Naturskjønne variasjoner er belønningen for den som reiser eventyrkysten på langs. Store opplevelser venter på små steder
Å reise den eventyrlige Nordlandskysten er noe av det fineste jeg vet. Bølgelangs mellom Sandnessjøen og Bodø kan du ta del i et fascinerende havlandskap. Sommerruten, som byr på ekstra avganger bringer deg til store opplevelser på små steder. Mellom de to s’ene Sandnessjøen sør i Nordlandsleia og Svolvær nord i Lofoten, kan du med hurtigbåt reise uforglemmelige havstykker. Midtpunktet og knutepunktet er Bodø, Europas kulturhovedstad i 2024: En by som stadig er i endring og får mer og mer å by på. Få endelig med deg et arrangement i kulturhuset Stormen.
Fra panorama-dekket mot hav og fjell ekkolodder vi stemningen
Når vi stiger ombord i Nordlandsekspressen, er vi klar for å ta innover oss visuell poesi: Fra et heftig møte mellom hav og fjell. Når vi ser utover holmer og skjær, skjuler havet en hel verden for det blotte øyet: Tenk, 99 % av havbunnen ligger under det vi kan se fra overflaten. Ute, eller fra myke stoler, ser vi mot mektige tinderader med temperamentsfulle fjell som det er spunnet sagn om. Fastlandet vi farer forbi stykkes opp i en mengde fjorder. Mot havsiden flukter hav og himmel sammen.
Sjøreisens tre akter er avgang, bølgelangs og ankomst
Underveis kan du leske deg med kaffe med ferskt melkeskum. Serveringen ombord mellom Svolvær og Sandnessjøen har alle rettigheter. Og nødvendigheter som å lade mobilen, som for de fleste av oss også er fotografiapparatet. For underveis, like til reisens slutt, venter mange blinkskudd for den som har blikket med seg.
Fra Bodø går det sørover inn i eventyret
Fra Bodø på syd vekkes eventyrlysten. Med sommerruten og en ekstra avgang med Nordlandsekspressen kan vi ta oss direkte ut til randen av det som Bjørnstjerne Bjørnson beskrev som Eventyrkysten. Utenfor allfarlei og uten båtskifte, helt ut til det lille øyværet Myken, direkte fra Bodø. Når båten svinger av fra den ordinære ruten ved Rødøy, bærer det 33 nautiske mil rett ut i havet.
Sjøveien gjennom det ramsalte nordhavsparadiset kan gi en snarvei til ens eget følelsesregister
Å befinne seg mange nautiske mil av land, omsluttet av hav, gjør inntrykk. Underveis kan du ta del i havfolkets levemåte for en liten stund. I hverdagen langs kysten og ute i øyene: I ytterpunkt av tilværelsen, foregår det stadig en kamp for å beholde Hurtigbåten. Den er selve livsnerven som binder de små øysamfunnene sammen. Som gjest og sjøreisende kan du være med på å opprettholde det viktige rutetilbudet.
Visste du at denne sjøveien også er en del av pilegrimsleden Hålogalandsleia? Den går til vanns og til lands fra Trondenes til Nidaros, via bl.a. Hadsel, Gildeskål og Helgelandsleden.
Stedene langs Eventyrkysten er først og fremst steder hvor mennesker bor
God planlegging av overnatting og restaurantbesøk er en viktig når du reiser utenfor allfarlei. Kapasiteten sommerstid er gjerne begrenset, selv om velviljen hos ildsjelene som driver små og mellomstore steder, er stor. Et godt råd er å ta en telefon for mye, enn en for lite. Logistikken på de små stedene er imponerende. Derfor setter jeg enda større pris på måltidene som serveres ute i øyene og langt til havs. Ofte laget med det av råvarer som er tilgjengelig akkurat den dagen. Hver bygd og øy du farer forbi har sitt særpreg. Alt etter hvilke mennesker du møter først, farges din opplevelse av stedet. Også du er med på å sette farge, med din tilstedeværelse.
På kaiene rundt forbi blir du stedvis møtt av ekspeditører
Fortsatt er det på flere steder noen som tar imot trosser som kastes mot land, for en midlertidig, trygg fortøyning av båten, mens folk stiger av og på fra landgangen. På Myken fortøyes båtene fra nord og sør, her veksler reisende båt, den de kom med returnerer til Bodø eller Sandnessjøen like etter. Kanskje rekker du innom butikken for en kaffe med noe attåt mellom båtskiftet. Eller aller helst, å slå av en liten prat i kafeavdelingen. Lokalbutikken er som en storstue for de litt over 10 faste innbyggerne.
Sommerstid blir øyværet Selvær lettere tilgjengelig
For oss byfolk er det fint å se for oss hvordan livet ved kysten er. Hvis du som meg er av de som helst trekker ut til de ytterste skjær, er sommerruten til å juble av. Her er et fascinerende lite samfunn, som holder stand med sine knappe 50 innbyggere. Tiden for å besøke stedet er nå. Hva fremtiden bringer vet ingen. Vi kan bare håpe. Mange ildsjeler er i sving for å beholde båt og ferje. Fra Selvær kan du se over til Dørvær, som for lenge siden var et handelssted. Hit kommer du deg kun med privat skyss, om du vil leie et sjarmerende nordlandshus på den i dag nesten øde øya.
Vi krysser Polarsirkelen til havs
Over Dørværflaket skjærer vi umerkelig over Polarsirkelen til havs. Gjennom Norge krysser den i Norskehavet i vest gjennom Træna, Lurøy, Rødøy, Rana og Saltdal: Passeringstiden i april 2019 lå på 66’33/47,6 nordlig bredde. For hvert år flytter Polarsirkelen en liten tanke på seg, fra svenskegrensen i øst, til de ytterste dunværene i vest.
Møtene med menneskene langsetter leia kan forsterke reiseopplevelsen
Er du heldig, kommer du i snakk med noen som kan gi deg nøkkelen til enda finere opplevelser: I møte med andre blir vi virkelig til. Folket her ute kjenner stedene sine godt. Deres historier farger våre egne opplevelser. Menneskene er vel stedenes dypeste farge Neste stopp etter Selvær fra Myken, er Træna. Her holder ildsjeler fra Træna kaffekollektiv liv i kaffekulturen og den gode samtalen over en kopp med nytraktet energisk drikke.
I saunaen nær hurtigbåtkaia kan du komme i snakk med havfolket i varme omgivelser
Nedpå og nært, og intim. Saunaen i det gamle naustet er en samtalestarter i seg selv. Det er bygget på dugnad, av fastboende og tilreisende arkitekturstudenter. For den som våger er det bare å stige ned i ramsalt hav. Badstuen ligger like nedenfor Havfolkets hus, et enkelt spisested ved havkanten, tett på det som her spøkefullt kalles for «moralsirkelen».
Med den ekstra sommerruten får du en unik mulighet
Når du beveger deg gjennom det fascinerende havlandskapet, kan du gjøre en prioritert rekke med stopp. Hurtigbåten gir en unik mulighet til å oppleve det beste av kystsamfunnene, om du så reiser for kun noen dager. Øyhopping er på kysten av Helgeland en enkel kunst å bedrive. Med TravelPassNordland i lomma kan du oppleve utvalgte godbiter i Nordland fylke i løpet av en uke med buss og båt for en svært gunstig pris!
Ta Nordlandsbanen over Polarsirkelen
Fra Træna ser vi over til lundefugløya Lovund
Videre, med hurtigbåten fra Husøy på Træna, stoppestedet før og etter Selvær, ankommer vi Lovund. Variasjonen på øyene i Helgelandsbassenget gjør at det absolutt er å anbefale å ta turen ut om så bare for en natt, eller to. Eller flere. Hotellet på Lovund er på klare dager en herlig overraskelse, med et kjøkken som serverer havretter med snert. Fra takterrassen er det litt av et havskue på klare dager.
Til Lovund kommer du deg også med RIB
Når hurtigbåten klapper til kai i Nesna, har du mange muligheter å velge i. Stedet ved havet er et viktig knutepunkt for de gode opplevelsene langs Helgelandskysten. Nesna kan være perfekt for deg som vil starte eller avslutte reisen i Mo i Rana, hvor det er togforbindelser nordover og sørover, mot Bodø og Trondheim. Med ferje fra Nesna kommer du deg videre til Nesnaøyene: Hugla – Litlehaug, Hadnesøya og til Tomma, hvor Helgeland Kajakk og Helgeland Havhus holder til: Et flytende overnattingssted.
Reiser du med barn, gled til badelandet Lille Syden
Fra toppen av vannrennene får du et vidstrakt utsyn over Nesna og mot øyene utenfor. Ved ferjeleiet like ved ligger restauranten Brygge 66 over havkanten. Menyen frister nok til å stå over ei ferje eller to. Å bruke noen dager her er å anbefale. Med Visit Nesna kan du oppleve øyene og bli med på havørnsafari. Kjentmann Hans Petter Sørensen er lokalkjent både til havs og til lands. Han er vokst på øya Tomma, som har en omfattende, synlig strandflate med stedvis myke sanddyner, og et heftig alpint landskap.
Tomma rundt med RIB er en opplevelse i seg selv
Er været fint, kan du også bli med til Åsvær fyr for å gjøre strandhugg. Eller krysse åpent hav for noen netter på Lovund hotell. Tilbaketuren kan gjøres både med hurtigbåt og ferje. Folkene hos Visit Nesna er erfarne kyst-cowboyer med en nær tilnærming til folk og landskap. De skreddersyr turer til sine gjester. Et strandhugg på yttersiden av Tomma, på en av de langstrakte sandstrendene, er absolutt å anbefale.
Ta med deg sykkelen over til nordhavspardiset Herøy og Dønna
I Sandnessjøen når du får Bodø reisens siste del av tre akter: Ankomst, etter å ha vært underveis etter avgang. Vi velger å fortsette reisen, med ferje til Herøy og Dønna på sykkel. Å ta seg over lavmælte øyer med skjellsettende skjellstrender er en fryd. Stedvis må vi bremse opp for å løpe barbent på strendene. Er du av det spreke slaget, kan du la sykkelturen vare over flere dager. Underveis er det flere fine steder å søke ly for natten, samt innta et smakelig måltid bestående av himmelske retter fra havet: Her er du omsluttet av matfatet.
Utvalgte dager i uken kan du ta deg til Brønnøysund med hurtigbåt
Et par ganger i uken er det båtforbindelse til Brønnøysund fra Sandnessjøen, hvor du underveis også kan gjøre landkjenning på Vega. Underveis kan oppleve de fjellrekken De syv søstre. Absolutt alle dager i uken kan du ta deg til Brønnøysund med buss. Har du sans for god mat, anbefales restauranten Svang, som disker opp fem eller syv spennende retter. Deres havgodt smaker himmelsk!
Reis som de lokale
Et tilbud som frister til å reise frem og tilbake med hurtigbåten flere ganger!
Å ta inn over seg havlandskapet til ulike tider på døgnet, i ulikt lys, er en variasjon som er en reiseopplevelse i seg: Det å rett og slett bare være underveis. Kanskje opplever du som jeg at det kan være vemodig å reise fra stedene du akkurat rekker å bli glad i? En rundreise kan være en prøvelse for ens indre følelsesliv. Nordland fylke er tross alt større enn enkelte land. Men det fine med en avskjed er at den kan bli til et gjensyn. Mest sannsynlig så kommer du til å oppdage steder du må tilbake til. Kanskje blir du helt hekta på å reise nordover, du som meg? Lengselen, den er havblå.
Praktisk om Nordlandsekspressen
Nordlandsekspressen er en hurtigbåtrute langs kysten av Nordland, forkortet NEX. NEX 1 går fra Bodø til Sandnessjøen, mens NEX 2 går fra Bodø til Svolvær. Denne artikkelen henter bilder og eksempler fra NEX 1.
Det er ikke obligatorisk, men på sommeren er det gjerne svært fullt. Det samme gjelder fredag og søndag, samt i forbindelse med høytider. Da anbefaler vi å forhåndbestille.
Travel Pass Nordland gir ubegrenset reise med båt, buss og ferge i hele Nordland for en god pris, og kan gi deg store besparelser.
Det er gratis, og du kan ta med sykkelen om det er plass. Du kan også forhåndsreservere plass til sykkelen.