Seiland House

Ta lokalbåten til de minste samfunnene i Nord-Norge

I Nord-Norge må du av og til jobbe litt for å komme til de mest spennende stedene. Her er en veiviser til bittesmå, vakre lokalsamfunn utenfor allfarvei

Noen av oss vil utenfor den slagne landevei, dit få andre turister kommer seg. En av de beste tipsene til den viderekomne reisende er å ta lokalbåten i Nord-Norge. De starter gjerne i en by eller et større fiskevær, og gjør en runde mellom øyene til de små bosettingene på øyer eller til bebodde steder på fastlandet uten veiforbindelse. Til og med steder med en og to innbyggere får et anløp noen få ganger i uka. Her har vi også nevnt overnatting vi vet om ute på øyene og i bosettingene.

LangfjordXpressen er avsides så det holder

Tanafjorden er bred og åpen, omgitt av lave åser og bratte kyster. Langs fjorden ligger det flere tette, små bosettinger på lune steder. På Nervei lever over 30 mennesker av fisketurisme og oppdrett, men det bare bor en håndfull i Langfjordnes og Laggo. På mandag, onsdag, fredag og søndag kan du dra ut på et aldri så lite «cruise» fra Sjånes på Nordkynhalvøya. Er været godt, kan du gå av og vandre litt, og ta neste båt tilbake. Med god forhåndsplanlegging kan du til og med overnatte på Langfjordnes.

MåsøyXpressen og RolvsøyXpressen seiler lengst i nrod

Rett vest for Nordkapp ligger det en samling små øyer, alle fiskevær med lange tradisjoner. Det største stedet er Havøysund, ved enden av Nasjonal turistveg. Her bor det rundt tusen mennesker. Herfra går det båtruter til Ingøy (Rundt 20 innbyggere), Rolvsøy (80) og Måsøya (40). Fra Ingøy kan du spasere til Fruholmen fyr, verdens nordligste. Noen dager i uka kan du dra ut til øyene på morgenen og reise tilbake med ettermiddagsbåten. Det er overnatting både på Ingøy og i Tufjord på Rolvsøy.

Bygderuta tar deg med til havblikk og kameler

Hammerfest er en tradisjonsrik by, men ligger i et nærmest folketomt landskap. Herfra går SørøyXpressen, som på folkemunne kalles Bygderuta til Norges 4. største øy, Sørøya. Mellom de bratte kystene her ute ligger det bittesmå bosettinger. Turen tar et par timer, og er innom flere steder i ulike rekkefølge etter ukedagene. Du kan lage en sightseeingtur ut av det, eller gå i land i Akkarfjord og vandre til Kjøttvikvarden hvorfra det er vid havutsikt. Man kan også bo i Akkarfjord, enten på skolen eller på en kamelgård (!).

AltafjordXpressen seiler mellom spisse tinder

Seiland er en av Norges største øyer, men har under 150 fastboende. Landskapet er dramatisk, med spisse tinder, dype daler og store jøkler mellom toppene. Tar du AltafjordXpressen, ser du all skjønnheten fra båten. På Altneset er en gammel internatskole gjort om til et behagelig overnattingssted.

LoppaXpressen går til bosettinger under jøklene

Mellom Lopphavet og den mektige Øksfjordjøkelen er landskapet fullt av drama. Likevel bor det folk der. Nuvsvåg, Bergsfjord, Sandland, Sør-Tverrfjord og øya Loppa knyttes til kommunesenteret Øksfjord med LoppaXpressen. Mellom spisse tinder titter isbreene fra, mens fjellsidene er forbausende grønne, variasjonen i landskaper slående. Bruk LoppaXpressen som en sightseeingbåt, eller gå i land for overnatting og vandring i fjellandskapet. Det finnes overnatting på flere av stedene.

Kvænangsruta tar deg med til historiske øyer

Båtruta som går fra det travle fiskeværet Skjervøy til Burfjord ved E6 går til små, veiløse samfunn rundt munningen av den store fjorden Kvænangen. Fra Valanhamn ser du Øksfjordjøkelen på andre sida av fjorden, mens den lille bygda Reinfjord ligger rett under breen, med mektige tinder rundt. Spildra er en historisk øy med mange fornminner og en befolkning på noen og tyve. Her kan du overnatte, eller du kan ta hele turen som en sightseeingtur.

Bellvikferga tar deg med til forlatte øyer

En halvtime vest for Tromsø ligger kaia i Bellvika, hvor det går ferge til det livskraftige fiskerisamfunnet på Vengsøy. Et par ganger i uka går imidlertid ferga til de andre øyene i området. De lave holmene på Musvær, fugleværet Risøy og den store klumpen som heter Sandøy anløpes. Noen få bor fast her ute, men de fleste passasjerene er tromsøværinger med røtter og kanskje hytte her ute. Underveis ser du hundrevis av holmer og skjær, et rikt fugleliv og noen hytter og hus fra den tida det bodde mange flere her ute. Det finnes ingen overnatting på småøyene, bare på Vengsøy. Om du er vant med teltliv, går det an å ligge i telt her ute.

Ta sykkelen på båtruta til vikingøyene

Tore Hund fra Bjarkøy er ikke mer, men i dag bor det 500 mennesker på denne øya og småøyene rundt. Landskapet her er rikt og fruktbart med åker og eng. Flotte sandstrender og steinfjærer ligger langs kystene, og i Krykkjeberget hekker tusenvis av små måser. Du kan ta en runde mellom øyene med lokalbåten, på noen avganger havner du helt ute på Senja, eller leie sykkel på turistkontoret i Harstad. Da kan du sykle rundt på hovedøya, stikke innom Krambua for en kopp kaffe og gå en tur i fjæra. Det er flere overnattingsmuligheter her ute.  

Hvordan får du bestilt plass?

Båtene som er listet opp her, er sjelden fullbooket. Faktisk kunne de trengt flere passasjerer. Du kan bruke Sommerbilletten i Troms og Finnmark, eller betale via appene til Snelandia (Finnmark) og Troms Billett (Troms). Som regel kan du også bare møte opp og betale kontant eller med kort også. Det er ingen forhåndsreservasjon. Skulle det være et stort arrangement på et av småstedene, noe som fort skjer i løpet av sommeren, kan båten være full.

Sommerbilletten i Troms og Finnmark er gyldig på alle båtrutene.Bildene er tatt av Sunniva Tønsberg Gaski i Troms og Finnmark fylkeskommune

Hvordan bor du på øyene?

Mange av øyene og stedene har overnatting. Vi har prøvd å lenke til dem vi vet av. Det kan også være andre  og mindre steder, samt Air BnB. På små steder bør du alltid forhåndsbestille. Det kan være bryllup og små festivaler der som fyller all ledig kapasitet, eller de har rett og slett stengt fordi de ikke venter gjester. Litt planlegging må altså til.