Skal man forstå Nord-Norge, må man oppsøke det samiske. Kommer du om vinteren, kan du bli med i lavvo, kjøre rein og pulk, hjelpe til med reingjeting eller bli med på museer og festivaler; noe sånt har du ikke hjemme!

Eldgammel – og moderne

Samekulturen er hjemmehørende over det meste av Nord-Norge, og har vært med oss i minst to tusen år. For noen tiår siden var «ti minutters besøk i sameleir» en del av turistruta i nord, i dag har samene selv hånd om opplevelsene. Overskuddet bidrar til økonomien i det samiske samfunnet. Når du ønsker nærkontakt med samekulturen, kan du prøve det følgende:

Besøk i lavvo:

Ingenting er så opprinnelig i Nord-Norge som å sitte inne i en lavvo, se på bålet og lytte til en joik. Reinbuljong, gryteretten bidos av reinkjøtt og moltekrem er blant favorittene, og det skjenkes sterk bålkaffe fra den store kaffekjelen. Noen gode historier og en  Middager i lavvo tilbys både i de samiske kjerneområdene og hos reindriftssamer over hele Nord-Norge. Lavvoen er så praktisk at den er tatt i bruk av mange ikke-samer i forbindelse med aktiviteter, men er utflukten merket med «samisk», kan du være sikker på at det er en samisk opplevelse.

Kjøring med rein og slede:

Den tradisjonelle måten å krysse Nordkalotten på vinterstid er for lengst erstattet av bil og snøskuter, og lever videre som en samisk fartsdisiplin og en morsom turistaktivitet. Rein og pulk er ganske bedagelig, og egner seg for alle som vil oppleve vinterlandskapet i ro og mak.

Være med på vidda:

Livet er ikke bare bålkos og søndagstur for reindriftssamene, det er mest jobbing. De uforferdede kan bli med ut i naturen og få et innblikk i hvordan samisk hverdag er og var.

  • Turgleder i Karasjok tar deg med til nærmeste reinsdriftsfamilie, og du er med ut på vidda for å passe på reinen
  • Albmi i Beiarn lærer deg å sette opp lavvo og koke bidos.

Delta på en samisk festival:

Råker du å komme borti en samisk festival, kan vi love fargerike samekofter og både moderne og tradisjonell samisk musikk, kanskje det også blir reinkappkjøring.

  • Skabmamannu er en mørketidsfestival for det lokale samemilljøet i Lebesby
  • Samisk uke i Tromsø feirer alt samisk i forbindelse med samefolkets dag 6. februar, finalen er NM i reinkappkjøring i Storgata
  • Sami Music week i Alta feirer samefolkets dag med konserter med ny og tradisjonell samisk musikk
  • Tana Vinterfestival er en bygdefestival og folkefest som skjer når Finnmarksløpet passerer bygda i mars.
  • De samiske påskefestivalene på slutten av vinteren er blitt stormønstringer av samisk kultur, og noe av det morsomste i hele landet i påsken.

Samisk kultur forklart.

For innsikt og kontekst bør du ta en tur innom noen av de flotte museene som finnes. Mange små bygdetun er åpne kun om sommeren, men disse museene er helårsåpne.

  • De samiske samlinger i Karasjok egner seg for dypdykk i duoddji – håndverk og tradisjonelt levevis.
  • Kautokeino bygdetun forteller om tradisjonelt liv i landets kanskje mest avsides kommune.
  • Tromsø Museums to utstillinger om samisk kultur har høy kunstnerisk verdi

Samisk Senter for samtidskunst viser hva som rører seg i den samiske samtidskunsten med