Høsten i Harstad er en overflodstid

Mellom frodig skog og blå fjord og med spisse tinder i det fjerne er Harstad som vakrest om høsten.

Harstad er trivelig og vennlig, ligger fantastisk til ved fjorden og har en rik historie. Det beste er likevel maten. Spør du harstadværingene selv, vil de fortelle deg at høsten er den fineste tida for et harstadbesøk. Landskapet her nord, 30 mil i luftlinje nord for Polarsirkelen, er en grønn overraskelse: Lofoten og Vesterålen skjermer mot Atlanterens rasende luner, mens Golfstrømmen luner og mildner. Dermed er noen dager i Harstad langt fra så utfordrende som breddegraden skulle tilsi.

Høsten er fargerik i nordlige skoger

Allerede sent i august ser det ut som skogen skrur ned aktivitetsnivået for i år når underskogen visner og skrumper. I september kommer høstfargene, aspa blir sitrongul eller lysende rød, rogna blir oransje og rød og bjørka blir dyp okergul. Bare olderen (ora) er grønn. En gang i september er fargespillet på sitt aller mest eksplosive før en stormfull natt tar luven av det. I oktober når det lave sollyset ned i den nakne skogen og leker med lange skygger, blinkende doggdråper og løv på skogbunnen. Forfallet er vemodig vakkert.

Markens grøde høstes over alt

Det overraskende milde værlaget gagner også landbruket i området. Jordene bugner av potet og grønnsaker, and folk er i gang med innhøstingen over alt. Kvæfjord, Nord-Norges hage, er på sitt aller travleste om høsten. Her ute kan du stoppe på Refsnes matglede for å smake på delikatesser fra gårdene langs fjorden. Mye egner seg for å ta med hjem også. Sandsøya i nord er et annet grønt og frodig område.

Harstad byr på mye god mat

Harstad er ingen storby, det bor rundt 25 000 mennesker her. Desto mer overraskende er kvaliteten på restaurantene her. Umami har høstet mange lover og pene omtaler, og drives av unge, entusiastiske kokker. Hit kommer du for den perfekt sammensatte menyen. Bark er en annen lokal favoritt med à la carte laget på lokale råvarer. Underveis nyter du også utsikten mot havna. Røkenes gård med hovedhuset fra 1750 serverer festmat i historiske omgivelser. Dra hit for en helaften, eller kom hit for søndagsmiddagen som svært populær lokalt. Restaurantbord er det alltid best å bestille i litt god tid i Harstad.

Det trivelige bysenteret innbyr til en tur

Harstad har et lite, oversiktlig og svært fotgjengervennlig sentrum. Byen vokste fram på slutten av 1800-tallet, og er en blanding av trehus, noen slående jugendhus i stein og nyere funkis. Noen lokaleide butikker er fine å snuse rundt i,  og så bør du jo drikke kaffe på kafé for å høre hva folk snakker om i Harstad. Bakerinnen selger fristende kaker og boller, noen med saftige navn. På Skafferiet skaffer du delikatesser fra området rundt byen, dette er et bra sted å kjøpe små gaver til dem der hjemme.

Harstad er kulturhovedstaden i nord

Kulturbyen i nord har tallrike konserter, festivaler og utstillinger av alle slag. Harstad kulturhus har en ambisiøs kulturkalender med noe spennende hver helg, noen ganger også midt i uka. Stand-up og intimkonserter finner sted på barer og utsteder i byen. Det er greit å orientere seg via kulturhusets kalender.

Besøk verdens nordligste middelalderkirke

Harstad by er bare litt over 100 år gammel. Imidlertid går historien mye lenger tilbake i området. Middelalderkirken på Trondenes, som ble bygd i etapper mellom 1180 og 1440, er en liten skattkiste av gotisk kunst som unngikk reformasjonens ødeleggelser. Kirken er omgitt av befestninger fra 1100-tallet, og herfra er utsikten utover Vågsfjorden storslagen.

Plutselig er du 800 år tilbake i tid

Trondenes historiske senter ligger rett ved kirken. Her får du hele den historiske sammenhengen i Harstad på et brett. Både det 2500 år gamle bronsesmykket og den 1600 år gamle bronsekjelen er blant skattene. Det artigste er imidlertid å vandre rundt på Trondenes middelaldergård, befolket av middelaldermennesker (…av alle aldre…) som forteller deg om dagliglivet sitt. Gårdsfolket er hjemme i helgene utover høsten.

Følg i fotsporene til Konstantin

Konstantin Seredintsev var en sovjetisk krigsfange under 2. verdenskrig. Han ble sendt til Trondenes på tvangsarbeid for å bygge den store befestningen Trondenes fort. Som fange ble han satt til hardt slavearbeid og fikk for lite mat, så i løpet av tre måneders tid døde han i det som er en krigsforbrytelse. Dagboka hans ble imidlertid funnet og har blitt oversatt. Her får vi vite mye om hvordan de sovjetiske fangene hadde det. I dag kan du se utstillingen om ham på Trondenes historiske senter, og du kan ta turen til nordsida av kirken for å se på restene etter fangeleiren. Adolfkanonen, som Konstantin jobbet med å bygge fundamentet til, ligger heller ikke så langt unna. Her må du imidlertid ha ordnet med en omvising på forhånd.

Hvordan lager du en dag på Trondenes?

Det er ikke noe vanskelig å ta bussen ut til Trondenes, og taxiavstanden er også behagelig. Vi anbefaler imidlertid å ta «Stien langs sjøen», som tar rundt en halvtime fra sentrum. Da kan du besøke kirken og Trondenes historiske senter og spise lunsj på kafeen inne på senteret. Om du fremdeles er sprek og energisk, går du på den historiske vandringen fra Trondenes kirke langs sjøen Laugen til vikingtuftene i Altevågen. Adolfkanonen er litt mer vrien å besøke i disse dager, og man slipper bare inn på organiserte turer. Sjekk det opp med turistinformasjonen.

I Harstad kan du gå på fine turer

De skogkledde åsene rundt Harstad innbyr til fotturer. Mange fine, trygge og godt merkede stier fører rundt i det lette terrenget. Det mest kjente utsiktspunktet er Keipen, og herfra ser du utover Solbergfjorden helt ut til Senja og Andøya. Turen hit er lett å gå. Vil du ha en voksnere utfordring, byr Elgen på bratte bakker og svetting, og belønningen er utsikt enda mye lenger. Gangsåstoppen sør for sentrum har utsikt over Harstad sentrum, og morgenfugler kan se både sørgående og nordgående hurtigrute legge til kai i Harstad på morgenen. Bratte fjelltopper og vide utsikter er det ingen mangel på sør for byen og i Kvæfjord og ute på Grytøya, få turistkontoret til å hjelpe deg med å finne ditt fjell.

Sykle pent rundt i Harstadhøsten – eller får kjørt deg skikkelig

En avslappende og fredfull måte å ta seg rundt i Harstad på er å bruke sykkel. Det er lite trafikk utenom hovedveiene, og det er noe nytt å se rundt hver eneste sving. Du sykler langs veien for å få en fin og avslappende tur, og så svinger du inn på en av de fine skogsstiene for å få litt motstand. I Harstad kan du leie elsykler, og så kan turistkontoret fortelle deg litt om hvor du skal sykle. En virkningsfull kontrast til all denne sykkelharmonien oppleves på pump track’en på Harstad Sykkelpark. Her er det sug i magen i nedoverbakke, skjelvende knær bak knebeskytterne i krappe svinger og risting i nyrene over humpene. En liten vennegjeng kan ha det veldig gøy her et par timer.

Kom deg på fjorden

Den vakre Vågsfjorden er mer enn en kulisse. Kajakkpadling er svært populært i Harstad, og både nybegynnere og litt viderekomne vil like en organisert tur i de smule farvannene rundt Harstad. Fartsgale går selvsagt for en tur med RiB, en gummibåt med kjøl, og i løpet av et par timer har man nådd nordover til skjærgården i Bjarkøy og tilbake. En fisketur, kanskje med en veteranbåt, er avslappende og i takt med nordnorsk lynne, det er jo fiske vi har drevet med.

Utforsk øyene

Nord for Harstad er et et mylder av små og store øyer; den grønne og fruktbare Sandsøya, den bratte og fjellrike Grytøya, historiske Bjarkøy og de bittesmå bosettingene på tvillingøyene Meløyvær og Krøttøy. En enkel måte å få et inntrykk på er å ta hurtigbåten fra Harstad utover til øyene. Da kan du bare bli med hele veien rundt, eller etter litt god lesing av båtrutene gå av på en av øyene og utforske den mellom to anløp. Har du leid bil, er det et par fergehopp ut i øyriket. De spreke ordner det med sykkel, selvsagt. Her er det nok uansett veldig lurt å sjekke turopplegget ditt med turistinformasjonen, slik at du er sikker på å ha tolket ferge- og båtruter rett.

I milde høstkvelder dukker nordlyset opp

Du har sikkert sett disse nordlysbildene som er tatt en dypfrossen vinternatt. Det ikke alle vet, er imidlertid at nordlyset kan dukke opp allerede i midten av august. Fra midt i september er det like mye nordlys som midtvinters. Det betyr at du kan se dem uten å fryse altfor mye. Ta en lang tur med hodelykt, det er flere utsiktspunkter i området. Du kan også bli med på organiserte turer. Igjen, du må nok ta en tur på den allvitende turistinformasjonen.

I Harstad sentrum finnes komfortable hoteller

I Harstad sover man godt. I sentrum finnes det flere trivelige hoteller av god standard. Ettersom det ikke kommer så mange turister på høsten ennå, kan man få rimelige priser. I det kompakte bysenteret er disse hotellene praktiske for å nå busser, båter, attraksjoner, kafeer og spisesteder. For eksempel.

Overnattingsstedene med særpreg ligger utenfor byen

I området rundt Harstad ligger det noen små perler for den som vil ha noe spesielt. Sandtorgholmen er et gammelt handelssted i sveitserstil som har blitt restaurert med kjærlig hånd. Det rødmalte hovedhuset på Elgsnes gård er fra 1723, og her tas gjester imot. Du kan også overnatte i en glassiglo, og da får du med deg nordlyset, stjernehimmelen og morgenlyset om høsten. Endelig finnes det hengekøyer til utleie.

Kombiner med Senja, Tromsø, Vesterålen eller Lofoten

Har du noen dager om høsten, kan det være snopt å kombinere Harstad med noen andre vakre steder i nord.  Senja er en øredøvende vakker øy med flotte vandreturer ved havet og fredelige netter egnet for nordlysjakt. Tromsønatta er sjelden fredelig, naboen i nord byr på mye liv og røre. Senja og Tromsø nås med hurtigbåt fra Harstad to til fire ganger om dagen. Øyene i Lofoten og Vesterålen er også lett å kombinere med Harstad, og de nærmeste områdene kan faktisk nås med leiebil på dagstur uten avskrekkende avstander.


Det er lett å reise til Harstad

Harstad er lett å nå med fly. Harstad/Narvik lufthavn Evenes (EVE) har flere daglige forbindelser med både SAS (SK) og Norwegian (DY). Det er en god time med flybuss inn til byen. Den sagnomsuste Hurtigruta, som nå kalles Kystruta anløper Harstad på nord og sør, begge om morgenen. Det tar et døgn å reise fra Oslo til Harstad med tog og buss, og fra Narvik er det togforbindelse med Sverige.

Ofte stilte spørsmål

Harstad ligger på Hinnøya, Norge største øy, midt i Nord-Norge. Lofoten ligger i sørvest, Narvik i øst og Tromsø i nord.

Harstad/Narvik Lufthavn (EVE) på Evenes har direktefly til Oslo med både Norwegian (DY) og SAS. Flyplassen ligger en times kjøring øst for byen, og det går flybuss. Hurtigruta, som i dag drives av Hurtigruten og Havila, anløper Harstad hver dag på nord og sør. Begge anløpene skjer om morgenen.

Harstad har ikke noen jernbanestasjon. Den nærmeste jernbanestasjonen er i Narvik, som har forbindelse til det svenske jernbanenettet via Ofotbanen. Det norske jernbanenettet stopper i Fauske/Bodø, og til og fra Fauske er det korresponderende busser til Harstad.

I sentrum av Harstad ligger det flere gode, moderne hoteller av god standard. I området rundt ligger det steder med historie og særpreg. For å få full oversikt, er det greiest å sjekke oversikten hos Visit Harstad.

Harstad har mange fine spisesteder. Umami, Bark og Røkenes gård er gode adresser for bedre middager, og ellers finnes det mange enklere steder. Sjekk oversikten på Visit Harstad.

Du kan se de første utbruddene i midten av august, da kryper nemlig nattemørket inn etter midnattssolperioden. Fra midten av september har du svært gode sjanser til å se nordlyset, like gode som midt på vinteren. De gode tidene varer til slutten av mars. Fra midten-slutten av april er det for lyst om natta til å se nordlyset.

Harstad befinner seg rett under nordlysovalen, og er dermed en av de beste stedene på jorda til å observere nordlyset.

Du bør definitivt bestille restaurantbord på forhånd i Harstad, særlig de beste restaurantene som ofte er fullbooket. Organiserte turer bør også forhåndsbestilles. Vanligvis er det ikke mulig å bestille plass på bussen og på hurtigbåtene, så her gjelder det å ikke komme akkurat i siste liten. Selv om det sjelden blir helt fullt.