, Dagny, Snoop Dogg og Idol-Ingvar skrive under på. Tromsø tar deg imot slik du er, ferdig snakka.

Det kan bli vått

Innen midnatt har du nok fortært et årsforbruk av mikrobrygg og blitt intimt kjent med samtlige utgivelser av mackøl. Du forlater ikke stedet før du kan hele diskografien til Ketil Stokkan, Banana Airlines og Steinar Albrigtsen i blinde.

Det kan bli høylytt

Drar man på No 24 er sjansen stor for at man treffer en høylytt og ekstatisk venninnegjeng fra karantenegruppe 8-10. Damene hilser som om de ikke har sett hverandre siden ungdomsskolen, men minutter senere prates det om alt løst og fast som om de knapt har gjort annet de siste tiåret. Når du omsider finner vei tilbake til hotellrommet har du dyp innsikt i familiedramaet til Trude, Unni og co., samt alle detaljene om deres nære krets på snaue 240 jevnaldrende medlemmer.

Stortorget, også kjent som måsenes patruljeområde © Emi Kjeldsberg

9. Beskytt nattmaten fra Tromsøs vakre, vingede voktere

Etter en fuktig kveld på byen er du kanskje dumdristig nok til å vandre langs Storgata med en pølse i hånda. Et fryktinngytende skrik varsler deg om en ubuden gjest med nebb og klør. Velkommen til Tromsøs terror, nattens voktere – «måsn». (“Sjør” på høy-søring, men ikke si det i påhør av andre.)

Du har ikke sjangs

Du og pølsa er sjanseløs mot disse, i dét måsa stuper mot deg og sluker pølsa i ett svelg. De monstrøse alteterne er topptrente i å dominere byvandrere, så bare gi slipp på pølsa og ta imot lærepengen. SNL påstår at disse kystbundne trekkfuglene kan bli opp til 30cm og 2,1 kilo. Pøh! Tromsøvarianten er på størrelse med en sykkel, med vingespenn som en Pterodactyl. Jeg har gitt byens beste konspirasjonsteoretikere oppdrag om å finne ut hvordan en diett av kebab, fiskeslog og flaggstangfrø har skapt slik monstrøs vekstspurt. Den rådende teorien er at Havforskningsinstituttet og NINA genmanipulerer måsn så Polaria kan åpne Jurassic Park i Tromsø.

Glimvannet er ferskvannsfiskernes Shangri-La © Emi Kjeldsberg

10. Røyefiske og treningsøkt i utkanten av byen

Glimvannet er ferskvannsfiskerens Shangri-La.

Tromsø bugner av gode muligheter for ferskvannsfiske og havfisking. Det er syndig å avsløre hemmelige fiskevann, så det beste tipset er å ta frem et kart og gå på skattejakt. Men Hella på Kvaløya er en god plass å starte med havfiske – torsk, sei, Sjøørret er noe av det man kan få på kroken. På Ringvassøya er det gode muligheter for å fiske ørret og røye, særlig er Innerelv eller Glimvannet ved grensa til Karlsøy kommune blant de skjulte perlene. Glimvannet er særlig praktfullt fordi det kombinerer fiskelykke med vakker natur. I den krystallklare innsjøen er røye og ørret de mest utbredte artene, så her er det bare å ta med dupp og flue. Opplevelsen er desto bedre om man er sprek nok til å bære/dra kajakk eller kano drøye 300 meter fra parkeringsplassen. Belønningen er en god treningsøkt og en avslappende sommernatt med god utsikt i fred og ro. Den smarte fisker pakker også med seg primus, mel, salt og pepper…

Tverrfjellet i Kattfjorden er populært blant nybegynnere © Emi Kjeldsberg

11. 101 muligheter for topptur

Fra Fjellstua på Storsteinen åpenbares de mange valgmulighetene for toppturer i Tromsø. Pek en tilfeldig retning og kjør dit, så finner du minst 5 gode toppturer på veien. Om du gikk opp Sherpatrappa har du allerede bestått opptakskravet for å gå opp til Hamperokken eller Kløftebakken like i nærheten. På Kvaløy-sida av Tromsø er Tverrfjellet, Buren og Rødtind nybegynner-vennlige fjell året rundt. For de med litt mer erfaring er Store Blåmannen og Tromsdalstinden de mest populære toppturene om sommeren.

Lyngsalpene når høyest

De beste vinteropplevelsene finner man nok i Lyngsalpene. De sprekeste kan begi seg ut på en uforglemmelig fjelltur til Jiehkkevárri (fylkets høyeste fjell 1833 m.o.h), og de som har tatt dagsturen via den letteste ruten gjennom Holmbukttinden, sverger på at dette er en av Norges fineste fjellturer.

Lunsjen tas på Vollan

Husk at værforholdet er like dynamisk som alt annet i Troms – været som har vært er ingen garanti for været i morgen, så vær beredt på å endre planer, og følg skredvarselet! På vei mot flere av toppene er Nordkjosbotn et nærmest garantert stop. Da anbefales det at man tar en matbit hos Vollan gjestestue – en koselig kafé som serverer hjemmelaga husmannskost hver dag, for eksempel reinkarbonater, salt torsk eller fiskegrateng.

12. Konverteringsterapi på Ølhallen

Dette kommer kanskje som et sjokk, men statusen din som «søring» er *ikke* satt i stein. Om du har lest hele vår guide er du endelig klar for å ta det store steget, og bli kvitt søring-stemplet for godt. Du skjønner, søring handler ikke om dialekt, opprinnelse eller fødested – søring er en livsstil eller en midlertidig tilstand.

Hva er en søring?

Søring er noen som mater måsn, noen som ikke tåler lukta av fisk, eller noen som ikke kan ett ord på samisk. Søring er noen blir fornærmet av et saftig banneord. Søring er noen som tror man må ha dress, skjorte og slips for å «passe inn» ute på byen. Søring er når man klager over at Tromsø kun har én Tesla-superlader og når man har et større forhold til «Vy» enn til Mack. (Ikke vær redd for dialekta di. Mads Gilbert, Gunnar Nerdrum og Jens Johan Hjort ble nominert til Årets Tromsøværing, tross deres Oslo-dialekt.)

Det hjelper å prate om det

Etterlat stamgjestene på Ølhallen til å gjennomføre din konverteringsterapi fra «søring»-tilstanden. Det eneste som kreves er at du slår av en prat. Unngå tabubelagte temaer som jernbane, bompenger og Bodø, så vil Tromsøværingene ta deg imot med åpne armer. Når du dukker opp neste utekveld og blir møtt med en utvetydig «Ka’an-sir?”, har du bestått.

Gratulerer, du er herved en immatrikulert Tromsøværing!

Som nevnt er ikke Tromsø drømmeplassen for alle. Bli hjemme om du ikke tåler upålitelig vær, dårlige veier eller uforutsigbare attraksjoner. Tromsø er den siste plass du bør dra om drømmeferien er en All-Inclusive hotellpakke på Granca. Tromsø er for deg som gjerne vil bade i Grøtfjorden når målestokken viser 26 grader, men ikke mister motet når snøbyger og sludd kommer neste dag. Tromsø er for deg som setter pris på at alle er like (u)viktige og at alle for være alle, deg som vil slå av en prat med den ekte og ærlige lokalbefolkninga.

Tromsø er plassen hvor du kan starte dagen med topptur, så fiske etter ørret til middag, for så å mane frem sin indre danseløve på kvelden.