Ingenting er så fotogent som nordlyset, og samtidig er de grønne strålene vanskelige å fange. Har du et greit kamera, går det imidlertid fint an å ta nordlysbilder du ikke trodde du skulle klare å ta.

Det vanskeligste du kan fotografere

Det er nok nordlysbildene som har skapt den store interessen for nordlyset. Før digitalkameraene kom, var nordlysbildene vanskelige å få til. Men nå strømmer de gjennom sosiale medier, og man tenker; «et sånt bilde vil jeg også ta». Det gledelige er at det faktisk kan gjøres. www.nordnorge.com tok kontakt med merittert nordlysfotograf Petter Formo på Sandhornøya sør for Bodø for å høre hva som trengs. En humørfylt samtale senere ble vi ganske mye klokere. Her følger et sammendrag av Petters gode råd.

Dette trenger du av utstyr

Kameraer er gode og billige for tida, det samme gjelder ekstrautstyret. Men du må kle deg godt!

 • Et kamera som kan stilles inn i manuell modus, M, for eksempel et speilreflekskamera eller et hybridkamera. De aller beste mobilkameraene kan nå også brukes, men helautomatisk går ikke.
 • Et stativ. Kameraet bruker flere sekunder på å knipse et nordlysbilde, og så lenge klarer du ikke å holde det i ro. I nødsfall kan du bruke et gelender eller en stor stein, men stativ er best!
 • Fjernkontroll av kameraet er greit å ha. Da blir ikke kameraet forstyrret av at du trykker på knappen. Du kan bruke selvutløser på kameraet, og mange modeller har også fjernstyring fra mobil.
 • En hodelykt hjelper deg til å stille kameraet underveis
 • Fullt oppladede batterier, og gjerne ekstra batteri er bra, batteriene blir fort flate en kald natt. Et ekstra minnekort gjør heller ingenting en ekstatisk nordlysnatt.
 • Varme klær med ullundertøy, lue og votter sikrer at du har det trivelig ute en vinternatt. Kaffe på termos kan være en ide, venting er en del av nordlysjakta.

Slik stiller du inn kameraet

Finn gjerne fram kameraet ditt nå, og øv deg litt,  den lille boka som fulgte med kameraet kan også hjelpe.

 • Sett kameraet i manuell (M på hjulet oppå kameraet)
 • Sett blenderåpningen på størst mulig. De fleste objektiver har en maksimal åpning på 3,5, mens Petters mer avanserte har en åpning på 2,8. Da slipper mest mulig lys inn.
 • Innstill riktig ISO. Dersom du har et rimelig kamera av eldre type, bør du ikke ha ISO’en på mer enn 1600, ellers blir bildet kornete. Petters mer avanserte kamera tar skarpe nordlysbilder med en ISO på 6000. Du kan justere dette underveis.
 • Lukkertida kan du stille inn på 10 til 15 sekunder. Dersom nordlyset bare er hvit dis som stjernene lyser igjennom, kan du stille på over 20 sekunder. Men gjør du det på et stort nordlys med mye bevegelse, blir bildet bare en grønn blobb. Da kan du stille på 3-4 sekunder, noen ganger helt ned i under ett sekund. Da kommer den rosa ytterkanten og lillafargen i sentrum fram, og man ser stavene og strekene i nordlyset.
 • Fokusering er et vanskelig punkt. Her er det flere muligheter, alt etter hvordan objektivet ditt er. Finner du et liggende åttetall på objektivet, har kameraet ditt uendelig fokus, og du kan sette på det.  Du kan også sette objektivet på manuelt fokus (ikke i menyen, men på selve objektivet), og så ta bilde mot en stjerne eller et annet lyst objekt. Så zoomer du inn på en stjerne , og så ser du hvor skarpt det var. Så kan du vri på objektivet til det er skarpt.
 • Sett kameraet opp på stativet. I sterk vind må du ofte holde det fast eller henge på en pose med stein for å stabilisere det. Dyrere stativer er gjerne tyngre og stødigere.

Dersom «blenderåpning» og «lukkertid» er fullstendig ukjente begreper for deg, kan det lønne seg å delta i et de mange fotokursene som arrangeres på nordlysreisemål i Nord-Norge. Ta det gjerne første kvelden, så du kan bruke dine nyervervede kunnskaper de påfølgende nettene.

Nordlysmotiver

Petter tar bilder i den flotte naturen på Sandhornøya, men tar også turen inn til Bodø. Han foreslår at du tenker på følgende når du skal vurdere hvor du skal vente på nordlyset.

 • Unngå lysforurensing. Storbyene i Nord-Norge har en halo som lyser opptil 20 kilometer i luftlinje utenfor. Petter bor på Sandhornøy, og unngår derfor akkurat bylysene i Bodø. Derimot er en liten grend med noen hus eller en perlerad av gatelys i det fjerne bare fint. Nå er det ikke slik at man ikke kan ta bilder av nordlys i byene, Petter tar jo flotte bilder i Bodø, men det er mer krevende fordi alminnelige bylys blir Las Vegas-aktig sterke med 20 sekunders lukkertid.
 • Finn en fin bakgrunn; et stort, monumentalt tre, et naust i fjæra eller en tinderekke gjør en god bakgrunn.
 • Vil du ha nordlys som speiler seg i vann? I så fall er en fjord, en innsjø eller selve havet bra.
 • Det vanskeligste er mennesker. Man må nemlig sitte helt i ro i flere sekunder. De som ikke klarer det, vil fremstå som spøkelser under nordlyset. Du må altså få kjæresten til å sitte stille.

Til slutt har vi et triks for viderekomne. Dersom du har et godt redigeringsprogram, bør du sette kvaliteten på råformat (raw). Da blir det lettere å redigere etterpå, og du kan tone ned altfor lysende lyktestolper, mens nordlyset kan redigeres til å gjengi omtrent det du så med øyet ditt.

Mer nordlysfotografering

Du kan jo følge Petter på instagram og facebook for inspirasjon. Mange steder i Nord-Norge arrangeres det nordlysutflukter, og de fleste er behjelpelige med kamerainnstillinger.