Ta deg god tid i Bodø før du seiler avgårde langs Nordlandskysten.
Når nordlandsbanen ruller inn i Bodø, har vi tilbakelagt første etappe av «Den store reisen» mot nord. Bodø, fylkeshovedstaden, er det perfekte utgangspunkt for å utforske den eventyrlige Nordlandskysten. Selv om vi er underveis, med flere steder og destinasjoner på ønskelista som vi skal utforske, tar vi oss også tid til noen dager i Bodø by. Etter å ha hørt på nasjonalskalden Terje Nilsen under togreisen fra Trondheim, lengter også vi ut til Mjelle. Rundt Bodø er det flere fine strender, noen av dem ligger i spektakulære møter med fjell. Børvasstindene som du kan se ut mot Saltstraumen, forfører mange til fjells. For deg som søker et overblikk over Vestfjorden mot Lofotfjellene, er Keiservarden lett tilgjengelig. Kjerringøy med sitt sagnomsuste gamle handelssted står også høyt på ønskelista.
Bodø er terskelen til Nordlandskysten
I flere himmelretninger kan du ta ferden med hurtigbåt og ferje. Fra Bodø kan du «på syd» reise i ett strekke til Sandnessjøen med hurtigbåten eller hurtigruta, for så å ta deg videre ut til Herøy og Dønna, eller til Brønnøysund videre ut til Vegaøyan, vår felles verdensarv som står på UNESCOs liste over bevaringsverdige steder. På nord kan du med hurtigbåten ta deg langs fjellkjempen Steigen til Skutvik, og videre over Vestfjorden til Lofotens hovedstad Svolvær. Med ferje kan du fra Bodø ta deg ut til en mindre trafikkert øyverden, til lavmælte Røst med mye himmel og hav, og til Værøy, fjelløya med sine langstrakte sandstrender. Fra øyene kan du ta deg videre til sydspissen av Lofoten: Moskenes.
Rekker du ikke ferje eller hurtigbåt: Opplev Bodø!
Kanskje du lar vær å rekke å komme deg videre med vilje? På en lengre reise er det fint med noen dager i en by som har alt det du trenger. Å omorganisere seg underveis kan også være fint. Eller har du pakket mer enn du trenger? Kanskje har du handlet suvenirer som tar mye plass? Postens Norgespakke er en god venn hva omorganisering av bagasje gjelder. På jakt etter nødvendigheter vil du kunne oppdage spisesteder med snert, god mat, god kaffe fra Bodøs eget kaffebrenneri: «Bønner i byen» som serveres hos Melkebaren like ved Torget og handelssenteret Kock i «Glasshuset» midt i sentrum.
Bodø har midnattssola i byvåpenet
Kafeer med utsikt gir et overblikk over byen
Bodøs høyreiste hotell som enkelt kalles «Havet», er et ypperlig sted å starte. Med heis kommer du deg himmelhøyt opp, til god mat, et snertent interiør og: En formidabel utsikt! Skjønt, vil du heller beholde bakkekontakten er det bare å slå deg til ro ved et av flere spisesteder mot den nyoppussa havna, like utenfor Stormen kulturhus. Her holder den flytende restauranten Hovda til, hvor du kan kose deg ute på dekk med et bedre måltid om været tillater det. Etterpå kan du rusle videre ut til moloen, et fint utsiktpunkt mot skipsleia, et lett tilgjengelig turmål om du bare er ute etter en spasertur. Moloen er et populært også blant Bodøværingene.
Norsk luftfartsmuseum er spennende for store og små
Like utenfor sentrum venter det ekte fly, innendørs, som gjør stort inntrykk på reisefølget: Nevø Adam på åtte år. Å stille seg under militærflyet for et blinkskudd er stor stas. Fortsatt er flyet i lufta, holdt på plass av solide vaiere. Dimensjonene gjør inntrykk. Hva som venter på innsiden, er vanskelig å forestille seg når man står på parkeringsplassen utenfor. Utstillingen med fly, helikoptre og mye annet imponerer. Her får timene vinger. Allerede i museumsbutikken, som vi først kommer til, blir vi elleville, her er det mange fine suvenirer å velge blant. Med som reiseminne blir det et lekefly. Innenfor Norsk Luftfartsmuseum venter fly og helikoptre i en storstilt utstilling. Tror du at alt er sett på en time, så tro om igjen. Hit må vi virkelig tilbake, med mye mer tid i bagasjen.
Bodø reiste seg fra asken etter 2. verdenskrig
På luftfartsartsmuseet kan du prøve deg som pilot
Her kan du sammen med en instruktør simulere en reise til alle verdens flyplasser. Adam er ivrig, og får beskjed om å være forsiktig, når han insisterer på å fly under Saltstraumbrua. Simulatoren er mye mer enn et leketøy, dette er avansert teknologi som brukes under utdanning av piloter. Snakk om en oppgradering av spille-boxen åtteåringen har hjemme! Tilbudet er populært, bestill gjerne tidspunkt på forhånd. Andre museum det er verdt å få med seg, er det flunkende nye Jektefartsmuseet og en av byens eldste bygninger Nordlandsmuseet.
Værran er av Bodøs herlige hemmeligheter
Med lokalruta ut til en lavmælt øyverden litt utenfor Bodø, kommer du deg til et unikt samfunn. Nordland turselskap arrangerer turer dit ut, hvor du kan få møte ho Olaug, som kan regnes for en levende legende i sin nåtid. – Givær er ei usminket, ekte øy og lite samfunn, hvor ho Olaug gir oss et innblikk i hverdagen på en naturlig måte, forteller Ivar i Nordland turselskap. Den som gjør landkjenning på lille Givær, det storslåtte havlandskapet, er heldig. For hos ho Olaug og familien er det stor gjestfrihet. De viser gjerne frem hvordan de lever her, og hvordan folk her ute har levd før dem, i pakt med naturen og dyrene. Her ute gresser sauer, høner kakler og hanen galer, mens ærfuglene ligger på reir, og legger igjen kostbar edderdun som betaling for husleia etter å ha ruget i små e-hus bygget etter viktige prinsipper som beskytter fuglen mot farer.
Ved hurtigbåtens avgang hoppes det fra kaia
Til glede for de om bord, holdes tradisjonen med å hoppe i havet i hevd. I tiår har folket på Givær holdt på med dette, selv om det her ved terskelen til Vestfjorden er nordhavstemperaturer som gjelder. Når små og store tar springfart fra trekaia, blir vi lett smittet av denne umiddelbare livsgleden som er i fri utfoldelse på Givær. Ved hver eneste ankomst og avgang, er det ho Olaug som håndterer trossa som båten fortøyes med. Før hun ble ekspeditør, var hun en av dem som heiv seg på havet i lykkerus.
På Givær kan du overnatte i ei skikkelig gammel rorbu, under enkle forhold, for å oppleve hverdagen og naturen her ute. Reiser du ut, gjør avtaler på forhånd, her er ingen butikker eller faste tilbud. Vet ho Olaug at du kommer, kan du derimot være trygg på at du blir oppvartet. Å oppleve havlandskapet og Givær er også mulig på en rundtur med hurtigbåten tur-retur Bodø. Billett og rutetider finner du hos Reis Nordland.
Visit Bodø: Salten har flere tuser øyer. De fleste er små og ubeboelige, men mange av øyene er et yndet sommerferiemål for øyhoppere. Enten du foretrekker sykkel, tursko eller klatretau. Enkelte plasser har i tillegg til storslått natur både unike overnattingsmuligheter og et utsøkt kjøkken. Lyst å prøve Øyhopping rundt Bodø?
Storslagen natur oppleves fra panoramadekkene
På alle disse sjøferdene, mot sør, vest og nord kan du stå ute på dekk og ta inn over deg havlandskapet du reiser gjennom. Selv er jeg glad i lyset som kan oppstå tidlig på morgenen og på kvelden. Fra høsten av kan du være heldig å finne deg selv ute på dekk under et sprakende nordlys, eller i et opplyst mørke fra måneskinnet. Uansett tid på døgnet, er det ren sjelebot og påfyll av energi å stå ute på dekk. God tur bølgelangs!
Praktisk om Bodø
Bodø ligger rett nord for Polarsirkelen, midt i Nordland fylke. Bodø er fylkeshovedstaden med over 50 000 innbyggere, og er dermed utgangspunkt for reiser til alle deler av dette lange og vakre fylket.
Bodø er endepunkt for Nordlandsbanen fra Trondheim, en vakker reise på over 10 timer. Hurtigruta anløper Bodø på nord og sør, og av spesiell betydning for reisende er den fire timer lange overfarten til Stamsund i Lofoten. Bodøs lufthavn har direktefly til Oslo og Trondheim, og gode sjanser for rabattbilletter. Bodø ligger en liten times kjøring fra E6, hovedfartsåren gjennom Nord-Norge, og kystriksveien starter ved Saltstraumen, rett innenfor Bodø.
Visit Bodø har fyldige nettsider med forslag på severdigheter, aktiviteter, mat og overnatting i Bodø. Les også om reiser i Salten, som er den midtre regionen i Nordland, som strekker seg fra Saltfjellet til Tysfjorden og fra svenskegrensa til storhavet.