Vil du skape dine egne midnattssolminner? Ta i så fall en titt på den lista over 13 steder utenfor allfarvei, kanskje de kan hjelpe deg til å finne ditt eget midnattssolsted
I våre dager drar mange til vakre steder de har sett på instagram. Dette betyr at noen steder kan bli helt overrent av folk som i bunn og grunn tar akkurat de samme bildene. Vi tror at det er mye hyggeligere å se midnattssola uten en skokk med mennesker rundt deg, så vi har funnet fram et knippe steder hvor du ser midnattssola alene, eller i et lokalmiljø. På disse stedene er det langt fra noen suvenirbutikk eller champagnebar, i stedet kan du streife rundt på egen hånd og finne din egen opplevelse.
Finn et trygt sted å se midnattssola i Longyearbyen
Den gamle taubanen er en viktig del av horisonten på Svalbard. Taubanen går fra de gamle gruvene til havna, og er en nøkkel til å forstå historien til dette verdens nordligste bysamfunn. Herfra ser du bosettinga i Longyearbyen oppover dalen, du ser Adventfjorden og du ser fjellene med den lagdelte geologien. Gå ellers gjerne rundt i Longyearbyen ved midnatt og se sola stå høyt over horisonten. Ønsker du å dra på tur utenfor byen, er det helt nødvendig å bli med på en guidet tur på grunn av de generelt tøffe forholdene og på grunn av isbjørnfaren.
Midnattssola skinner i Longyearbyen fra 19. april til 24. august
I Grense Jakobselv møter russegrensa Ishavet
Det fraflyttede stedet Grense Jakobselv ligger der den norsk-russiske grensa møter Varangerfjorden. Herfra ser du de få husene, Oscar II kapell fra 1869 og midnattssola over åpent hav rett i nord. En sommeråpen, hullete grusvei fører til Grense Jakobselv, men du kan også delta på en organisert tur fra Kirkenes med ATV.
Midnattssola skinner fra 17. mai til 24. juli i Grense Jakobselv
Slettnes fyr føles som verdens ende
Det nordligste fyret på Europas fastland, Slettnes fyr, ligger ved veis ende på Nordkyn, like ved fiskeværet Gamvik. Fyret selv ble tent for over 100 år siden, men ble delvis ødelagt i 1944 og så restaurert. Fyrvokterboligene er et godt eksempel på gjenreisningsarkitekturen, med enkle, moderne linjer som slår oss som vakre og funksjonelle i dag også. Her finnes også en kafe og et enkelt gjestehus.
Midnattssola skinner fra 12. mai til 30. jul, omtrent det samme som på Nordkapp
Fra Haldetoppen nær Karasjok ser du midnattssola speile seg i vatna på Finnmarksvidda
Finnmarksvidda bølger i høydedrag, daler, vatn og elver over hele indre Finnmark. Om du går opp til Haldetoppen ved Karasjok, kommer du over furuskogen og ser ut over hele den vidstrakte vidda. I nord ligger de tusen meter høye Gaissene, og mellom dem glimter Porsangerfjorden, mot sør ser du Saariselkä-ryggen i Finland. Det som slår deg mest, er imidlertid alle vatna som blinker i midnattssola. Hit kan du gå selv, eller du kan bli med på en guidet tur. Bruk myggmiddel etter midtsommer, men utsikten er verdt noen bloddråper.
Midnattssola skinner fra 19. mai til 24. juli.
Gjennom Kirkeporten ser du Nordkapp
Nordkapplatået er et klassisk besøksmål ytterst i nord i Europa, noe enhver reisende må ha på lista si. Når du har vært der, er det imidlertid tid for å se på andre muligheter på Magerøya. Fra fiskeværet Skarsvåg går det en sti til den naturlige buen Kirkeporten, det tar kanskje 20 minutter. Gjennom buen ser du over Mefjorden til Nordkapp, med Nordkapphornet som er lett å kjenne igjen, og midnattssola.
Midnattssola er synlig fra 12. mai til 30. juli
Fra Spåkenes ser du Lyngsalpene og midnattssola
Lyngsalpene er en halvøy a spisse tinder, dype daler og isbreer som henger som balkonger mellom toppene. Mange steder her er det skygge ved midnatt. Et vakkert utsiktspunkt er imidlertid Spåkenes, som er en gammel morene som stikker ut i Lyngenfjorden ved munningen. Herfra ser du Lyngsalpene rett i vest, mot øst ligger Uløya og Kåfjordalpene og rett i nord stikker fjelløya Nord-Fugløy opp. Og til venstre for Nord-Fugløya står midnattssola over havet.
Midnattssola er synlig over havet fra 18. mai til 25. juli
Artikkelen fortsetter under tipsene
Artige tips for ting å gjøre under midnattssola
Mye artig å gjøre om sommeren i Nord-Norge. Her har du noen tips på helt ulike ting.
Fra Ørnfløya ser du kyst og hav
Den lille åsen Ørnfløya nær fiskeværet Sommarøy gir fullt kystpanorama vest for Tromsø. Mot sør farges snøen på toppene på Senja i lys aprikos av sola, rett under buer brua over til Sommarøy seg elegant og mot nord ligger toppene på Kvaløya. Ved klippeøya Håja, som visstnok har inspirert til byggingen av Ishavskatedralen, står sola over havet og småøyene på midnattstidspunktet.
Midnattssola er synlig fra 18. mai til 25. juli
Keipen i Harstad er en lett tur med en stor utsikt
Keipen ligger like utenfor Harstad by, en knapp halvtimes vandring i lett terreng. Turen ender imidlertid ved en bratt skrent. Herfra ser du ut over mot neset Nupen som stikker ut i nord og videre mot Andøya og Senja, samt over fjorden til den vestlige delen av Hinnøya i vest. Fjell, fjord, hav og øyer, det er i sannhet et ekte nordnorsk skue.
Midnattssola er synlig fra 22. mai til 20. juli
Hovden i Vesterålen har den store havutsikten
Vesterålen er jo et øyrike med havblikk. Hovden er et lite tettsted ved enden av veien i Bø, som er Vesterålens bortgjemte hjørne. Hovden har en liten havn beskyttet av en molo, bratte fjellsider i bakgrunnen, hus som står spredt i lyngsterrenget, store fiskehjeller og fri sikt mot storhavet. Fredeligere kan det ikke bli.
Midnattssola er synlig fra 22. mail til 21. juli
Dra til Lofotens ukjente ytterside for å se midnattssola
De spisse tindene i Lofoten har en bivirkning; de gjør at du ikke ser midnattssola i de fleste fiskeværene som ligger langs innsida av øyrekka, de ligger rett og slett i skyggen. Lofotværingene ser at sola skinner på fjelltoppene og på fastlandet, men de ser ikke soløyet selv. Løsningen er å reise til Lofotens mer ukjente nordvestkyst. Her er det mye lenger mellom bosettingene, men utsikten nordover er ubrutt. Av de mange stedene foreslår vi Utakleiv (vi kunne valgt Unstad eller Eggum) med sin lange strand omgitt av fjell. I det fjerne ligger Bø i Vesterålen, men ellers er det ubrutt havutsikt så langt du ser.
Utakleiv har midnattssol fra 25. mai til 18. juli
Hundholmen er et glemt sted ved fjorden
Vi spurte turistkontoret i Narvik om deres favorittsted. De anbefalte oss Hundholmen, et gammelt gruvesamfunn ved Tysfjorden. I dag er det bare seks fastboende på stedet. Her kan man vandre rundt i det grønne, frodige sommerlandskapet, ta bilder av gamle hus, kaste flyndre i fjæra og se utover fjorden mot midnattssola.
På Hundholmen er det midnattssol fra 26. mai til 17. juli
Fra Ureddplassen har du den store havutsikten
En av de vakreste stoppene langs kystriksveien er «Ureddplassen», med monumentet over ubåten Uredd. Den norske ubåten i alliert tjeneste ble senket på oppdrag i det okkuperte Norge i 1943. Herfra ser man Nykan ved Røst, Værøys langstrakte profil, klippeøya Mosken og den ytre dele av Lofotveggen. De er imidlertid så langt borte at man bare ser dem som blå skygger, ellers er det masse skimrende hav på en godværsnatt.
Midnattssola skinner fra 2. juni til 10. juli
Lovund er lundeøya midt i øymylderet på Helgeland
En av kystens store utsikter har du fra Lovund, nemlig til den tretakkede øykommunen Træna. Lovund har navnet sitt fra lundefuglen, og du kan sitte i gressbakken under Lundeura og se de klumpete fuglene fly med sild i nebbet til ungene, og så se ut mot Træna og sola som står lavt over havet rett på nordsiden.
Fra 8. juni til 4. juli er det midnattssol på Lovund
Praktisk om midnattssola
Tja. Det er jo øyet som ser. Vi har prøvd å finne et variert utvalg steder, og håper dermed at du får noen ideer til hvordan du selv kan finne gode steder for å se sola.
Ja og nei. Vi har brukt TimeAndDate for få riktig varighet av midnattssola, og de oppgir varighet ved fri sikt i nord. Om det ligger et fjell eller en øy i nord, vil varigheten naturligvis bli kortere. Sjekk lokalt!
Sommerværet i nord kan ha noe av lotto over seg. I kystområdene kan lavtrykkene stå i kø i dagevis, mens steder i innlandet gjerne har mer stabilt vær. For å se midnattssola kan det lønne seg å være fleksibel. Når russelufta står på, drar man til de fine stedene ved kysten, og når elingene (=bygene) går i ett, får man finne seg et tørt sted i innlandet. Men vi kan uansett love lyse netter, og landskapet kan være flott
Det er plass nok i Nord-Norge for alle som vil se sola. Imidlertid må du følge allemannsrettens bestemmelser. Ikke gå nærmere privathus enn 100 meter, ikke gå inn i hagene til folk, ikke lag støy når folk skal sove, ikke gå på innmark…ja, det er ikke så vanskelig.
Les mer om midnattssola rundt i Nord-Norge
Det er ikke det samme å se midnattssola på Nordkapp som å se henne i skybar i Bodø. I Vesterålen ser du henne over havet, mens sola titter fram mellom mektige fjell ved Narvik.