Langhelg i Tromsø

Kombiner by og natur i den Arktiske hovedstaden

Vegard Stien

Tromsøs fargerike, morsomme, pratsomme, kulturelle, historiske og velsmakende sentrum er omgitt av fjord, fjell og hav. Hit kan du reise en oval sommerhelg for fjelltur med valgfrie høydemeter, og med god mat, uteliv og kultur som belønning.

«Du vet, Tromsø burde jo kalt seg Norges Chamonix» – min kollega, med opprinnelse langt sør for polarsirkelen, er skråsikker i sin sak over kaffekoppen. «Hæh – det høres jo rimelig provinsielt ut å kalle seg Norges ditt og datt» svarer jeg, og minner om Dagens Næringslivs sarkastiske runde for noen år siden til alle stedene som kaller seg Norges Toscana. «Jo, men Tromsø er jo akkurat som Chamonix, masse tilbud midt i byen, og så ligger det fantastiske fjell- og turmuligheter rundt». Det blir nok ikke engasjert noe reklamebyrå for å markedsføre Norges Chamonix, men det er absolutt noe i budskapet; fra Tromsø er det kort vei til fjord og fjell, og samtidig er byen livlig, fargerik, full av severdigheter og med god mat og festlig uteliv.

Fjellturer i Tromsø

En fjelltur om dagen er bra for magen

Tromsø er omgitt av fjell. Alt fra runde, små humper til kneisende, alpine klatretinder omgir byen. Dermed kan du få deg en fjelltur på ditt nivå. For noen er tusen høydemeter minimum, mens andre syns det er greit med et par timer ute i marka. Turmulighetene er enorme, men vi har foretatt et lite utvalg av turer som både er varierte og flotte, og som ivaretar natur og miljø.

Kvaløya er Tromsøs lekegrind

Mange av de beste fjellturene utenfor Tromsø er på Kvaløya. Norges femte største øy har et bratt, forreven ytterkyst. Midt på øya ligger det et massiv med spisse, alpine fjelltopper, bittesmå isbreer og klassiske fjorder. Turen her er bratte og tøffe, men man velger jo høyden selv. Nord og sør for ligger det mer avrundede formasjoner som gir slakere stier. De nærmeste fjelltoppene på Kvaløya kan nås med bybuss.

Tromsøs fastlandsside byr på lette topper og et mektig fjell

Fastlandssida består av skog og avrundede fjell. Noen liker en liten tur opp i Tromsdalen, andre går opp sherpatrappa til byens utsiktspunkt Fjellheisen. Det går også fine stier på kryss og tvers av selve Fløyfjellet og innover til vann og topper lenger inn. Det store fjellet, derimot, er Tromsdalstinden, en oppstigning på 1200 meter som krever 6-7 timer for de fleste. Belønningen er imidlertid tilsvarende, med vidstrakt utsikt fra Lyngsalpene til havet.

Lyngsalpene er en flott dagstur unna

Om du er klar for en skikkelig dagstur med egen bil, ligger det fine turer i Lyngsalpene. Turen opp Faueldalen tar deg dypt inn i den mest majestetiske delen av fjellrekka. Blåisvatnet er blitt en yndling på instagram, og er en forholdsvis lett tur. Enda lettere og adskillig mindre kjent er turen til nordspissen av halvøya, til Lyngstuva.

Kafeer i Tromsø

Utforsk Tromsøs fargerike sentrum

Tromsøs sentrum beskrives av noen som pittoresk og sjarmerende, andre syns det er rotete og stygt. Det kommer nok helt an på øyet som ser, for byens arkitektur er definitivt svært blandet. Tromsø overlevde 2. verdenskrig fullstendig uskadd, men den store veksten på 70-tallet gjorde at mye gammelt ble revet og mye betong ble blandet. I dag er den historiske bevisstheten stor, og bare tanken på å rive et vedskjul i den gamle bykjernen ville fremkalt demonstrasjonstog. Dermed står vi der med stort og smått, gammelt og nytt i en salig blanding. Vi har utarbeidet en veiviser til noen av Tromsøs mer

Ishavskatedralen troner ved enden av brua

Byens landemerke er Tromsdalen kirke, som har blitt til Ishavskatedralen. Ved enden av Tromsøbrua står den som et isfjell, noen sier som fiskehjeller, atter andre peker ut øya Håja som forbilde. Uansett sniker kirken seg inn på alle tromsøbilder. I fondveggen står Victor Sparres mektige glassmosaikk «Kristi gjenkomst», fargene er dype og intense på gråværsdager og lette og livlige når formiddagssola står inn fra øst. Midnattssolkonsertene i Ishavskatedralen spiller variert norsk musikk, og er du heldig, står midnattssola inn og farger et spill av lys og skygge på veggene til de vakre tonene.

Fra Fjellheisen ser du lengre enn langt

Om du åpner en av disse suvenirbøkene fra Norge, er sjansen overveldende for at et bilde fra Storsteinen over Tromsø inngår. Gjerne i midnattssol. Herfra ser du nemlig ned på byen, brua og Ishavskatedralen, på skipstrafikken i sundet, på fjelltoppene på Kvaløya og Ringvassøya, og på hele sund- og fjordsystemet rundt Tromsø. Noen drar hit på dagen, andre velger å ta Fjellheisen opp for å se midnattssola. I 2021 går Fjellheisen bare til midnatt, så om du vil se sola på det lavest, må du gå ned til fots. Men det er ikke noe problem for de fleste, på sherpatrappa.

Tromsøs vakreste severdighet er den botaniske hagen

De himmelblå valmuesøstrene fra Himalaya, de artige tøffelblomstene fra sørspissen av Sør-Amerika, de solgule middagsblomstene fra Lesotho og de aprikosfargede lewisiaene fra Rocky Mountains; planter fra langt nord, langt sør og høyt opp du ellers ikke finner i botaniske hager finner du i Arktisk-alpin botanisk hage i Tromsø. Det finnes også rikelig med tradisjonelle pryd- og nytteplanter fra Nord-Norge, og til og med et hjerteformet bed med afrodisiaka.

Spar tid på planleggingen

Middagen faller gjerne i fisk

Tromsøs restaurantverden er sakkyndig på fisk og skalldyr. Noen kokker er opptatt av å ta vare på tradisjonsmaten, på bestemors måte å gjøre ting på. Andre er mer opptatt av de nye smakene, av de rene råvarene og kombinasjonen av fremmede krydder og hjemlig fisk. Sommerens fisk fremfor noe er storseien, som kommer inn utpå ettersommeren. Kjøttspisere bør se etter lyngenlam og kjekjøtt. Geit smaker mye mildere enn man tror, og er en undervurdert spise. Selvsagt finnes alt av internasjonalt kjøkken i Tromsø også, så gjennom en langhelg skulle alt ligge til rette for variasjon for ganen.

Tromsøs uteliv er legendarisk

På åttitallet, da lørdag for de fleste nordmenn involverte Harald Tusberg, skjedde det noe i Tromsø. Nattklubbene åpnet nemlig plutselig. Besøkende fra det tilknappede sør så til sin forbauselse at ingenting stengte før klokka tre om natta, byen var full av utesteder og det sto lange køer foran alle. Tromsøs rykte som utelivsby var født. Nå gjelder det jo de samme reglene over hele Norge, og mange andre byer har også begynt å svinge. Tromsø utmerker seg likevel med mye folk ute hele uka igjennom, og atmosfæren er imøtekommende og høylytt pratsom.

Restauranter og spisesteder

Lei bil og se variert natur

Ingenting gir den friheten som leiebilen gir. I Tromsø er det spesielt to turer som merker seg ut for en rundtur, nemlig turen rundt Sør-Kvaløya til Sommarøy og den store runden rundt Lyngsalpene. Begge lar seg kombinere med fjellturer, eller man kan ta det som en kjøretur. Om du vil ha noen tips til hva du kan gjøre rundt Sommarøy og Kvaløya får du god oversikt ved å trykke her.

Sommarøy er et fiskevær ytterst på kysten

Turen som går rundt Sør-Kvaløya, byr på variert natur og frodige bygder. Målet er fiskeværet Sommarøy. Start gjerne med et stopp på Hella, hvor det er gamle hus flyttet ut fra Tromsø, og en grådig koselig liten kafe. På selve Sommarøy kan man gå en tur på stranda, klatre opp på fjellet Hillesøytoppen og drikke kaffe på Havfruen. Eller ta middagen på hotellet. Returen går via Kattfjorden, som er en klassisk fjord med bratte fjell og frodige, grønne lier. Turen til Sommarøy går like bra i dårlig vær som i godt vær.

Midnattssola skinner i sytti dager

Tromsø ligger nesten 350 kilometer i luftlinje nord for Polarsirkelen, og nyter dermed midnattssol i over to måneder. Allerede den 18. mai kan sola ses ved midnatt på steder med fri sikt nordover, og helt fram til 25. juli er det sol døgnet rundt. Åkei, sola er ikke garantert, men lyst er det i alle fall. I august kommer nattemørket krypende, først som en liten anelse i begynnelsen av måneden. Fra midten av august kan vi oppleve de første nordlysene, og helt i slutten av måneden er det skikkelig mørkt noen få timer om natta.

Sommerværet er et lotteri

Den norske sommeren er et sjansespill, og det gjelder også Tromsø. Innimellom kommer høytrykkene fra sørøst og jager kvikksølvet opp over 25 varme. Andre ganger er det hustrig regn og blåst selv midt på sommeren. Tidlig i juni kan man til og med oppleve et par snøkorn i lufta. Dermed bør det være plass til både badebukse og longs i sekken. Ha gjerne med både lue og votter i sekken når du er på fjelltur, det blir gjerne kaldt når man setter seg ned på toppen.

Hundedagene er den beste tida, sier de gamle

Når midnattssola går ned i slutten av juli, er det ennå sommer. Snøen har tint selv høyt til fjells, temperaturene er ofte behagelig, insektene begynner å gi seg og vannet byr innimellom på behagelige øyeblikk, om enn korte. Det er nå tromsøværingene går i fjellet, noen for å imponere, andre for å plukke blåbær.

Høstfargene lokker ut i naturen

Man merker det i fjellet over midten av august når blåbærlyngen blir ildrød. En eller annen gang i september kler bjørka fjellsidene i Tromsø i knallgult, mens rogna liver opp med dotter av rødt. Den skarpe, klare høstlufta lokker til fjellturer og aktiviteter, og på kveldene er det trivelig å gå ut. Tromsø er tilbake til sitt vanlige jeg etter late sommerdager, og det er liv og røre på kafeer og utesteder.

Nordlyset kan titte fram i august, fra september er det mye

Nordlyset er ikke bare om vinteren. Allerede i midten av august, når det er mørkt et par timer rundt midnatt, kan det bli nordlys. Sjansen for å oppleve det er imidlertid ikke så stor. Dag for dag øker imidlertid sjansen, og fra midten av september er det omtrent like gode sjanser som midt på vinteren. Du kan med andre ord gå en fin høsttur om dagen, ta en tur på byen om kvelden og avslutte med en lang spasertur for å se etter nordlyset.

Bli med å ta vare på byen vår

Ofte stilte spørsmål

Det er gode flyforbindelser fra hele Norge til Tromsø, med direktefly fra Oslo (flere flyselskaper) og Bergen (Widerøe). Miljøbevisste reisende tar selvsagt toget til Fauske og bussen videre, selv om dette tar rundt 36 timer fra Oslo. Den legendariske Hurtigruta bruker 4 døgn fra Bergen, 3 fra Møre og Romsdal, to fra Trondheim og ett døgn fra Bodø.

Tromsø har svært god hotellkapasitet, og i sentrum finnes det mange hoteller av god mellomklasse og første klasse. Det finnes også rimeligere budsjetthoteller og pensjonater. Tromsø Camping på fastlandet har bekvemme hytter med dusj og toalett. Når konferansesesongen er over ved sankthans, går prisene ned. Sommerprisene er derfor ofte rimeligere enn ellers i året. Dette gjelder ikke den helga Midnight Sun Marathon går av stabelen, og også under Buktafestivalen kan prisene stige. Vi anbefaler Visit Tromsøs hjemmeside som orienteringspunkt.

Noen fjell kan nås til fots fra sentrum, slik som Tromsdalstinden. Andre kan nås med bybuss som har hyppige avganger, og det finnes til og med sykkelutleie. Når man kommer seg ut over byområdet, blir imidlertid bussavgangene svært sporadisk, og som regel kommer man seg ikke frem og tilbake på samme dag. Da går det an å vurdere en leiebil.

Sentrum er kompakt og lett å gå rundt i. Severdigheter for Polaria, Polarmuseet, Nordnorsk Kunstmuseum og Ølhallen er alle i eller nær sentrum. Også Universitetsmuseet, Ishavskatedralen og Fjellheisen nås lett om man er vant til å gå, selv om det også er gode bussforbindelser hit. Botanisk hage er litt for langt å gå for de fleste, men hit ut er bussene hyppige. På Visit Tromsøs bykart er noen av de viktigste bussrutene tegnet inn.

Tromsø Lufthavn ligger i byområdet, ikke så langt fra sentrum. Det går flybusser til ankomstene og avgangene. Det er også en relativt kort taxiavstand mellom sentrum og flyplassen.