Will Copes

Se nordlyset fra ditt eget feriehus

Bo en uke under nordlysovalen. Slapp av om dagen og vær klar for nordlyset om kvelden.

Ingen vet når nordlyset velger å dukke opp. De siste årene har mange nordlysturister reist dit det er gode nordlysjegere som kan ta deg med ut i vinternatta. Erfarne og velinformerte som de er, finner de ofte klar himmel og nordlys selv under de vanskeligste værforholdene. Det betyr riktignok at du må bruke mange timer i buss, noen ganger forgjeves. Har kontordagene dine vært preget av overtid, altfor lange møter og krøll i skriveren, er lange timer i et bussete det siste du trenger.

Leier du feriehus, ser du nordlyset på egen hånd

Vinterferieuka eller plusstida kan i stedet brukes på et leid feriehus. Du kan tilbringe dagene med å slappe av, lese og utforske et ukjent hjørne av Nord-Norge. Kveldene er derimot reservert for vår favoritt på nattehimmelen, nordlyset. Tidsrommet mellom seks om kvelden og to om natta er det mest aktive der ute i atmosfæren, og er det klar himmel bør du ikke ha noe annet på tapetet enn nordlyset.

Ha kameraet og jakka klar til å rykke ut

Se ut på nattehimmelen fra senest i sekstida. Fotografene setter selvsagt opp stativet på terrassen, holder kamerabatteriene varme og går litt inn og ut for å granske nattehimmelen. Er det som en liten dis der oppe som stjernene lyser igjennom, er sjansene store. Ha jakka, lua og vottene klare ved terrassedøra. Ikke sitt inne med jakka på, da svetter du og fryser når du står ute lenge. Så kan bare ho Aurora dukke opp, du er klar.

…eller gå på nordlystur…

En annen løsning er å gå en lang nordlystur. Ta det gjerne mellom ti og elleve om kvelden. Ta på lag på lag, husk refleks og bare gå rundt. De fleste nordlys er ti mil oppe i lufta, så det har ikke så mye å si om du er her eller rundt neste nes. Gå pent langs bygdeveien fordi husene, eller gå forsiktig i kanten av den kommunale lysløypa. Går du ned i fjæra, mer hører enn ser du havet eller fjorden. Ingen vet når nordlyset dukker opp, men på en lang spasertur vil du oppdage strålene med en gang.

Ta det rolig på mårran og slapp av på dagen

Det er ingen grunn til å stå tidlig opp etter en natt med ho Aurora. Ta en langsom frokost med flere kaffekopper, det er ingen grunn til å stresse om morgenen. Den første hele fridagen, og kanskje den andre også, trenger ikke brukes til annet enn en tur i butikken. Er du på bygda, finner du det hjørnet hvor de lokale drikker kaffe. Ikke sitt på stambordet til «kaillan» (herrene), og nikk pent til alle. Da glir du inn uten å trenge deg på.

Gå en tur i fjæra eller til det nærmeste utsiktspunktet

Har du med skiene (de kan tas med på fly), har de fleste steder gode forhold for en liten skitur på vinteren. Er det barmark, er det jo enda lettere. Truger er også en god ide, de kan ofte lånes eller leies. I Nord-Norge er du ofte nær åpent saltvann, selv midt på vinteren. Da går du selvsagt en tur i fjæra, kaster flyndre på havet og ser på båtene som passerer.

Utforsk området i sneglefart

En leiebil er ofte en god ide, slik at du kan komme deg litt rundt. Finn det utsiktspunktet som den lokale turistbrosjyren, kanskje langs en svingete vei langs en fjord. Ta en tur til nærmeste by for å drikke kaffe og se på folk. Små lokalmuseer har gjerne beskjedne utstillinger sammenlignet med Maihaugen, men de setter stedet du bor inn i en sammenheng og forteller ofte hva folk er opptatt av lokalt. Det er ofte mange ulike severdigheter i fin kjøreavstand og få turister vinterstid, så dette kan bli avslappende og hyggelig.

Bli med på aktiviteter om du har lyst

Før verten din bestemte seg for å leie ut huset, tenkte han; «hva om gjestene mine kjeder seg?». Så ringte han til nærmeste hundekjøringsbedrift, han tok kontakt med reindriftssamene for å høre om de tar imot gjester i lavvo eller fiskeren som har fått båten sin sertifisert for passasjerfart. Det betyr at når du gidder, er det ting å gjøre i området. Nøyaktig hva og hvor mye avhenger av hvor du er i Nord-Norge.

Kos deg en mørk, stormfull natt

Så er det de kveldene når skydekket er tett, kanskje det til og med kommer en av disse stormene med navn. Nordlyssjansene er så små at vi ikke gidder bry oss med det.  Da gjelder det å krype inn i sofakroken med kjæresten, brette ut brettspillet med ungene eller dyrke den gode samtalen med vennegjengen. Noe varmt i koppen eller et lite glass rødt, popkorn fra mikroen, bort med mobilen og av med tv’en; da kan man gjøre det man glemmer å gjøre hjemme, nemlig å kose seg.

Feriehus kommer i alle tenkelige former

Det er jammen mye som kan bli til et feriehus. Den gode, gammeldagse rorbua var det stedet fiskerne bodde under lofotfisket. En gang var de trekkfulle og luktet sjø og fisk, nå er de gjerne pusset opp med bad og kjøkken. «Rorbu» er ikke merkevarebeskyttet, så også moderne feriehus bygd for formålet kan hete «sjøbu», «rorbu» eller «sjøhus». Disse er gjerne svært komfortable, og passer for store familier og vennegjenger. Den gode, gammeldagse hytta blir nå om dagen leid ut til feriegjester, og her finnes det alt fra stormkjøkken og utedo til varmekabler og bidet. Mange steder på bygda har folk bygd et nytt og moderne hus, og så blir det gamle leid ut til gjester. Det finnes fyr og andre historiske hus som holdes i live («det ska bo folk i husan») av å bli leid ut. Noen campingplasser har svært komfortable hytter på vakre steder, og det finnes små ferieanlegg både på kysten og i innlandet. Her er det ofte servering og aktiviteter tilgjengelige, som man kan kjøpe ekstra om man vil.

Er det ikke mye uvær nordpå, da?

Rasende vinterstormer som røsker tak og stenger veier rapporteres det ofte fra Nord-Norge. En reporter som roper inn i mikrofonen for å overdøve stormen, og ordførere som med alvorlig mine ber folk holde seg hjemme; Nord-Norge kan se livsfarlig ut om vinteren sett fra tv-ruta. Men nå skal vi avsløre en liten hemmelighet; det er mye mer storm rundt Nordsjøen og ved Stadt enn nordpå. Det er nok heller sånn av vi nordpå er litt dyktigere historiefortellere, så beskrivelser av typen «han røska takplaten’ av huset og stokka dæm som en kortstokk» («han» er været…) kan drive de tandre opp i fosterstilling ved tanken på Nord-Norge. De fleste vinterdagene er helt udramatiske, ofte med snøbyger langs kysten og klare og kalde i innlandet. Husene er bygd for å motstå stormer, så når noe med gutte- eller jentenavn herjer, er det bare å være inne.

Hvordan oppstår nordlyset?

 

Er det mørkt hele tida?

Det eneste stedet man kan oppleve totalt mørke døgnet rundt i nord, er Svalbard. der er det til og med mørkt midt på dagen midtvinters. Mørketida på fastlandet kalles også fargetid, fordi det lave lyset midt på dagen skaper så mange gylne og blå toner på himmelen. I slutten av januar er sola tilbake over hele Nord-Norge, og været er ofte stabilt og godt. Kveldene er likevel ennå mørke, så nordlys kan du se helt fram til tidlig i april.

Noen forslag til hvor man skal dra?

Her er et utvalg av steder å overnatte. Vi anbefaler ikke disse stedene foran andre steder, de er kun eksempler på gode løsninger. De er ulike, og ligger spredt rundt hele Nord-Norge. Om du hygger deg med å lese om dem, utforsker hjemmesidene til destinasjonsselskapene («turistkontorene») og snuser litt rundt ellers, kan det være du finner noe helt annet enn det vi har foreslått.

Manshausen er prisbelønte, arkitekttegnede hytter i Steigen med vidt utsyn mot Lofotveggen hinsides Vestfjorden. Her kan du gjøre spise gourmetmat i restauranten eller delta i aktiviteter i eier Børge Ouslands ånd. Men det kan bli så vanskelig å rive seg løs fra utsikten at det ikke er verdt det.

Sortbrysttjernkoia i Pasvik, rett ved russegrensa og nasjonalparken Øvre Pasvik har ikke innlagt vann, ikke strøm og du blir ren i badstua. Lenger bort fra alt er vanskelig å komme. Den eventyrlystne og turvante vil elske det når frosten knirker i tømmerstokkene.

Bo på stabburet på Røkenes gård. Det 250 år gamle stabburet har alle moderne bekvemmeligheter, men historien sitter i veggene. Bo midt i kulturlandskapet rett utenfor Harstad, ta deg en bytur og utforsk vinterlandskapet som både har historie, kultur og stor variasjon i landskapet.

Træna Rorbuferie ligger midt i et tett og livlig lokalsamfunn aller ytterst på Helgeland. Hyttene er små eller mellomstore med bad og kjøkken. Du kommer deg lett til Cafe Aloha, badstuene og alt annet på denne spesielle øya ytterst på Helgeland, og vi anbefaler dagsturer til småsamfunnene på de andre øyene på et opphold som bryter alle regler for vinterferie.

Hamn i Senja ligger ved en lun havn på den værharde yttersida av Senja. Dette er et ferieanlegg med restaurant, bar og aktiviteter, men leilghetene byr på masse privatliv med utsikt mot hav og fjell. Dette er et ypperlig utgangspunkt for å utforske Senja.

Jakobsbakken er et gammelt gruvesamfunn i grensefjellene ved Sulitjelma øst for Bodø. De gamle bolighusene har blitt gjort om til luksusleiligheter. Her kjøres det opp fine langrennsløyper i et majestetisk fjellandskap med topper over 1900 meter, og i tørt klima ser du mye nordlys.

Nyksund er et fraflyttet fiskevær ytterst i Vesterålen som har fått en ny misjon i livet som tilfluktssted for folk som trenger å komme bort. Bo i enkle studiohytter med bad og kjøkken og bli kjent med dette spesielle samfunnet, og herfra er mye flott vesterålslandskap og lokalsamfunn lett å nå.

Big Fish Adventure i Hasvik på Sørøya i Vest-Finnmark har moderne, komfortable hytter midt i fiskeværet. Dette er et tett lokalsamfunn helt ut mot havet som det er godt å bli kjent med.

Engholm Husky Design Lodge er tømmerhytter snekret av verten selv. Hver hytte er ulik, og eggeglasset ditt kan være laget av reinhorn. Hyttene ligger i skogen rett utenfor Karasjok, og her er det mange muligheter for hundekjøring, besøk i en reinflokk, trugetur for å se nordlys mm, men alt dette er høyst valgfritt.

Garsnes Brygge er et moderne rorbuanlegg ved Salangsfjorden, med smakfullt moderne interiør bak en tradisjonell bryggefasade. Bruk hyttene til å utforske vinterlandskapet mellom fjord og fjell i Sør-Troms/Narvik-området.

Amtmannsstua Feriehus ble bygd rundt år 1800. De moderne bekvemmelighetene er diskret tilpasset den historiske stemningen. Huset står på Sømna, omtrent så langt sør du kan komme i Nord-Norge, og passer for alle som vil nyte en mild kystvinter i vakre landskaper.

Lyngen North er iglo-liknende glasshytter ved Lyngenfjorden. De er tilpasset observasjon av nordlyset, slik at du kan se nordlyset danse over Lyngsalpene på andre siden av fjorden. Opphold på Lyngen North er lett å kombinere med opphold i Tromsø eller Alta.

Månedkarbua er ei hundre går gammel bu i Kongsfjord, et godt bevart førkrigsfiskevær i Øst-Finnmark. «Månedskaran» var sesongarbeidere på månedskontrakt som fikk sove i bua. Kongsfjord er bittelite og ligger ut mot Barentshavet, og egner seg til den som søker ro og avslapning.

Lofoten Rorbuhotell har tradisjonelle rorbuer, men de har alle moderne bekvemmeligheter. Om vinteren ser du lofotfisket foregå rett utenfor vinduet. Det er masse å se og gjøre i hele Vest-Lofoten, og kommer stormen inn, hyler den først rundt DINE hushjørner.

Finnkroken Feriehytter er et lite hytteanlegg på det avsides, lille stedet Finnkroken nord for Tromsø. Hyttene ser ut som norske hytter fra femtisekstitallet, men har bad og kjøkken. De egner seg godt til ekstrem avslapning etter et travelt tromsøopphold.

Aurora Glamping i Kokelv, ei lita bygd mellom Hammerfest og Honningsvåg, er romslig og luksuriøst. Dra dit for avsondret avslapning, nordlys og for å utforske det ytterste nord. Hammerfest, Alta og Nordkapp er innen rekkevidde. .