© Ingun A. Maehlum/TIFF

Tromsø Internasjonale Filmfestival

Hva gjør man i mørketida i Tromsø? Man oppsøker kinomørket! Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), en av landets ledende filmfestivaler, er et årlig ritual for tusenvis av tromsøværinger og tilreisende.

Når mørketida har vart i nesten to måneder, i det som tidligere var Tromsøs tristeste måned, fylles kinosalene, gatene og kafeene med filminteresserte tromsøværinger og tilreisende. 80 ulike filmtitler og rundt 60 000 solgte kinobilletter under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) gjør den til mørketidas kulturhappening i nord. TIFF er også den filmfestivalen som selger flest kinobilletter i Norge. Byen summer av aktivitet, det er fullt over alt, og stemningen er både opprømt og dypt konsentrert.

Filmene på TIFF ser du ikke på kino ellers

Tromsø Internasjonale Filmfestival viser filmer et norsk publikum vanligvis ikke får se på kino. Språk vi vanligvis ikke hører, hverdager og problemstillinger som ligger fjernt fra vår virkelighet, filmatiske grep vi ikke hadde ventet; filminntrykkene utfordrer og beriker med kunstnerisk ambisiøse filmer fra hele verden. I tillegg viser festivalen fram både spillefilmer, kortfilmer og dokumentar fra nord.

Filmfestivalen mobiliserer tromsøværingene

Tromsø Internasjonale Filmfestival viser filmene flere ganger enn de fleste andre tilsvarende filmfestivalene. Det er en innarbeidet tradisjon, filmpublikummet i Tromsø ønsker nemlig å diskutere filmene seg imellom. De mest populære kan til og med få en ekstraforestilling. Tromsøværingene utgjør storparten av filmpublikum, og det tas ut avspaseringsdager over en lav sko. Mange helt vanlige publikummere kommer reisende fra Nord-Norge og Sør-Norge for å se mye film og ånde inn festivalstemningen. Kan man ikke norsk, er det jo en hjelp at alle filmer er tekstet på engelsk. Atmosfæren er dermed svært tilgjengelig for et alminnelig filminteressert publikum, dette er ikke først og fremst et filmbransjetreff, og glamourfaktoren er svært lav. Mange filmskapere er til stede, og i formelle og uformelle sammenhenger kan publikum bli bedre kjent med dem.

Festivalstemningen er tett og fokusert

Festivalen foregår ved slutten av mørketida, og det er ennå mørkt det meste av døgnet. Kafeene som kranser Storgata har imidlertid utvidet åpningstiden, og til skinnet av levende lys samtales det heftig og begeistret om de siste filmopplevelsene, gjerne med andre bord og med fremmede. Mange som satte vekkerklokka på seks for å få med seg den første filmen har krefter til å se film og diskutere fram til siste visning ved midnatt.

Kortfilmprogrammet presenterer nord

«Film fra nord» er en mønstring av kortfilmer og dokumentarfilmer med nordområdene, både Nordkalotten og de circumpolare områdene ellers. 12 filmer deltar i konkurransen om filmprisen Tromsøpalmen. Kort må også filmene være som vises på den store utendørskinoen på Stortorget. Hit toger byens skoler og barnehager for å se kortfilmer om dagen, og på kvelden flimrer kortfilmer for voksne over skjermen.

Stumfilmfestival foregår i stumfilmkino

Tromsø eier et lite filmklenodium, nemlig Norges eldste kino i kontinuerlig bruk, Verdensteatret fra 1916. Det finnes kun en håndfull slike kinoer igjen i hele verden. Dette inspirerte til en liten stumfilmfestival, Stumfilmdagene, som pågår første helga i september. Da kan man oppleve stumfilm fra 20-årene med original musikk fra bevarte partitur, eller med nyskapende moderne musikkuttrykk som kontrasterer med de gamle filmene. Den gamle kinobygningen må jo glede seg over gjensynet med de gamle klassikerne.

Tromsø i januar er kinomørkt

Hotellkapasiteten i Tromsø er kraftig utvidet, og det er lettere enn før å få rom i herberget. Filmtitting lar seg lett kombinere med annet morsomt som nordlysjakt, hundekjøring, snøskutertur og møljespising på byens restauranter. En arktisk vinterby med ny og gammel arkitektur i skjønn og uskjønn forening innbyr jo også til utforskning til fots.