Nordkapp

Nordkapp er lengst nord i Europa, og et sted å nå minst én gang i livet. Om sommeren skinner midnattssola over Ishavet, mens nordlyset spiller opp om vinteren. Bruk dagen til oppdagelsesferd på en arktisk øy.

Du kommer ikke lenger nord i det egentlige Norge enn Nordkapp. Siden de store oppdagelsene på 1500-tallet har Nordkapp vært en av verdens store seilingsmerker. Den første turisten dukket opp i 1664, og siden har folk kommet hit for å se ut over havet og vite at de har nådde et endepunkt.

En ekte reisende må dra til Nordkapp en gang i livet. Nå for tida er det enklere enn før, men følelsen av verdens ende er der ennå. På vel 71 grader nord er Nordkapp nordenden av Europa. Den 307 meter høye klippen stuper rett ned i Ishavet og har i århundret vært et seilingsmerke for sjøfarere. Sammen med punkter som Kapp det gode håp, Kapp Farvel, Kapp Horn og Kapp Comorin er det en milepæl for alle som ferdes på hav og land.

Knyskanes er det gamle navnet på Nordkapp

Nordkapp har jo alltid vært kjent for lokalbefolkningen. Samisk bosetting går minst 2000 år  tilbake i regionen, og fra 1300-tallet av slo norsktalende fiskere seg ned i små samfunn på yttersida av Magerøya. De kalte dette nesen for Knyskanes, men dette navnet er ikke i bruk lenger, heller ikke lokalt.

Nordkapp oppdages og får nytt navn

I 1553 var en britisk ekspedisjon på jakt etter Nordøstpassasjen, sjøveien til Asia nord for kontinentene. De kunne ikke la være å legge merke til den slående klippen, og merket seg også at kysten svingte svakt sørover herfra. Navigatører Richard Chancellor loggførte at han hadde passert “North Cape», og det norske navnet Nordkapp er rett og slett en oversettelse av dette. De kom for øvrig aldri til Asia, men oppdaget sjøveien til den russiske havnebyen Arkhangelsk i stedet. Dermed kunne en ny handelsrute åpne.

Platået på Nordkapp

Skal du besøke Nordkapp?

Ta kontakt med Visit Nordkapp og du får all den hjelp du trenger for ditt opphold!

Nordkapp blir et viktig sjømerke

Navnet Nordkapp dukket snart opp på sjøkart og verdenskart, gjerne i den nederlandske navneformen Noodkap, siden nederlenderne var aktive i nordområdene. Nederlandske, engelske og baskiske hvalfangere ble etter hvert tallrike i det høye nord, og handelsruta til Arkhangelsk ble mer brukt. Nordkapp ble altså et begrep for alle sjøfarere.

Presten Francesco Negri er første turist til Nordkapp

I 1664 nådde den italienske presten Francesco Negri til Nordkapp til fots. Han oppsummerte opplevelsen sin sånn «Min nysgjerrighet er nå stillet, og jeg kan dra tilbake til Danmark og om Gud vil, til mitt hjemland». Han er den første turist vi vet om som reiste til Nordkapp som en turist. I 1795 var den franske prinsen Louis Philippe d’Orléans, senere kong Ludvig den 17. av Frankrike, på Nordkapp. Han oppholdt seg i fjerne strøk for å unngå franske revolusjonære snikmordere. Han besvangret prestedatteren i Måsøy, og etterlot dermed DNA-spor i nord som ennå finnes.

Moderne turisme startet i 1873 på Nordkapp

Oskar II av Sverige-Norge dro på en mye omtalt reise til det høye nord i 1873. Skipet hans ankret opp i Hornvika rett under Nordkapp, og den spreke unge kongen klatret problemløst de 1000 trinnene opp til platået. Dette utløste en ny turisme på Nordkapp, og eksklusive cruiseskip ankret opp. De gikk opp stien, det ble sett på som en del av det, og drakk champagne i en liten paviljong med eget postkontor og eksklusivt nordkappstempel. Den blåste imidlertid ned i 1915. En annen tidlig gjest var kong Rama av Siam, altså Thailand, som var her i 1907. Nordkapp ble et sted en virkelig reisende burde ha vært. I 1956 ble Nordkappveien åpnet, og siden har de fleste kommet den veien.

Knivskjelodden er faktisk lenger nord

Vi må nesten røpe en hemmelighet. Nordkapp er ikke nordenden av Europa. En odde umiddelbart vest for Nordkapp strekker seg rundt 1400 meter lenger nord. Denne odden er imidlertid lav og uanselig, og er heller ikke det gamle sjømerket som Nordkapp er. Turen ut til Knivskjelodden er imidlertid flott for alle som kan gå et par mil i rimelig lett terreng, men husk godt med klær. Utsikten sørøstover mot Nordkapp er flott, og du har en følelse av å ha slått Nordkapp.

Ta turen til Knivskjellodden

Nordkappøya heter Magerøya

Nordkapp befinner seg ikke på fastlandet, men har sin egen øy, Magerøya. Øya har en bratt kyst, men oppå er det et bølgende, vidstrakt platå. Vegetasjonen er sparsommelig, men det vokser litt småbjørk og vier på lune steder. Honningsvåg, som er det største bebodde stedet, er en småby på den mer skjermede innsida av øya. I smule viker rund kysten av øya ligger det tre andre fiskevær.

Du kan også dra til Nordkapp om vinteren

I mange år kom man seg ikke til Nordkapp om vinteren. En gang på våren, alt etter snøforhold, åpnet de kraftigste snøplogene opp veien, og så forble den åpen til det første snøfallet. Nå kan man faktisk kjøre dit midt på vinteren. En snøplog kjører først, én eller to ganger i døgnet, og så kommer de besøkende etter. Da får du virkelig sett at Nordkapp er en utpost, med alle sider av en arktisk vinter. Skulle et av de beryktede polare lavtrykkene slå til, blir imidlertid turen avlyst, og du må vente stormen ut i Honningsvåg.

Med litt flaks ser du nordlyset på Nordkapp

Vintergjester velger ofte å ta «kveldskolonna» opp til Nordkapp. Da har man en mulighet til å se nordlyset her, om værgudene og den ytre atmosfæren spiller på lag. For oss som har opplevd det, føles det overjordisk. Vi anbefaler imidlertid at noen ferienetter også tilbringes i Alta, som ikke er så langt unna, der har de nemlig langt flere klare netter. Nordlys på Nordkapp er imidlertid et c-moment som er verdt å prøve.

Se Nordlyset på Nordkapp

Magerøya er sommerbeite for reinen

En gang i april gjør landgangsfartøy fra marinen strandhogg i fjæra ved Magerøysundet, og tusenvis av pelskledde invaderer øya. Siidaene i Karasjok bruker nemlig Magerøya som sommerbeite, så her er reinen på ferie hele sommeren. I juni ser reinen litt møllspist ut siden den skifter pels, og i august er den nye, tette pelsen grodd ut og reinen har spist seg opp og blitt velfødd og fin før vinteren. Reindriftssamene har en rolig periode etter hard jobbing med vårflyttingen, og slapper av med å se på alle turistene ved suvenirbodene deres.  Utpå høsten svømmer reinen tilbake til fastlandet og starter på trekket tilbake til vidda ved Karasjok.

Gjesvær er utstyrt med skjærgård

Lengst vest på Magerøy ser landskapet litt annerledes ut. I stedet for de bratte klippeveggene er fiskeværet Gjesvær omgitt av holmer, skjær og småøyer, med Gjesværstappan som den største. Dette er en av Norges største fuglefjell, med hundretusenvis av lunde, lomvi, havsule, skarv og andre arter. På våren og sommeren går det båter ut for å se på alle fuglene som yrer på alle kanter, fra frenetisk flaksende lunde til dykkende lomvi og havsuler som strever med å ta av fordi de er forspiste.

Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær

Skarsvåg kaller seg selv for verdens nordligste fiskevær. I dag bor det rundt 60 mennesker her, for noen tiår siden var det kanskje fem ganger så mange. Fiske og reiseliv er de to viktigste næringene. Herfra kan du gå til Kirkeporten, som er en naturlig bue. Du kan se Nordkapp med sitt karakteristiske horn gjennom buen. Stikk gjerne innom julehuset, men en tur langs kaiene for å se på garn og fiskebåter er alldeles gratis.

Kamøyvær er en liten fjord i seg selv

Ikke så langt utenfor Honningsvåg ligger Kamøyvær, som har en slående geologi av store kampesteiner og klipper med fargerike gjenreisningshus imellom, alt i en stille vik. Galleri Østenfor Sol har artige collager i en helt egen teknikk, ofte laget av restlageret av NordNorsk Reiselivs brosjyrer. Kunstneren Eva Schmutterer fra Nürnberg blunket lurt til oss da hun fortalte det.

Honningsvåg er byen ved Nordkapp

Honningsvåg er porten til Nordkapp

Fiskeværet Honningsvåg er en livlig småby, kjent for sine pratsomme, direkte og humørfylte innbyggere og sitt rike kulturliv i vintermørket. De små fiskeværene Kamøyvær, Gjesvær og Skarsvåg, som er aller lengst mot nord, er kompakte, varme celler av sivilisasjon i en mektig, naken natur. De aller fleste som besøker Nordkapp bruker Honningsvåg som utgangspunkt på deres utflukt.

Honningvåg var kjent som Lille Chicago

Honningsvåg har i over hundre år vært det ledende tettstedet på øya. Dette er en kompakt liten by med nær 3000 innbyggere, alt i den fargerike gjenreisningsstilen. Bare kirken fra 1885 overlevde krigen. På femti- og sekstitallet, da store fabrikktrålere fra inn- og utland sopte opp torsken i Barentshavet og leverte til fabrikkene i Honningsvåg, var det liv på utestedene. I unge, tørste, selskapssyke menn på landlov bruste hormonene, hemmet av en for dem ugunstig kjønnsbalanse. Blått øye og løse tenner var en risiko å regne med, og Honningsvåg var kjent som Lille Chicago.

I dag er Honningsvåg penere i tøyet, men like artig

Dessverre, vil noen si, er Honningsvåg blitt mer veloppdragen med årene. I dag er det mindre travelt i fiskeindustrien, og byen lever minst like mye av reiseliv. Et besøk på den legendariske baren «Nøden» har imidlertid tatt vare på de beste sidene ved Lille Chicago-tida, nemlig latter, ytterliggående skravling og imøtekommenhet. Skulle du komme over en av Honningvågs kjente revyer, noen ganger spiller de også for turister, skildres både fortid og nåtid med rause doser selvironi og bøtter av humor.

Litt praktisk om å reise til Nordkapp

Fra slutten av mai til ut juli er det midnattssol, hotellene er fulle og det føles litt hektisk. Imidlertid kommer de fleste turistene med cruiseskip og kjøres rett fra kaia til Nordkapp nesten uten å stoppe noe sted. Du kan altså gå rundt i Honningvåg, gå på fjelltur og være med på utflukter rundt på øya uten å føle at du går i flokk. Kommer du til Nordkapp for å se på midnattssola, må du imidlertid regne med litt trøkk. Ikke rart, alle vil jo oppleve sola på Nordkapp.

August er fremdeles turistsesong, men mindre travelt. I september har de fleste turistene forlatt. Det er jo synd, for akkurat nå er det veldig flott å gå på tur på Magerøya. Nordlyset dukker opp sent i august, og over midten av september er det optimale forhold for nordlysobservasjon.

Oktober og november er definitivt lavsesong, med korte dager med usikre værforhold. Dette er tida for å møte honningvågingene hjemme og leve det lokale livet. Nå er det også fint å se nordlyset.

I desember og januar er det mørketid, og dagslyset er bare sparsomt der midt på dagen. Nå er det tid for å utforske snøkledde landskaper i mørke, på ATV, skuter eller på ski, gjerne på jakt etter nordlyset. Helt i slutten av januar titter sola fram, og farger hvite vidder gylne.

Fra februar av vinner sola i styrke, og spillerommet for å være utendørs er større. Du kan for eksempel kjøre skuter til selve Nordkapp. Fra tidlig i april er nordlyset på retur, men lange solvarme dager innbyr til moro i snøen.

Honningsvåg har et par åpne hoteller i vintersesongen, og så åpner sommerhotellene i tillegg i den travle turistsesongen. Et ungdomsherberge er åpen om sommeren, og det finnes en campingplass i Honningsvåg og en i Skarsvåg. Flere små fiskecamper er heltårsåpne. Bestill tidlig for opphold i juni og juli, resten av året er det som regel greit med plass.

Det går buss fra Honningsvåg til «Kappa» hele året, med litt ulik frekvens. Bussen er ofte avlyst om vinteren når de fryktede polare lavtrykkene raser inn fra havet.

Honningsvåg har kortbaneflyplass med hyppige forbindelser til Hammerfest og Tromsø, og videreforbindelse til Oslo.

En lur og billigere løsning er å fly til Alta, og så ta buss til Honningsvåg. Både Alta og Hammerfest har mye å by på for turister, og lar seg kombinere utmerket med Nordkapp.

Fra Alta går den en daglig buss over Sennalandet, det er en flott tur, og det går også hurtigbåt fra Alta til Hammerfest.

Fra Hammerfest tar man Hurtigruta tidlig om morgenen til Honningsvåg.

Du kan kjøre til Honningsvåg fra hele Norge hele året, selv om det tidvis kan være utfordrende det siste stykket når vinterstormene herjer.

3 artige ting å gjøre ved Nordkapp

Hvordan kommer jeg meg til Nordkapp?

Mange ønsker å besøke Nordkapp som ligger på 71 grader nord. Den nærmeste flyplassen til Nordkapp er Honningsvåg, men det er også veldig mange som velger å ta bilen og kjøre fra Alta eller Hammerfest. Uansett hvilken måte du velger, så er veien frem til mange ferierende sitt hovedmål for turen verdt alle milene, både sommer som vinter.

Når kan jeg se midnattssola fra Nordkapp?

Midnattssola på Nordkapp skinner fra 12. mai og helt til 31. juli. Dette betyr mer enn 1800 timer med solskinn. Imidlertid er solskinn på Nordkapp langt fra garantert, siden neset ligger aller ytterst mot Nordishavet. Er det viktig å oppleve sola akkurat her, kan det være lurt å legge inn noen dager ekstra. Det er nok å gjøre på Magerøya og ellers i Vest-Finnmark.

Nordkynhalvøya er nær Nordkapp, men føles som et annet sted

To timer med Hurtigruta øst for Honningsvåg ligger det en stor, avsides halvøy som heter Nordkyn (nå skal det visst staves Nordkinn, men Nordkyn er mest i bruk). Dette er Europas nordligste fastland, og en drøy fottur med overnatting kan ta deg til Kinnarodden, som er Europas nordligste fastland. De fleste av de vel 2000 innbyggerne bor i Kjøllefjord og Mehamn, men det lille fiskeværet Gamvik lengst øst er også verdt et besøk. På Nordkyn finnes mange fine, merkede stier i mykt, fjærende terreng, noen til historiske steder, andre til naturherligheter. Det handler om fisk på Nordkyn, turistene er få her ute, så her blir du tatt i mot med åpne armer.

Artige ting å gjøre på Nordkyn