Tromsø

En livlig, vakker by med arktisk historie, kultur og kjøkken, omgitt av fjell, fjord og øyverden under midnattssola og nordlyset.

Knut Hansvold

Tromsø er en vakker by mellom fjord, fjell og øyer med en synlig fortid, en fengslende ishavshistorie, et fargerikt bysentrum, et inkluderende natteliv og mye å se. Bruk også byen som utgangspunkt for streiftog i arktisk natur på jakt etter midnattssola og nordlyset.

Tromsø er en ordentlig by midt i arktisk villskap

Ta fjellheisen opp til Storsteinen og få full oversikt over Tromsø; fjorder og sund i alle retninger, nye topper dukker opp hvor enn du snur blikket. Midt i all villskapen ligger en grønn, skogkledd øy med hus, aktivitet, liv og røre. Tromsø er den største byen i nord, men naturen er allestedsnærværende. Legg til ishavshistorien, et bysentrum som er mer sjarmerende enn vakkert, beliggenheten rett under nordlyset, 68 dager med midnattssol og masse gjestfrihet, så har du mye å utforske.

Fjellturer i Tromsø på sommeren

I Tromsø startet ekspedisjonene til Arktis

På 1800-tallet fram til etter krigen var ishavsfangst et viktig grunnlag for Tromsøs økonomi. I et vidt område fra Newfoundland til Vest-Sibir drev tromsøværingene fangst på sel, hvalross, polarrev og isbjørn. Innsikten i arktiske forhold gjorde Tromsø til den beste informasjonskilden for vitenskapsmenn og polaroppdagere i ennå uoppdagede høyarktiske strøk. Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og Umberto Nobile var innom byen, og herfra ble mannskap rekruttert. I dag kan du følge sporene fra denne spennende historien på Polarmuseet og ut fra flere minnesmerker i byen. Du kan også ta en øl på byens eldste ølsted, Ølhallen, hvor isbjørnkongen Henry Rudi fortalte de eventyrlige historiene sine fra overvintringene på Svalbard.

Hvordan kan en liten by langt mot nord kalles Nordens Paris?

Tidlige besøkende lot seg overraske av det kulturelle nivået i Tromsøs borgerskap. De ble ønsket velkommen på ikke dårlig fransk, tysk og engelsk. Den eleverte konversasjonen røpet at de var klar over hva som skjedde i resten av verden, og damene var kledd i (nest) siste mote. Mennene deres hadde jo solgt fisk i utlandet. De besøkende hadde kanskje også lave forventninger etter å ha sett Tromsøs breddegrad på kartet. I 1904 kalte derfor den tyske reisende G. Hartung byen for «Nordens Paris» i måpende forbauselse.

Bysentrum er en blandet fornøyelse

Byplanlegging har aldri vært Tromsøs sterke side. Sentrum er derfor en sammenristet blanding av gammelt og nytt som av og til harmonerer og av og til kolliderer til fotografens fryd. Du kan vandre langs kaiene og se langs pillarene på Tromsøbrua over til Ishavskatedralen og Tromsdalstinden. Langs bygatene står vakre empirehus fra tidlig 1800-tall, mer beskjedne arbeiderhus, litt jugend, klassisisme og funkis, brutal etterkrigsbetong og noen nymoderne linjer. Tross seksti- og syttitallets riveiver er Tromsø faktisk en av landets viktige trebyer fra 1800-tallet, se gjerne etter døromramminger og gesimser i empire og sveitserstil.

Storgata er der det skjer i Tromsø

Tromsøværingene bruker år av livet sitt i Storgata. Å fintrø betyr å gå langsomt gjennom Storgata mens man hilser til høyre og venstre og glaner på folk. På sommeren er utekafeene tettpakket med folk, selv i svært forfriskende temperaturer. Butikkdøden har definitivt nådd Tromsø også, men i stedet åpner stadig nye kafeer, interessante spisesteder og våte vannhull. Klientellet er både lokale og tilreisende. Det likefrem forventes at du bruker god tid i Storgata når du er i Tromsø.

I Tromsø spiser du fisk. Eller geit

På syttitallet fant fisken veien til restaurantbordene i Tromsø. Termen «ufesk» oppsto om slike fiskeslag som steinbit og breiflabb, de har jo utseendet mot seg men smaker himmelsk. T-bonesteik gjorde plutselig ikke nytten, det måtte være nytt og kreativt. Siden har fisk vært hovedårsaken for matglade til å reise til Tromsø. De trendy, moderne eksperimenterer med å tilberede fisk med fremmede krydder og ny tillaging. Andre kjøkken utforsker bestemors gamle triks, og fordyper seg i den rike tradisjonen. Kjøtteterne velger gjerne lam fra Lyngen eller geit fra Balsfjorden.  

Lær alt om det høye nord

Universitetet i Tromsø ble grunnlagt i 1972 for å bringe kunnskap til det tilbakestående Nord-Norge. I stedet lot universitetet seg fange og fascinere av den flerkulturelle arven og språkene i nord, av verdens rikeste hav, av folkehelse i arktisk klima, av nordlysets mysterier og alle andre sider ved dette fengslende hjørnet av verden. For en smak av alt dette legges turen til Tromsø Museum for å se på samekultur, en verdifull kirkekunstavdeling, nordlyset og mye annet. Det arktiske formidlingssenteret Polaria er til å ta og føle på, med levende sel, fisk og kongekrabbe, samt lærerike utstillinger for hele familien. Arkisk-alpin botanisk hage har planter fra alle kontinentene, de fleste ser man ikke i botaniske hager på lavere breddegrader. Nordnorsk Vitensenter forklarer nordlyset og alle himmelfenomenene i nord.

Tromsøværingene kan kunsten å leve

Nordnorsk Kunstmuseum, flere gallerier, et profesjonelt teater og et symfoniorkester på deling med Bodø; kunst og kultur inngår i hverdagslivet i Tromsø. Festivalene pryder også tromsøkalenderen, Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar, tett fulgt av den kresne musikkfestivalen Nordlysfestivalen og Samisk uke. Om sommeren er byens badestrand åsted for Bukta, med alle de store rockebandene. Insomnia i oktober dyrker electronica-sjangeren. Det skjer også utendørs; i januar går Mørktidsløpet, i februar NM i reinkappkjøring midt i Storgata og i juni/juli går Midnight Sun Maraton.

Nordlyset jaktes fra Tromsø hver kveld

Nordlyset var mer og mindre en lokal hemmelig til etter 2000. Da digitalkameraene kom, ble det imidlertid lettere å ta bilde av dem, og så kunne man dele på sosiale media. Dette skapte en nordlyssensasjon ute i verden. I dag har Tromsø en moden reiselivsindustri spesialisert på å finne nordlyset. Det jaktes med buss, minibuss, båt, snøskuter og hundeslede hver eneste kveld i sesongen. Konkurransen er hard, så alle er på tærne for å være sikker på at hver grønn stråle blir funnet.

Hvordan kan du øke sjansen din for å oppleve nordlyset?

Når den kalde landvinden blåser, er det stjerneklart over Tromsø, og du kan se nordlyset selv i Storgata. Det er nok likevel bedre å finne seg et sted utenfor sentrum med mindre bylys. Når lavtrykkene fra nord pøser snøskyer inn over Tromsø og snøplogene går natt og dag, blir det nok ikke noe nordlys. Da bør du forsøke å finne klar himmel i regnskyggen øst og sør for Lyngsalpene, for her er sjansen for klar himmel mye større. Av og til er den ytterste kysten det aller beste stedet å være. Her er det nordlysguidene kommer inn, de kjenner til skiftende vær og finner ofte klar himmel selv på de mest håpløse dagene.  

I Tromsø skinner midnattssola i over to måneder

Femogtredve mil nord for Polarsirkelen skinner midnattssola i 68 dager. Dette betyr at det ikke blir mørkt på over to måneder. Tromsøværingene samler d-vitaminer foran vinteren på stranda, gjerne til langt på kveld, fisker sei i Rystraumen sør for byen eller drar på fjelltur. Det finnes også organiserte fisketurer, båtturer og guidede fjellturer. Mange velger også å gå over brua for å høre på konserten i Ishavskatedralen før de dra opp med Fjellheisen for å se sola på sitt laveste omtrent kvart på ett.

Dra på fjelltur rett utenfor byen, eller dra lenger bort

Tromsø er omgitt av fjell, og fjellturer er en av favorittsyslene til tromsøværingene. Sherpatrappa opp til Fjellheisen byr på umiddelbar flott utsikt, Tromsdalstinden er mer av en heldagstur som byr på enda mye videre utsikt. Kvaløya, som beskytter byen mot stormene i Atlanteren, har fjell i alle størrelser fra entimersturer til nervepirrende bratte tinder som Skamtind hele ute i havet.

Vinterlandskapet er til å ha det gøy

Det er snø på bakken halve året, men tromsøværingene sutrer ikke for det. I stedet tar de på seg godt med klær og går ut i alt det hvite. Det enkleste er en tur i lysløypa som går gjennom boligstrøkene i byen, men det kjøres også opp løyper i fjellet. Truger et et bra alternativ i bratthengene rundt byen. Hundekjøring er moro, og finnes både som korte turer og overnattingsekspedisjoner. Og alt imellom. Skuterturer foregår i Lyngsalpene eller inne ved grensa. Mer ettertenksomt er isfiske på et frossent vann. Reinen i Tromsøs byvåpen er ikke der til pynt, i Tromsø kan du nemlig også kjøre pulk og rein, og så spise bidos og drikke bålkaffe i lavvo.

Toppturer foregår i Lyngsalpene, Kvaløya og på fastlandssiden av Tromsø

Toppturene i nord kom først til Lyngsalpene, og disse imponerende toppene trekker stadig flere skikjørere fra hele verden. Sporten er imidlertid i rivende utvikling, og toppene ute på Kvaløya rett vest for byen har mange populære turmål. Lokale entusiaster er ute med hodelykt selv i mørketida, men fra februar av er dagene lengre, og det kjøres ski langt inn i midnattssolperioden i juni. Det er skrevet en rekke ulike bøker om toppturer i og rundt Tromsø, med Lyngsalpene inkludert.

Sommarøy er et fiskevær nær Tromsø

En time sørvest for Tromsø ligger det en klynge småøyere med hvite strender og klart vann mellom, nemlig fiskeværet Sommarøy. Herfra ser man over til fjellene på Senja i nord, og ut til storhavet i vest. Hit kommer Tromsøværingene for å ligge på stranda, spise kake på den lokale kafeen og klatre opp på Hillesøytoppen for å se midnattssola stå rett i nord ved klippeøya Håja. Herfra ser man også nesten alle de 4-500 øyene i Tromsø kommune.

Mot øst ligger alper og fjorder

Lyngsalpene stiger 1800 meter opp fra Ullsfjorden, en liten time øst for Tromsø. Imponerende tinder, små isbreer, vatn med grønt smeltevann og fossende elver danner et vilt og utemmet landskap. Hit kommer skikjørerne på vinteren og fjellvandrere om sommeren. Ikke alle turene er like tøffe, og du kan godt se Lyngsalpene fra ferga ettersom de nærmer seg.

Tromsø by – midt i villmarka

Skal du på ferie til Tromsø?

Ta kontakt med Visit Tromsø og de vil hjelpe deg med all informasjonen du trenger!