Hva liker nordlendingene selv å gjøre om sommeren?
Vi har spurt en gjeng med nordlendinger om deres personlige yndlingssteder, favorittaktiviteter og avsløringer om hvordan de selv henter det aller beste ut av den nordnorske sommeren. Her er noen forslag for deg som ikke vil føle deg som turist, som helst drar dit lokalbefolkningen drar og som liker å gjøre det de lokale gjør
Få reisetips fra Nordlendingen
Vår chatbot «Nordlendingen» gir deg tips og inspirasjon til turen til Nord-Norge
Lokalbefolkningens hemmeligheter i nord
Skal vi oppsummere alle tipsene, ville det nok bli: Avslappa bystemning kombinert med fjellturer, skjærgårdsturer, fisking i alle varianter, grilling i fjæra og heftige festivaler. Med andre ord, klassisk sommerlykke i nord. For deg som vil la deg lokke inn i eventyret, sjekk ut disse favorittene!
- En sitteplass i solen
- Padle kajakk over grønne grunner
- Nordnorsk sommerkultur på sitt herligste
- Gå i fjellet og nyt utsynet!
- Sportsfiske som gjør deg til et bedre menneske
- Båtturer i den nordnorske skjærgården!
- Sykling blant kulturminner og kystkultur
En sitteplass i solen
Steinar fra Bodø innrømmer glatt at de fleste i nord har noen «hemmelige» steder få vet om. En av hans egne favorittplasser er benken på Mursnakken på Kjerringøy utenfor Bodø. Det krever en bitteliten topptur gjennom et frodig kulturlandskap opp til 37 m.o.h. Der møtes du av en 360 graders utsikt som omfatter hav, øyer og Lofotveggen, men som også gir utsyn til rolige innsjøer, ville fjell, velpleid kulturlandskap, historiske severdigheter, naturreservat og en nasjonalpark. Benken brukes allerede titt og ofte, både av kunstnere, filosofer, lokale innbyggere og en og annen tilreisende. Men det er plass til flere her, sier Steinar.
Monika som egentlig er tysk, men som har bodd i Kirkenes et halvt liv, synes det er aller best å sløve ved stranda i Grense Jakobselv og bade i Barentshavet. Åtte grader i vannet er helt herlig, sier hun og mener det oppriktig. Bildene hennes taler for seg!
Trygg Arne, også fra Kirkenes, er enig med Monika. Han oppholder seg også gjerne i Finnmark i den fine sommertida. Å fiske laks i våre mange lakseelver, besøke Grense Jakobselv, vår utpost mot Barentshavet, kikke på fugler i Pasvikdalen, være med på fuglesafari på Hornøya ved Vardø, delta på den heftige Varangerfestivalen eller ta seg en vandretur over Magerøya til Knivskjellodden, er noe Trygg Arne synes er helt topp. Det finnes rett og slett ikke maken til Finnmark om sommeren, sier han!
Lise er fra Narvik, og hennes favorittsted er sommerparadiset Gratangen 5 mil nord for byen. Her ved den smale fjorden omkranset av høye fjell, finner Lise sine stille stunder av lykke.Her lukter det alltid fersk tjære av båtene i den lyse årstida, sier Lise og trekker inn luft som om hun satt på brygga der ute akkurat nå. Her bader hun i rent, kaldt sjøvann, og elsker følelsen av å smyge seg ut i havet fra solvarme svaberg, forteller hun. Lise digger også å stå alene på kaia ved midnatt med fiskestanga i hendene, se fiskegarna henge til tørk og høre måsen rope mot midnattssola. For henne er nordnorsk sommer på det beste slike stunder fylt av ro og stille lykke.
Unni fra Alta henger seg på Lises anbefaling. For henne er det båling og grilling i fjæra, med koking av sprellfersk småsei som gjelder. Tilhørende ingredienser er selvsagt midnattssol, småprat og kos langt ut i de små timer. Det blir ikke bedre enn det, sier Unni.
Erika fra Kjerringøy sier at ingen plass i hele verden slår Kjerringøy om sommeren. Her ror vi lange turer i tradisjonsbåt i lyse kvelder, fisker småsei, ser på sola og havet og nisa som leker. Så går vi i land og koker sei og lever og nyter maten med flatbrød og en kald pils til. Det er sommerlykke det, sier Erika og stråler i kapp med sola.
Liv Marit fra Karasjok foretrekker Finnmarksvidda når hun har fri. Jeg bor ved to lange kveilende elver som byr på friskt vann, frodige nes og hvite sandbanker. På varme dager bader vi og nyter strandlivet ved elva. Ellers er det magisk å dra til Helligskog nasjonalpark (5 mil fra bygda), der trærne er som etner fra Ringenes herre. Hvis du tør da, det er nemlig bjørner der, sier Liv Marit. (Bare de aller heldigste får se dem). Jeg er ofte innom «Tusenårsstedet» vårt, Oalgevárre, også forteller Liv Marit. Herfra går det en hel rekke nydelige turstier.
Dra kajakken ut fra en hvit sandstrand og padle over grønne grunner
Rune fra Meløy får stjerner i øynene når han snakker om padling i nord. Selv om du kan padle kajakk langs hele kysten, er det ikke til å komme bort fra at Helgeland og Salten utpeker seg som rene kajakkparadiser. Her ute i den smule, langstrakte skjærgården mellom Trøndelag og Bodø treffer du små og store fastboende på tur nærmest døgnet rundt om sommeren. Her er det også plass nok til alle og vel så det.
Ann Kristin er helt enig med Rune, kajakk er kult.Selv elsker hun å padle på «yttersia», vest for Tromsø og slå opp teltet for en sommerhelg på Sommarøy.
Herlig nordnorsk sommerkultur
Sylvi digger festivalene og bruker mye av sommerferien sin på landets nordligste kulturtilbud. Festival, festival, festival, synger hun og blir myk i blikket og smørblid i fjeset. -Jeg tar meg gjerne en tur til Lofoten for å få med meg litteraturfestivalen Reine Ord, eller ut til den magiske øya Træna, langt ute i havet, for å digge musikk på Trænafestivalen, forteller hun. Jeg prøver også å få med meg urfolksfestivalen Riddu Riddu i Manndalen eller den samiske festivalen Markomeannu i Skånland. Og selvsagt alltid Buktafestivalen i Tromsø by. – Kjentfolk og kultur og natur på en gang. Hva mer ber du om, liksom?
Helene, som til vanlig jobber med film og kultur i Harstad, har det årlige besøket på Kråkeslottets kunstutstilling på Senja som sitt sommerlige høydepunkt! Her går kunst og natur nydelig hand i hand, sier hun. Helt topp!
Hege fra Sørfold sverger til markens grøde kombinert med den nordnorske kystkulturen når hun skal nyte sommerens feriedager. Selvplukk av jordbær og bringebær på Bjørklund Gård på Strøksnes i Sørfold, er en favoritt. Hun liker også å stikke innom opplevelseslandskapet Artigskogen som også har et eget mimrefjøs. Eller hun tar med venner og kommer seg på sjøen. Salten Veteranbåtlag eller Moen MBT tar oss gjerne på havet en tur for å fiske ferskfisk, forklarer Hege. Da koker vi fangsten ute og spiser fisken med det samme, med flatbrød og rømme til selvsagt. (Hege er kokk og vet hva hun snakker om). Ofte tar hun seg også en vandretur i Rago Nasjonalpark der hun også gjerne fisker etter ørret og røye. Og så får jeg alltid med meg lokale “happenings» som Strøksnesdagan og God nok festivalen på Engeløya, selvsagt! Nok å finne på i nord, med andre ord!
Gå tur i fjellet med vidt utsyn over hav og fiskevær
Benny fra Harstad anbefaler alle å gå i fjellet, det funker uansett vær. Det aller beste han vet er topptur, dukkert i et fjellvann og så øl og tørrfisk i fjæra. – I den rekkefølgen, bemerker han med alvor i stemmen. – Så enkelt, så herlig! Og tilgjengelige fjell og vann finnes det nok av i nord. Høye, majestetiske, spisse fjell. Runde, grønne og lavere fjell. Fjell på innlandet, fjell ute i havet. Fjell med isbreer og fjell uten. Og vann og fjære finner du jo nærmest over alt. – I Nord-Norge har du rett og slett helt uendelig med tilbud om du liker å gå i fjellet, sier Benny og slår ut med armene. – Det er bare å hive seg rundt og komme nordover!
Sportsfiske gjør deg til et bedre menneske
Hans Martin fra Vesterålen er en lidenskapelig hobbyfisker. Han mener bestemt at fisking gjør deg til et bedre menneske, og tipser om to herligheter han lever og ånder for. Laksefiske i Beiarelva (som nok er det aller beste Hans-Martin vet her i livet), og fjellfiske og havfiske i Vesterålen (utenom laksesesongen). Det er et nærmest grenseløst antall vann du kan fiske i, sier han. Og fangsten er feit og fin og velsmakende. Hvorfor du blir et bedre menneske av det? – Nei, det kan ikke forklares, svarer Hans Martin. – Du må prøve det sjøl for å forstå det. Og så knegg-ler han så kroppen rister og alle fiskestengene vibrerer på veggen bak han.
Også Sarah fra Harstad elsker å fiske laks når hun har fri. Aller helst gjør hun det sammen med faren sin i Målselv i indre Troms. Den første sommeren, for 10 år sida, forteller Sarah, fikk jeg denne ruggen på 5 kg. Da var jeg bitt av basillen. Nå fisker jeg laks hver eneste sommer og gleder meg stort hvert år.
Båtturer med fjell, strender og levende lokalsamfunn i skjønn forening
Jill-Torun fra Bodø digger å dra på seiltur mellom barske fjell og hvite strender når hun ferierer hjemme i Nord-Norge. I Steigen, rundt Hamarøy og i Lofoten-området er forholdene helt fantastiske for å kose seg både om bord og på land. Seiltur i nord betyr lyse kvelder og netter med sosiale strandhugg, sprellfersk fisk til middag, konstant luksusutsikt og stopp i mange levende lokalsamfunn underveis. Du kan velge sjøl om du vil ligge dørgende lat i sola, bruke kroppen for å bestige fjelltopper eller stoppe for kulturelt påfyll på gamle handelssteder og i små fiskevær langs leia. Det å seile i disse farvannene er så bra, sier hun, fordi du kan tilpasse turen etter både været og egen kompetanse. Jeg tror faktisk ikke du får så mange fordeler på en gang andre steder.
Inger Gunn fra Brønnøysund og mannen Bjørn Erik elsker også å dra på båttur, da helst med motorbåten sin. I skjærgården på Helgeland bader og soler de seg, slapper av og bare lever livet. Her er det jo over 10 000 øyer å velge mellom, sier Inger Gunn. – Og alltid er det et svaberg eller en kritthvit strand å gå i land på. Og når vi sitter der ute og dupper i båten vår, så ser vi alle fjelltoppene rundt oss. Og da får vi lyst til å ta en dag på fjellet også. Så kaster vi oss ut i en topptur som river i lungene og gir oss nye, uante krefter. Fra disse fjelltoppene kan vi nemlig nyte et helt fabelaktig utsyn over hele verden. Nesten hele verden i hvert fall, legger hun til og flirer. Om du ikke kjenner noen med egen båt, kan du fint reise med fergene sammen med lokalbefolkninga.
Raymond fra Bodø forteller at han ofte tar rutebåten ut til det gamle fiskeværet Helligvær i skjærgården utenfor byen. Her finnes det fortsatt gamle nordlandshus, noen helt fra begynnelsen av 1800-tallet. Rundt været ligger det 365 holmer, skjær og øyer, en for hver dag i året. Fem av dem er bebodd om sommeren, og her kan du møte en kystbefolkning som vet å sette pris på tradisjoner.
Sykkel og nistepakke med hele familien
Anders fra Harstad liker å pakke niste og ta hele familien med på sykkeltur, gjerne til øyene utenfor byen. Ferga over til Grytøy går jevnlig og er gratis for syklister. Også på Krøttøy og Meløyvær er det flott å sykle, forteller Anders. I tillegg er det interessant og lærerikt. Her ser man nemlig fortsatt restene av den kalde krigen langs et grusveinett med bruer som tar deg mellom øyer og holmer. – Og da snakker vi Karibiske strender med utsikt til de taggete fjelltoppene på Senja, understreker Anders og blir både heftig og begeistra mens han forteller. Anders er egentlig svensk, men har konvertert til harstadværing av personlig overbevisning. Slik kan det komme til å gå med flere enn han om man først får smaken på sommerlivet her, advarer han.
Byjenta Gunn Sissel sier at hun mer enn gjerne blir hjemme i Tromsø om sommeren! Her finner jeg avslappet internasjonal bystemning, utallige muligheter for fjellturer kort vei fra sentrum, sandstrender på Sommarøy, stangfiske på Hella, sykkelturer og grilling i Telegrafbukta. – Og jeg får alltid møte masse fine folk som er på besøk fra inn- og utland, sier hun. Tipp topp, tommel opp!