Hyggelig, fargerik, vakker og definitivt lite turistifisert ligger Harstad ved fjorden og under nordlysovalen og venter på besøk. Her blir du tatt godt imot
Rett under nordlysovalen, i ly bak kystfjellene, ved en vakker fjord og omgitt av vinterskoger og majestetiske, snøkledde tinder finner du Harstad. Et trivelig, fargerikt lite sentrum, et knippe viktige historiske severdigheter, et overraskende utvalg av gourmetmat og en travel kulturkalender gjør byen til et sympatisk bekjentskap. Nordpå reiser mange til Harstad for å spise, være med på kultur og hygge seg, men langveisfarende er det få av. Den uavhengige turisten får dermed sjansen til å oppleve hverdag om vinteren og samtidig jakte på nordlyset i avslappet modus.
Aunfjellet er både lett å nå og har flott nordlysutsikt
Aunfjellet er en fjellrygg som gir Harstad ly mot vestaværet. Det ligger bare noen minutter utenfor Harstad med bil. Det er lett å gå rundt på stier og småveier om det er mye snø. Oftest kan man også gå rundt i terrenget. Fra toppen faller bergveggen rett ned i fjorden på vestsida. Herfra har du vidstrakt utsikt over fjordene nord for Harstad. Et svakt nordlys vil synes godt herfra på nordvesthimmelen, kanskje det er begynnelsen på noe stort? Nordlysfotografene i Harstad drar oftest hit.
Gå på tur på beina eller på truger på Aunfjellet
Det er ikke bare lokale fotografer du møter her om kveldene. Visit Harstad, turistkontoret, byr også på trugeturer med guide til Aunfjellet. Når du går på truger, holder du deg i bevegelse og er varm. Truger krever ingen spesiell teknikk, det er bare å gå. Du trenger bare alminnelig grei form. Stigningen mot fjellet er jevn og gradvis. Når du når toppen en måneskinnskveld om vinteren, ser du fjord, fjerne fjell og små perlerader fra bebyggelsen speile seg i vannet. Da er det på tide å tenne bål og laget kveldsmat mens vi venter. Nordlysgarantier finnes ikke, men du er ute under nattehimmelen i mange timer og vil få med deg det som skjer der oppe.
Vent på nordlyset på historiske Elgsnes
Noen steder har bare noe eget. Den gamle gården på Elgsnes, med en statelig hovedbygningn fra 1723 har til og med torvtak. Fra stranda rett nedenfor har du vid utsikt over Andfjorden til Senja midt imot og Andøya til venstre. Når ho Aurora lar oss vente på seg, hun er jo litt vrang sånn, kan du varme deg opp inne i naustet. Guiden din hjelper deg med kamerainnstillingene. Dette inngår i et organisert nordlysbesøk.
Hvordan ser du nordlyset på egen hånd?
Om du er på en ukes vinterferie i nord, kan en nordlystur hver kveld høres ganske stressende ut. I stedet kan du utforske kvelden på egen hånd der du er. Det handler om å kle seg godt, få noen råd fra det velinformerte turistkontoret og så bare dra ut. Man kan gå en fin tur til fots, eller leie ski, truger eller elsykkel. Det er mange måter å gjøre det på. Harstad er heller ikke et folketomt villmarksområde, det er hus og mennesker nær deg over alt. Det betyr at det er helt trygt.
Hva tar du på og med deg?
Husk refleks i harstadnatta. Det er viktig å bli sett på mørke, lite trafikkerte veier i Harstad og området rundt. Hodelykter er også billige og lette å få tak i. En termos med kaffe eller te er også en god ide, du kan ofte få fylt opp på overnattingsstedet. Noe småtteri å spise underveis er også greit.
Den enkleste turen går til Trondenes
Kyststien ut til Trondenes er en svært enkel og grei sti å gå. Ha gjerne med deg brodder i tilfelle det er glatt. Ettersom du forlater sentrum, legger du også bylysene bak deg. Etter rundt en halvtime er du ute på Trondenes med sin flotte steinkirke fra middelalderen. Her ute er det mange småveier og stier, og med litt flaks dukker nordlyset opp. Du er aldri for langt unna hus og folk, så dette er fullstendig trygt. Lyskasterne rundt Trondenes kirke skal lyse opp kirken så den ses fra Hurtigruta, men gjør det vanskelig å ta bilde av nordlyset over. Det likevel mange mørke steder i området hvor man kan tusle litt rundt mens man venter.
TV-tårnet gir vidt utsyn
En annen enkel vandring går opp til tv-tårnet. Herfra ser du bysentrum nede i sørøst, mens nordvesthimmelen er helt mørk. Svake eller begynnende nordlys kommer gjerne i nordvest. Hvor lett det er å komme til tårnet, vil imidlertid variere. Det er en fin tur på den snøfrie høsten, og burde også være grei når snøen er ankeldyp. Når de store mengdene kommer i februar-mars, kan du jo gå hit på truger.
Gangsåstoppen byr på fullt harstadpanorama
Midt i et boligområde i sør for sentrum ligger Gangsåstoppen. Herfra ser du ned over havna inn til sentrum av Harstad. Toppen er bare 172 meter høy, så det er ikke akkurat fjellklatring. Likevel kan det være utfordrende om det er svært glatt, så sørg for gode brodder. Er det mye snø, får vi igjen peke på trugene på turistkontoret. Turen hit er spesielt god for dem som vil ha bilde av nordlyset over Harstad sentrum. Siden det igjen betyr mye lys fra byen, passer det best for dem som er gode på nattfotografering.
Maistua har en utsiktskuppel
Er du med i DNT (Den norske turistforening), kan du leie Maistua for en natt. De fleste syns imidlertid det er greit å bare vandre opp bakken til dette utsiktspunktet i utkanten av bebyggelsen i Harstad. Her er det en kuppel hvor du kan drikke kaffen du forhåpentligvis har tatt med og vente på nordlyslyset. Når det er lite snø, kan du gå hit på beina. I snørike senvintre er det nok truger som gjelder.
Sykle rundt på elsykkel
Det høres rart ut, men det går faktisk fint an å sykle rundt på elsykkel selv midt på vinteren. Turistkontoret leier ut solide elsykler med piggdekk. Det betyr at du kan utforske hele byområdet i Harstad, spesielt villastrøkene i høyden over sentrum. Du kan også sykle ut til Trondeneshalvøya og til vakre steder som Røkenes. Senhøstes og tidlig på vinteren kan man gjerne sykle på skogsstier også, men det blir vanskeligere utover. Få turistkontoret til å foreslå noen ruter tilpasset hvor vant du er til å sykle. Vi har prøvd det, det er både enkelt og veldig artig.
Lei ski og se nordlyset fra løypa
Det er innlysende for alle med grunnleggende skiferdigheter; en skitur. Ski kan leies – igjen – på turistkontoret. Det går en lysløype rundt byområdet i Harstad, og dit er det lett å nå til fots. Folkeparken er et fint skogområde rett ved sentrum. Legger du litt mer jobb i det, kan du kjøre til Kvæfjordeidet. Dette er et område med skog og fjell vest for byen. Området er full av merkede løyper, og uten lys om kvelden er det mørkt og nordlysvennlig overalt. Ta med hodelykt og kanskje litt mer ekstra klær enn du ville gjort nærmere byen. Det ligger en trygghet i at området er populært blant de treningsglade i Harstad. Du er altså aldri helt alene.
Er været vanskelig, kan du leie bil
Noen ganger er været lite samarbeidsvillig, og da kan du prøve å lete opp klar himmel. Dette gjelder i alle fall om du er vant til å kjøre på vinterføre. Tette snøbyger fra nordvest og uendelig vått regn fra sørvest legger seg som lokk på harstadhimmelen og jager bort alle nordlyshåp fra byen. Alt etter fronter og skyformasjoner oppstår det lommer av klar himmel inne i fjordene. Gullesfjorden sørvest for Harstad og Gratangen inne på fastlandet kan ha klar himmel når det er tett ellers. Ta gjerne en titt på værkartet og gjør en vurdering, gjerne i samarbeid med turistinformasjonen. Området sør for Tjeldsundbrua byr på utsikt mot det elegante bruspennet og nordlyset i nord.
Nupen har Norges mest romantiske utsyn
Et reisemagasin laget en gang en liste over de ti mest romantiske stedene i Norge. Vinneren ble Nupen, på grunn av den flotte midnattssolutsikten. Vinterstid blir det jo gjerne mørkt her ute, men i månelys og stjerneskinn kan du likevel se konturene av landskapet
Kle deg godt og gå ut hver kveld
Nordlysappene hjelper oss i nordlysjakta. Unngå imidlertid å gå i én felle, nemlig å tro at lav KP. En KP1 eller 2 betyr ikke at det ikke blir nordlys over Harstad. Byen ligger rett under nordlysovalen, og KP-indeksen forteller mest av alt hvor langt fra nordlysovalen man kan forvente å se nordlys. Her, rett under, betyr det ikke så mye. Været er også svært omskiftelig, og himmelen kan åpne seg mellom tunge skyer. Så gi ikke oppe. Gode sko og klær egnet for vinterbruk er viktig, da trives du ute i vinternatta.
Harstad er det historiske sentrum i nord
Selv om Harstad ble by først i 1903, har den en rik historie. I vikingtida levde noen av de mektigste høvdingene i landet i Harstad-området. Trondenes kirke fra middelalderen og den 250 år gamle Røkenes gård og mange andre steder i området bidrar til historiefølelsen i området.
Trondenes kirke er verdens nordligste middelalderkirke
Kirken på Trondenes ble påbegynt tidlig på 1200-tallet. Så ble det stopp i byggingen i 200 år, før kirken ble fullført rundt 1440. Interiøret er rikt utsmykket med tre gotisk alterskap fra Tyskland, et orgel i empirestil og barokk prekestol. Rundt kirken finnes rester etter murer fra 1100-tallet, som skulle beskytte en eldre stavkirke på stedet.
Trondenes historiske senter setter det hele i sammenheng
Trondenes historiske senter forteller harstadhistorien fra begynnelsen. Det 2500 år gamle bronsesmykket, den store kjelen fra jernalderen og mange andre gjenstander settes i sammenheng i talende utstillinger som er lett å følge. Utenfor selve bygningen har Trondenes middelaldergård gjenoppstått med et langhus i torv fra middelderen og en stavkirke. Det mørkeste kapitlet er det nyeste. Den sovjetiske krigsfangen Konstantin Seredintsevs dagbok som forteller oss at «vi er kommet hit for å dø». Han døde av sult og utmattelse i 1943, noe som er dokumentert på senteret. Restene etter fangeleiren kan sees rett nord for kirken når det ikke er snø på bakken.
Adolfkanonen er en gigant fra 2. verdenskrig
Trondenes vokter over innseilingen til Narvik fra nord. Fra Narvik skipes jernmalm ut, noe som var viktig for den tyske krigføringen under krigen. Derfor ønsket Nazi-Tyskland å sikre at ingen allierte skip kunne komme nær. Ved hjelp av sovjetiske krigsfanger ble gigantiske kanoner plassert oppå festningsverk av betong. Konstantin var en av fangene. I dag kan man besøke Adolfkanonen, som kan treffe mål opptil 42 km avgårde, via turistkontoret.
Harstad er en liten by med et livlig sentrum
Rundt 25 000 mennesker bor i Harstad. Sentrum er kompakt og oversiktlig, og er en fargerik blanding av jugendhus, eldre trehus og det moderne. På dagtid er det flere trivelige kafeer og noen gode handlemuligheter, på til middag serverer Harstad gourmet på et forbausende høyt nivå.
Se etter den særpregede shoppingen
Det er jo ikke så artig å handle lenger på ferie, siden det stort sett finnes det samme over alt. I Harstad er det imidlertid noen adresser man kan kikke innom. «Prøvetrykk» lager en spesiell plakat, egne portkort eller ølbrikker etter din egen, originale design. «Vakre vene» kler opp den voksne dam. «Bakerinnen» er kjent for sine originale vrier på klassiske kaker. Spis der, eller ta med kake hjem. Skafferiet skaffer matvarer fra lokale produsenter rundt byen, og er et bra sted å kjøpe en gave med hjem.
Kvæfjordkaka er en søt fristelse
Norges nasjonalkake – kåret av Nitimens lyttere – er kvæfjordkaka, eller «Verdens beste». Den består av lag med romkrem, sukkerbrød og marengs med mandler. Den ble skapt av to søstre fra Kvæfjord som drev konditori i Harstad. Kvæfjordkake er kakebordfavoritten i alle bryllup, konfirmasjoner og barndåper nordpå. Turistkontoret anbefaler den på Trondenes historiske senter for tradisjonalistene, mens Bakerinnen serverer sin egen vri. Vi tenker derimot at man bør prøve begge.
Harstad er gourmethovedstaden i nord
Noen drar til Harstad for å spise. De unge kokkene på Umami er kjent for sine avstemte menyer med lokal mat. Prøv å reservere plass i god til før du kommer til Harstad. Mer uformelt er det på Bark, hvor menyen kombinerer verdenskjøkkene med lokal matskikk. Alo («styr, bråk» på nordnorsk) er like koselig og populært lokalt. Gois byr på asiatiske smaker. Røkenes gård med sin historiske atmosfære er vel verdt turen et stykke ut av byen.
Stopp for en kopp kaffe
Kaffepausen hører med på bytur, det er harstadværingene enige om. Egencia kaffebar kunne vært i Paris, sett utenfra. Innendørs leker derimot dekoren med den norske hytta. Naboen, Mat av Vahl, er egentlig en delikatessebutikk, men serverer lunsj, boller og kaffe på høye bord.
Vinteren i Harstad er mild og snørik
Selv om Harstad ligger vel 300 kilometer nord for Polarsirkelen, er været langt fra ekstremt her. I de kaldeste vintermånedene er snittemperaturen rundt tre minusgrader. Vesterålen på utsida av Harstad tar imot de sterkeste vindkastene, så Harstad ligger mer i le. Været er svært underholdende, fra ti-femten minusgrader via tette snøbyger til fronter av mildvær og regn. Snøen er nærmest garantert fra en gang i desember til midten av april.
Harstad har gode hoteller
I sentrum av Harstad er det flere hoteller, både førsteklasses og av god mellomklasse. I helgene og i stille vinteruker kan man ofte få gode priser her. Det finnes også rimeligere alternativer. Du kan også gå på hjemmesida til Visit Harstad for å se etter fine steder utenfor byen. De er ofte gode observasjonssteder for nordlyset.
Det er lett å reise til Harstad
Harstad/Narvik lufthavn ligger en liten time øst for Harstad. Herfra går det fly til Oslo med flere flyselskaper. Det får flybuss til og fra Harstad sentrum. Over land kan man ta seg fra Oslo via Trondheim til Fauske med tog. Herfra går det buss videre. Denne vakre reisen tar imidlertid et døgn. Konsulter EnTur for detaljene. Fra Sverige går det tog til Narvik, og en kort busstur videre til Harstad. Endelig anløper den sagnomsuste Hurtigruta Harstad på nord og sør, nå delvis også drevet av Havila. Fra Bergen er det tre og et halv døgns seiling.
Kombiner Harstad med andre fine steder i nord
Mange på vinterferie besøker imidlertid Harstad som et stopp mellom andre reisemål i Nord-Norge. Fra Tromsø er det under tre timer på en behagelig katamaran til Harstad, og det er to til fire avganger om dagen. Fra Narvik er det to timer med buss. Bussen til Sortland i Vesterålen er en kort affære med en flott fjordkryssing. Derfra går det nok en kort busstrekning til Svolvær i Lofoten, også den med en vakker fergeoverfart. EnTur har alle detaljene.
Fakta om vinter i Harstad
Harstad er en by som ligger ca. 300 km nord for Polarsirkelen, i Sør-Troms. Narvik ligger øst for Harstad, Lofoten sørvest og Tromsø nord for Harstad.
Harstad/Narvik Lufthavn Evenes ligger en liten time øst for Harstad. Herfra er det flere forbindelser om dagen med flere flyselskaper til Oslo. Kombinasjonen tog til Fauske og buss videre tar omtrent et døgn. EnTur har tider og priser.
Mellom Tromsø og Harstad går det hurtigbåt, som tar deg behagelig mellom byene på under tre timer. 2 avganger om dagen i helgene, 3-4 i ukedagene. EnTur har tider og priser.
Her finnes det flere muligheter. Noen ganger passer det best å ta en buss sørover mot Tjeldsundbrua og så ta bussen Narvik-Svolvær derfra. Et vakkert alternativ er å ta bussen til Sortland, med en fergekryssing (evt. cruise, så vakkert som det er) over Gullesfjorden. Så bytter du på Sortland til en buss til Svolvær, som likeledes krysser Hadselfjorden på vakrest tenkelig måte.
Harstad har flere hoteller av god standard. Det finnes også rimerligere alternativer. Se på Visit Harstads hjemmeside for full oversikt.
Visit Harstad har en velfylt hjemmeside med mye god informasjon om byen for den reisende.