650 kilometer og seks ferger, merkverdige fjellformasjoner, titusenvis av øyer, en rik kulturarv, fuglefjell, en enorm isbre, grotter og sykkelturer; kystriksveien fra Trøndelag langs Helgelandskysten til Bodø er et spennende og handlingsmettet eventyr. Likevel har vi masse avstikkere å foreslå!
Ex-troll som Torghatten, De syv søstre og Hestmannen innehar tunge roller i Nordlandseventyret, fortellingen om hvordan fjellene ble til. Den 650 kilometer lange turen langs fylkesvei 17, Kystriksveien, har så mange eventyr å fortelle at den er blitt både nasjonal turistveg og en av reiseguiden Lonely Planets viktigste anbefalinger i Norge.
Forvik
Gammelt handelssted med god mat før ferga til historiske Tjøtta
Alstahaug
Kirke fra 1100-tallet, prestegård og Petter Dass-senteret. Kort vei til vakre Herøy «uti øyan»
Sandnessjøen
Trivelig by under fjellkjeden De syv søstre. Kort vei ut til Dønna med Nord-Norges vakreste kirke og en skuffende liten fallos
Nesna
Trivelig kystsamfunn, herfra dra du ut til strendene på Tomma
Jektvik
Fergeturen på to timer fra Kilboghamn krysser Polarsirkelen.
Braset ved Holandsfjorden
Fabelaktig utsikt over det grønne smeltevannet i Holandsfjorden til Engenbreen. Parker bilen og ta turen over!
Glomfjord
Klassisk industristed med en interessant historie mellom ville fjell
Ørnes
Vakkert tettsted ved kysten. Reis herfra ut til Støtt og de andre øyene
Saltstraumen
En av verdens sterkeste tidevannsstrømmer gir fire glitrende forestillinger om dagen når altfor mye vann har altfor lite plass. Alt under toppene i Børvasstindan
Finn dunværene i øymylderet på Sør-Helgeland
Kystlandskapet sør på Helgeland preges av et mylder av blankskurte øyer og holmer som beskytter lune viker med frodig vegetasjon og jordbruksbygder. Noe av det forunderligste langs hele kysten er hullet i fjellet Torghatten, og en enkel fjelltur fører tvers igjennom fjellet. På Tilrem ligger Hildurs urterarium, hvor du kan se alt som gror i det milde helgelandsklimaet.
Verdensarven finnes på Vega
Fra den trivelige småbyen Brønnøysund reiser du ut til Vega. Vegaøyan inngår i UNESCOs verdensarvsliste på grunn av sin enestående, bevarte kystkultur hvor mennesker og ærfugl lever i et gjensidig samspill. Menneskene steller godt med fuglene, og får dun til edderdyner tilbake. Naust, brygger og langsmale nordlandshus inngår i en lignende harmoni med landskapet av holmer, viker og sandstrender.
Kjør under Søstrene forbi triangelkirkene
Ruta midt på Helgeland går under fjellkjeden De syv søstre forbi sagastedet Tjøtta, prestegården, middelalderkirken og Petter Dass-senteret på Alstahaug, gjennom den trivelige kystbyen Sandnessjøen, over den elegante Helgelandsbrua og innom det velpleide strandstedet Nesna. Om du bestiger en søster, ligger alt dette for dine føtter!
Avstikkeren ut på øyene er vel verdt det
Midt på Helgeland tar du sykkelen om bord på ferga til en av de mange øysamfunnene. Sandstrender, bygdesamfunn og kulturminner ligger noen pedaltråkk fra hverandre. Dønna og Herøy har mest småveier og hver sin middelalderkirke, mens Lovund har sitt fuglefjell. Den tretakkete øya Træna er et kompakt kystsamfunn seks mil ut i havet.
Svartisen titter fram mellom fjellene
Nord på Helgeland møter fjellmassivet Saltfjellet havet, og landskapet får et vilt og dramatisk preg. Norges nest største isbre Svartisen ligger som en kuppel mellom de opptil 1454 meter høye toppene. I Holandsfjorden når Engenbreen nesten ned til fjorden. Kjøreturen forbi industristedet Glomfjord til det gamle handelsstedet på Ørnes går gjennom lange tunneler og i svinger høyt over fjordene.
Nord-Helgeland er det villeste
Handelsstedet Selsøyvik, renessansehagen på Lurøy, klokkargården på Rødøy og det bittelille samfunnet ved Myken fyr ligger alle under Hestmannens 571 rake meter og Rødøyløvas skulpturelle skikkelse. Øyriket lengst nord på Helgeland er langt utenfor allfarvei, så finleser du båtruter når du ut til ukjente perler. Fra ferga Kilboghamn-Jektvik ser du globen på holmen Vikingen som markerer Polarsirkelen.
Inn i Salten blir landskapet blidere
Nord for fjellrekka er landskapet grønnere og blidere igjen, med jordbruksbygder, skog og havutsikt helt til Lofoten. I Gildeskål gamle kirke fra 1130 ble salmedikteren Elias Blix døpt. Verdens sterkeste tidevannsstrøm, Saltstraumen, gir fire daglige forestillinger av fossende strømvirvler under et elegant bruspenn, og dermed er kystruta avsluttet med en festlig fanfare, kun 30 km fra Bodø.
Du får kaffepause på fergene
Fylkesvei 17 har hele 6 fergestrekninger. Disse fergene er velkomne pauser som tillater sjåføren å nyte landskapet. Høst, vinter og vår er det sjelden fullt på fergene, mens det kan være køer og ventetid på sommeren. Sånt noe er imidlertid et holdningsspørsmål, og ventetida kan fylles med alt fra å kaste flyndre i fjæra til å spise på fergekafeen, den beste er på det gamle handelsstedet Forvik.
Slik er det å reise langs kystriksveien
Helgelandskysten er ikke avsides villmark, Helgeland er kulturlandskap hvor gammel historie, kulturarv, gode spisesteder og særpregede overnattingssteder finnes med noen pedaltråkks mellomrom. Kajakkpadling, sykkelferie og vandreruter er lett å legge inn i en ferie, og la gjerne bilen stå og bli med en båtrute ut til øyene.
Ofte stilte spørsmål
Hele strekningen fra Steinkjer i Nord-Trøndelag opp til Saltstraumen ved Bodø er fylkesvei 17, som har fått tilnavnet Kystriksveien. Denne 650 kilometer lange strekningen har sin egen hjemmeside. Statens vegvesens prosjekt Nasjonale turistveger har valgt ut en del av strekningen, nemlig de 433 kilometrene fra Holm lengst sør på Helgeland til Godøystraumen, rett nord for Saltstraumen til sin Nasjonal turistveg på Helgelandskysten. Kjært barn har mange navn.
La deg inspirere av Nasjonale turistvegers presentasjon av Helgelandskysten. Kystriksveien er kjempegod og detaljert på alt av ferger og overnatting. Helgeland Reiseliv har severdigheter, overnatting og masse aktiviteter langs ruta. Bruk alle tre!