Bli med på 4 dagers hundeeventyr i Tana. Dra midtvinters for nordlys og gnistrende kalde dager. Eller kjør hund i midnattssol i mai!

Ut i det blå

Skal du kjøre hund i Tana, må du la kontrollfriken i deg slippe taket. Dag Broch i Tana Husky, en av Norges beste hundekjørere, legger nemlig opp ruta etter hvor det er best å kjøre. Da får du den mest spennende turen, og hundene hans får oppleve noe nytt. Bli med på 4 dager ut i det blå i fjellet i Øst-Finnmark.

Dags veier er uransakelige

Veien blir til mens Dag kjører. Ligger snøskyene tunge nordover mot Austhavet, legger han turen sørover, biter landvinden i kinnene, drar han nordover. Lommekjent som han er, legger han opp en unik rute for hver tur, slik at opplevelsen blir best mulig for gjestene. Dette liker også hundene, nye opplevelser gjør hundelivet enda mer interessant.

Gamme, telt eller hytte

Siden ruta er uviss, er overnattingsalternativene flere. I fjellet i Tana står det mange åpne torvgammer, det finnes også store lagstelt. Skulle rekordkulda melde seg, tar Dag inn på en mer tradisjonell hytte. Det blir ingen minibar eller satellitt-tv underveis, men godt, varmt og trivelig blir det.

Du tar deg av hundene

Hos Tana Husky gjør gjestene jobben. De seler på hundene, spenner dem foran sleden, de seler av, koker maten og forer hundene, og gir rikelig med kjærlighet og omsorg. Hundene er av typen Alaska husky, som er små, sterke og raske konkurransehunder. De er svært kjærlige, og knytter seg til mennesker, så når det er på tide å ta farvel, renner tårene på gjestene…

Jeg tar meg av deg

Dag tar seg derimot av gjestene. Han viser vei i landskapet, finner overnatting, sørger for senger og påkledning og lager mat. Lunsjen er en tradisjonell norsk matpakke. Middagen er derimot kraftkost fra Sameland. Siste kvelden på fjellet koker han reinkjøtt, med buljong og margebein. På vinterfjellet holder det ikke med salat og krutonger!

Bli en musher

Første formiddagen kurser Dag gjestene i kunsten å kjøre hund, alt fra hvordan man seler på hundene til hvordan forkokeren funker. Selve kjøringa pleier ikke å være noe problem, alle som har gått på ski tar teknikken umiddelbart. Også gjester uten skierfaring fikser det, så fremt de er godt gangføre. Skulle dette falle vanskelig, er det like greit å bare sitte på.

Ekstremkulde?

I Tanadalen er klimaet stabilt, med lite vind og nedbør. Ekstrem kulde kan imidlertid forekomme, helt ned mot -40 grader noen dager. Når man kler ordentlig på seg, fryser man ikke, men for hundenes skyld må man kjøre kortere turer. Det er imidlertid ikke så vanlig med slike temperaturer, det ligger for det meste mellom -5 og -25.

Nordlys

Velger man å komme i den mørke vinteren, har man maksimale sjanser for å se nordlyset. På fjellet øst i Finnmark er det få kunstige lyskilder, og klimaet er tørt og stabilt. Det vil si at man har mange timer under åpen himmel for å se nordlyset. Dag understreker imidlertid at det er mye flott lys om vinteren; både de flotte solnedgangsfargene midt på dagen i mørketida, det blå lyset og det skarpe aprillyset når sola får tak.

Midnattssol

På slutten av sesongen, når snøen begynner å tine i lavlandet, flyttes hele aktiviteten i høyden hvor snøen ennå ligger, og hvor føret er skarpt og innbyr til høy fart. Blant turmålene er Kjølnes fyr ved Berlevåg og Varangerhalvøyas høyeste punkt, den 728 meter høye Stangnestinden. Kommer man rundt 17. mai, kan man kjøre hund i midnattssol.

Endelig fremme

På den fjerde dagen om kvelden, når hundene har fått stellet, tar gjestene og Dag inn hos Ester Utsi og hennes torvkledde, behagelige hytter. Her tar de badstue, og så er det tre retters herlig middag, rikelig belønning for jobben med å kjøre hund i 4 dager.

Musher fra eliten

Dag Broch er blant Topp 20-kjørerne i norsk hundekjøring. Han deltar hvert år i Femundsløpet og i selve manndomsprøven Finnmarksløpet. Han lever med sine 15 hunder hele året i tillegg til en vanlig jobb. Vær også advart, Dag spiller gitar, og tar gjerne med gitaren på fjellet og tar en trudelutt ved bålet.

Les mer

www.tanahusky.no er hjemmesida til Dag med all informasjon.