William Copeland

Hvor skal du lete etter nordlyset i bil rundt Tromsø?

Å leie bil selv er en flott måte å utforske området rundt Tromsø på på egen hånd. Veinettet er bra, og du kan komme til noen flotte steder for å se nordlyset på. Du må imidlertid huske på at selv om bilene har vinterdekk eller piggdekk, befinner vi oss i Arktis. Vær og føre kan skifte fort og gjøre kjøringen til en utfordring. Har du aldri prøvd å kjøre på vinterføre, anbefaler vi ikke å kjøre. Det finnes mange organiserte utflukter hvor andre tar seg av kjøringen.

Figur 15a: Nordlys i hurtig bevegelse senvinteren 2018 © William Copeland

Værgudene bestemmer hvor du skal kjøre

Været gjør valget om hvor du skal se etter nordlyset. Været kan skifte fra dag til dag, noen ganger fra time til time, det sørger selve golfstrømmen for. Derfor må du mange ganger forlate Tromsø by for å oppleve ho Aurora. Her er fire typiske værsituasjoner som forekommer ofte i Tromsø om vinteren. Ta hensyn til dem, og du har gode sjanser for å finne klar himmel og nordlys.

Fire typiske værsituasjoner: Fra venstre sørvest og regn, nord/nordøst og byger, sterk østavind og sørøst © William Copeland

Området har blitt delt i fire soner

Så la oss gå rett på sak. Området har blitt delt inn i fire ulike områder, alle innenfor kjøreavstand fra Tromsø. Hvert område har ulike landskaper, og fotografer som søker ulike bakgrunner for nordlyset er det lurt å kjenne lokalgeografien før man starter. Sone 1 og 2 er lett å nå, og er utmerkede alternativer på klare netter. Sone 3 og 4 er for deg som har bestemt deg, og er svært gode under vanskelige forhold og når du vil ha en annen type landskap.

De fire sonene © William Copeland

Praktisk om å kjøre selv

Vi anbefaler ikke å leie bil om du ikke har kjørt på snø og vinterføre før. Vinterveier er ikke til å spøke med til tider. Om du ikke er vant til å kjøre på vanlig, norsk vinterføre, kan du ende opp i grøfta og må ringe Falken. I tillegg kan du støte på rein og elg på veien, noe som forårsaker ulykker hvert år i området. På utsatte steder kan vind blåse deg av veien på de verste dagene. Studer værmeldingen godt, og legg ikke ut på tur i vanskelige forhold. Følg gjerne med på Vegmeldingssentralen.

Pakk med deg godt med klær, i tilfelle du blir stående fast noe sted. En hodelykt er også praktisk. En liten spade og annet sikkerhetsutstyr finnes ellers i leiebiler. Mat og drikke er også greit, siden det kan bli lange kvelder på nordlysjakt.

Blir du med på guidede turer, vil guiden gi deg informasjon om området, han vet hvor sjansen er størst for klar himmel akkurat i kveld, han hjelper med å ta bilder og han serverer kaffe og noe å bite i. Sikkerheten ivaretas også bedre av en lokalkjent sjåfør.

Om du har din egen bil, kan du bruke den til å se landskap og severdigheter i dagslys, og så strekke turen utover til kvelden for å se nordlyset. Du bestemmer selv hvor du kjører, og tar bare hensyn til reisefølget ditt og deg selv. To til fire stykker som leier bil kommer også ofte bedre ut økonomisk.

Sone 1 byr på nordlysjakt og øyhopping

Det nærmeste området dekker øyene vest for Tromsø, Kvaløya og Ringvassøya. Dette er fjellrike øyer med mange steder å stoppe for å se nordlyset over fjelltopper og åpent hav.

  1. Finnvikdalen – En kort 15-minutters kjøretur fra sentrum til et fjellplatå med utsikt mot havet og den fjellrike Vengsøya
  2. Skulsfjord – Før du kommer til selve bosettingen, er det mange muligheter til å stoppe ved veien og å ut i terrenget.
  3. Ersfjord – Den mest fotograferte fjorden i området, med utsikt langs tinderekkene ut mot storhavet. Stopp på parkeringen over bebyggelsen og gå rundt i terrenget i god høyde over bebyggelsen for å ha den beste utsikten. Husk at det bor mye folk i området som skal rundt for å gjøre sin daglige gjøremål.
  4. Kattfjordvatnet – Romslige parkeringsplasser i denne fjellovergangen gjør det lett å stoppe og utforske området, som er spesielt vakkert i måneskinn. Ikke gå på isen på vatnet, selv om det ser trygt ut!
  5. Brensholmen – det er mange steder å stoppe i området, som er et åpent kystlandskap med heier, strender og lave fjell. Du kan gå opp på Ørnfløya, en liten topp, for å se over til Sommarøy og Hillesøya. Stopper du rett før brua over til Sommarøy, får du flott utsikt, selv om det kan være litt trengsel her i den travleste turistsesongen.
  6. Sommarøy – Dette øysamfunnet med det vakre navnet (det var sommerbeite en gang i tida) har flotte, hvite strender og utsikt mot fjellene på Kvaløya. Sommarøy er imidlertid et tett lokalsamfunn, så ikke forstyrr lokalbefolkningen ved å lage støy eller parkere rett foran husene. Vi foreslår at du ikke drar over til den litt større øya Hillesøya, siden det er nesten ikke er offentlige steder her hvor man kan stoppe.
  7. Hella – Dette stedet har både helleristninger og gamle hus fra Tromsø. Om høsten er det rikelig med parkering her, så du kan gå til de gamle husene med klipper og utsikt mot Rystraumen og de vakre fjellene på sørsida. Om vinteren er ikke parkeringsplassen godt brøytet, så det kan bli vanskeligere.
  8. Grøtfjord – Et kjent sted for nordlysjegerne er Grøtfjord, som har det meste; fjell, havutsikt og en vakker fjord. Det er ingen grunn til å gå ned i bebyggelsen og stranda, på grunn av lysforurensingen fra husene.
  9. Tromvik – Nesten der veien slutter, ligger dette lille fiskeværet med god utsikt mot horisonten i nord. Du kan kjøre opp bakketoppen mot Rekvik, der veien slutter, og stoppe på toppen. Veien er imidlertid smal og svingete, ta den bare under de beste vær- og føreforhold.
  10. Kvaløyvågen – En blindvei fører til denne bygda. Du trenger ikke kjøre helt fram, det er noen fine stopp langs veien hit. Gå ned til Kvalsundet for å få nordlysbilder med fine refleksjoner.
  11. Skarsfjord – Når du kjører til venstre etter tunnelen til Ringvassøya, finnes det stoppesteder hele veien. Den skjulte perlen er imidlertid Skarsfjord. Det finnes mange steder å parkere, og utsikten er klassisk nordnorsk. Er det veldig glatt, bør du ikke kjøre ned i selve bygda, men bli stående på fjellovergangen. Ellers kan du rett og slett bli stående på glatta.
  12. Riksvei 863 – Denne veien er lenger enn den ser ut. Her er det mange avkjøringer hvor du kan stoppe for å følge med på himmelen mens du arbeider deg utover fra byen.
  13. Dåfjord og Skogsfjordvatnet – Før du svinger av mot den lille bygda Dåfjord, er det en avkjøring på venstre side langs hovedveien. Herfra er det vid utsikt. Skogsfjordvatnet er Norges største innsjø på en øy, men det er ikke lett å se at det faktisk er et vatn og ikke en fjord. Langs vatnet er det flere stoppesteder.
  14. Fv 304 utsiktspunkt – Rett ved nordspissen av Ringvassøya er det er parkeringsområde med utsikt mot nord. Her er det ofte mye vind, så vær forsiktig når det blåser.

Sone 2 tar deg til fjells på fastlandssida

Området sør og øst for Tromsø er fjellrikt, med dype daler og fjordutsikt. Lyngsalpene har de høyeste toppene i området, og de danner en utrolig bakgrunn for nordlysbilder. Området sør for Tromsø er åpnere med fjell i det fjerne.

Tromsø fastland og nabokommunene © William Copeland
  1. Fv53 – Etter at du har kjørt forbi Tønsvik gir noen parkeringsplasser utsikt rett mot nord.
  2. Oldervik – Oldervik, som er svært populært blant fotografer, har utsikt mot de mektige Lyngsalpene i øst, og har også fine klippeformasjoner som gir sjanser til gode bilder.
  3. EISCAT – Ikke lenge etter at du har tatt av fra Ramfjorden mot Breivikeidet, ser du skiltet for EISCAT. Kjører du av her, er det småveier her hvor du kan vandre rundt og ha utsikt nedover dalen. Her er det innimellom svært kaldt, så ha på deg godt med klær. Ikke kjør forbi fareskiltet for stråling, herfra er det privat vei.
  4. Nakkevatnet ved Sjurnes – Sving av mot Sjurnes før Breivikeidet, og du kjører forbi Nakkevatnet. Vatnet fryser helt igjen om vinteren, og dersom man er helt sikker på at isen er trygg, går det an å gå på det. Det vil det være mot slutten av vinteren. Fortsetter du ned til bygda Sjursnes, er det fantastisk utsikt mot Lyngsalpene på ande siden.
  5. Laksvatnet til Lakselvbukt – Denne veistrekningen er kanskje en av de vakreste i hele området. Fjorden er stille, siden den ligger mellom fjellene, og Lyngsalpene rager høyt over området. I måneskinn er det uvirkelig vakkert.
  6. Fv293 Lakselvbukt-Olderdalen – Om du fortsetter nordover fra Lakselvbukt, kjører du i skyggen av Lyngsalpene. Alle stoppestedene langs veien byr på fantastisk utsikt, men husk at denne veien er en blindvei.
  7. Fv293 – «Gamleveien». Om du kjører sørover langs Balsfjorden fra Laksvatn, tar du den gamle hovedveien langs fjorden. Skulle den grønne damen dukke opp på himmelen, kan du nemlig stoppe nesten hvor som helst. Men haster det å komme innover i landet, velger du den raske, moderne E8
  8. Lyngen Rv91 – Denne veien er simpelthen overveldende, med steile fjellsider. Selv om horisonten er svært begrenset, kan du se flotte nordlys over fjelltoppene.
  9. Sørlenangsbotn – Dette området er lite besøkt av nordlysjegere, og har flott utsikt nordover. Her er det lite trafikk, så det kan være verdt å prøve om du er i området.
  10. Rv 858 – Langs dette strekket er det mange jorder og innsjøer, så man ser langt rundt seg.
  11. Malangen – Malangen er så populær at det til og med har sin egen «resort». Utsikten herfra mot fjorden i sør er svært flott. Stoppesteder er det nok ikke så mange av, men prøv likevel å unngå oppkjørsler, det er jo faktisk privat eiendom.
  12. Malangsveien – Denne strekningen har mange stoppesteder, og det er utsikt nordover til Kvaløya. Dette området er lett å nå gjennom Ryatunnellen fra Larseng på Kvaløya til Vikran.

Sone 3 er dit vi drar når været er dårlig langs kysten

Sone 3 er dypt inn i landet, og er egnet for de eventyrlystne. Her inne er du så langt fra kysten at du i de fleste tilfellene finner klar himmel et eller annet sted. Daler i skyggen av høye tinder flater ut til vidde med 360° utsikt når du nærmere deg den finske grensa. Den kan du til og med krysse. Området rundt Skibotn har faktisk blant de tørreste i Nord-Norge, med et helt eget mikroklima.

© William Copeland
  1. Tamokdalen – Kaldt, bratt og skogkledd er stikkord for Tamokdalen. Området er uendelig vakkert, men kan være ekstremt kaldt om vinteren, ned til under -30. Veien kan også stenge på grunn av rasfare. Vakker natur og mye godt vær gjør imidlertid Tamokdalen verdt et besøk.
  2. Dividalen – Dette er langt i sør, og har landskap som ligner på det i Tamokdalen, men sjansen for klar himmel er enda større. Har du prøvd alle andre steder i dårlig vær, prøv Dividalen.
  3. Signaldalen – Dette er nok en dal på lista, og har utsikt til Otertinden, det mest fotograferte fjellet i området.
  4. Skibotn – Kanskje det tørreste stedet på lista vår er Skibotn, som nyter sitt eget mikroklima i skyggen av Lyngsalpene. Ofte sprekker skyene opp når man kommer til Skibotn, selv om
  5. AvkjøringerE8 – Når du kjører veien fra Skibotn til Finland kommer du til de mørkeste områdene i regionen. Her er det mange små avkjøringer hvor du kan stoppe og beundre landskapet og nordlyset.
  6. Lulleelva rasteplass – Dette er en av avkjøringene, og er en større parkeringsplass. Den er omgitt av skog og utsikt mot fjell, så det er verdt et stopp.
  7. Helligskogen – Omtrent her flater landskapet ut til vidde, og utsikten blir videre. Finner du et sted å stoppe her, er det svært mørkt her med nesten fraværende lysforurensing.
  8. Kilpisjärvi, Finland – Noen ganger er været på den norske sida for utfordrende, og det kan være greit å krysse grensa til Finland. Kilpisjärvi har utsikt over sjøen med samme navn, og til den umiskjennelige toppen Saana. Husk pass!
  9. Ferga Lyngseidet-Olderdalen – Denne fergeturen kommer på lista på grunn av utsikten mot fjellene og den rolige Lyngenfjorden. Turen tar 40 minutter, og blir det nordlys, er det uovertruffen fjordutsikt i alle retninger.
  10. Djupvik/Spåkenes – Dette er et flott område for å se Lyngsalpene på avstand, og ingen andre steder får du så flott utsyn mot dem. Her er du i rett posisjon for å se nordlyset danse over tindene hele kvelden om solaktiviteten spiller på lag.

Sone 4 går til innsjøer, dype skoger og vinterkulde

Sone 4 dekker de områdenes hvor man kan kjøre på én lang kveld. Senja er ikke inkludert i dette, fordi det er for langt å kjøre til gode steder på denne øya. Senja krever sin egen artikkel. Landskapet i sone 4 har store sjøer, elver og skoger, og er også blant de kaldeste områdene om vinteren. Pass på så du ikke kjører inn i avsperrede områder, og bli ikke overrasket om du ser kolonner med militærkjøretøy, møter soldater i skogen eller hører artilleri mens du farter rundt i området.

  1. Heia – Dette er en stor parkeringsplass med mye kunstig lys i kanten av et militært område. Parker her og gå en tur ut i terrenget bort fra lyset og veitrafikken. Ikke gå over veien til vestsida, siden dette er militært område.
  2. Takvatnet – Dette er en stor, vakker og stemningsfull sjø. Ta av mot Øverbygd og kjør langs nordsida av sjøen. Parker på egnede stoppesteder og gå ned til sjøen for å nyte utsikten. De beste stoppestedene er vanligvis ved østenden av sjøen.
  3. Rv 857 – Når du kjører mot Øverbygd, kommer du inn i noen av de kaldeste strøkene i området, siden kaldlufta samler seg i dalbunnen. Det er fine stoppesteder for personbiler hvor du kan gå ut og se etter nordlyset.
  4. Øverbygd – Rett etter Øverbygd sentrum kjører du sørvestover mot Rundhaug og krysser elva. Dette er et område med dype skoger av mektige furuer, med en og annen hytte i skogen. I nysnø ser det eventyraktig ut.
  5. Målselvfossen – På veien sør for elva er det et parkeringsområde ved Norges nasjonalfoss, Målselvfossen. Her er det ofte svært glatt, så pass på. Utsikten mot den frosne elva og nordlyset over er imidlertid svært stemningsfull.

Her kommer de siste tipsene

Ja, der har du det; en omfattende oversikt over steder rundt i Tromsø-regionen for å se nordlyset. Ta hensyn til lokalbefolkningen, hold deg unna oppkjørsler, hager og innmark, slik som du forventer hjemme hos deg selv. Ikke kjør på vinterføre uten å ha gjort det før, det er mange nok ulykker langs veiene som det er. Til slutt; nyt det! Nordlyset dukker kanskje ikke opp, men landskapet du når med bil er verdt turen i seg selv.