Sommerbilletten i Finnmark tar deg på kryss og tvers på toppen av Europa

En rundreisebillett som tar deg med mellom fjorder, øyer, vidder og fjerne strender i en flerkulturell region lengst nord i Europa er et funn for den viderekomne reisende. Med den kommer du deg langt utenfor allfarvei i et vidstrakt område i ti dager.

På toppen av Europa, nærmere bestemt i Finnmark, er det dagslys døgnet rundt hele sommeren. Lyset gjør deg energisk og klar til å begi deg ut blant landskap og mennesker i det ytterste nord. Fra fjorder og store øyer i vest via de store innlandsdalene  og Finnmarksviddas horisonter til den rå Finnmarkskysten er det uendelig variasjon. Kulturarven er like fargerik, med samisk, kvensk og norsk kyst- og dølakultur side ved side. De mest minneverdige øyeblikkene finnes ofte der veien slutter. Sommerbilletten i Finnmark hjelper deg å finne fram til dem for en god pris for hele ti dager.

Reis ubegrenset i hele Finnmark

Busser, både lokalbusser og langdistansebusser, komfortable hurtigbåter, lokalbåter til øyene og til og med passasjertaksten på bilfergene; det meste av offentlig transport i Finnmark er med i billetten. Den er gyldig i sommersesongen, og med den reiser du på mange vis og over store avstander til en fast, lav pris. Pensjonister, honnørberettigede, barn og militære får halv pris.

Langdistansebusser binder sammen knutepunktene

Behagelige, raske busser går langs hovedveiene i Nord-Norge. Rute 64 fra Kirkenes går langs Varangerfjorden til Vardø, og underveis er det mange interessante steder å stoppe for å oppleve en helt spesiell kulturarv. Rute 130 går daglig fra Hammerfest til Varangerbotn, med overgang til Vardø og Kirkenes, mens rute 120 går fra Alta via Karasjok og Kautokeino til Varangerbotn, med korrespondanse til Vardø og Kirkenes. Rute 110 går fra Alta til Honningsvåg/Nordkapp.  

Lokalbussene går til vakre hemmeligheter

Tar du minibussen fra Kjøllefjord til Gamvik, kommer du til et fiskevær med 100 mennesker. Her er det et fantastisk lite museum, en spesiell sti gjennom historien og det nordligste fyret på Europas fastland, hvor du til og med kan overnatte. Med Sommerbilletten kan du finne ditt eget Gamvik, ytterst ved kysten, ved en fjord eller langt inne i en dal.

Hurtigbåtene pløyer sundene i vest

Hurtigbåten VargsundXpressen går fra Alta til Hammerfest innom småsteder under høye fjell og jøkler. Tar du bussen andre veien, får du både fjord og vidde.

Lokalbåter går til øysamfunn

Den eventyrlystne, viderekomne tar lokalbåten til de bittesmå kystsamfunnene uten veiforbindelse. Fra fiskeværet Havøysund (rundt 1000 innbyggere) ved enden av Nasjonal turistveg går det en liten, men trygg og behagelig båt til for eksempel B350/355 Ingøy/Rolvsøy. Kjøp kaffe i plastkopp fra automaten, og kanskje du har bestilt plass på et gjestehus. Mer utkant enn dette finner du knapt. Ta båten for å finne din egen midnattssolstrand i skjærgården.

Hvordan kjøper du billetten?

Nå til dags kjøper du selvsagt sånne billetter på nett. Last ned Snelandia Mobilett på mobilen og kjøp billetten der. Du kjøper billetten når du skal ta den i bruk, for tida begynner å løpe med en gang.. Les mer om betingelser og nyttig informasjon på Snelandias sider.

Hvordan planlegger jeg?

For å planlegge fra dag til dag bruker du reiseplanleggerne. De ligger inne på Snelandia. Du kan også ringe ruteopplysning 177 for råd. Lokale turistkontorer er ganske gode på å finne fram i det området de dekker, og kan hjelpe når geografien blir litt overveldende for deg. Nettstedet EnTur dekker hele Norge, og mange er vant til å bruke den.

Hva er ikke inkludert?

Sommerbilletten i Finnmark tilbys av Finnmark fylkeskommune på all transport drevet av dem. Den er altså ikke gyldig på transportmidler som ikke drives av fylket. Kystruten er privatdrevet, og inngår følgelig ikke i billetten. Det samme gjelder all flytrafikk, samt det privatdrevne busstilbudet Flybussen. Men ofte er det en buss fra Snelandia i nærheten. På fergene er billetten gyldig for personer, men ikke for biler.

Hvorfor reiser vi med offentlig transport?

Dagens reisende er mer opptatt av fotavtrykket de etterlater. En buss et sted i distriktet i Finnmark er sjelden full. Den drives av fylkeskommunen for at det skal være mulig å bo i distriktene. Bussen går altså uansett hvor mange som tar den, og din reise bidrar altså ikke til større utslipp av klimagasser. Erfarne reisende er også gjerne ute etter å oppleve hverdagslivet når de reiser. På lokal transport om sommeren møter du et tverrsnitt av befolkningen, medregnet utflyttede fra området som er hjemme på sommerferie. Endelig er Sommerbilletten rimelig, særlig om du utnytter den godt ved å reise og mye den uka den er gyldig.