Nasjonalparker i Nord-Norge – skattkamre for natur og opplevelser

Reinsdyr. Foto: Zdeno Dvorak / nordnorge.com

Natur er en viktig del av den nordnorske folkesjelen. Vi kjenner gleden av å bestige fjell, oppleve stillhet og føle kraften fra det uberørte. Det samme gjelder for mange besøkende i den nordlige landsdelen. Bli med Lars Monsen i den nye NRK-serien «Monsen og nasjonalparkene».

Lars Monsen er på tur igjen! Nå jakter han spektakulære naturopplevelser og nyttig kunnskap om den unike naturen vi har valgt å verne for fremtiden. Lars skal besøke alle landets nasjonalparker, og i første sesong besøker han seks av de 48 nasjonalparkene i Norge. Han starter første sesongen med to i Finnmark, og avslutter med en i Nordland og en på Svalbard. I denne artikkelen kan du også bli kjent med våre 6 nasjonalparksentre og 25 nasjonalparker (18 i Nord-Norge og 7 på Svalbard).

Lars Monsen er halvt nordlending, med samiske aner og har tilbrakt mye av barn- og ungdommen med fiskestanga og fjellstøvlene i Saltfjellets fiskevann og vidder. Senere har han trålet det meste av landdelen på langs og på tvers, på jakt etter drømmefisken og friluftsopplevelser. Noe som etter hvert har gjort han til hele Norges friluftsikon, og brakt han over både Canada og Alaska. Nettopp denne erfaringen og kunnskapen om hvordan naturen i Norge har utviklet seg fra tidlig 1980-tallet til i dag får vi høre mye om i denne ny serien. Og det er ikke bare lystig nytt om utviklingen av det biologiske mangfoldet i våre nasjonalparker.

I den første sesongen tar han deg med til:

  • Øvre Pasvik nasjonalpark (episode 1)
  • Varangerhalvøya nasjonalpark (episode2)
  • Børgefjell nasjonalpark (episode 5)
  • Svalbards 7 nasjonalparker (episode 6)

Les mer om og se første sesong av https://tv.nrk.no/serie/monsen-og-nasjonalparkene.

Bli bedre kjent med og lær mer om https://www.norgesnasjonalparker.no/. Artikkelen fortsetter under den grå boksen (med presentasjon av besøkssentrene, nasjonalparkene og tilknyttede opplevelser i Nord-Norge).

Hvordan kan du opptre mer ansvarlig som besøkende?

Nasjonalparkene i Nord-Norge er ikke bare skattkamre for friluftsliv, men først og fremst for landskap, samisk reindriftsutøvelse og biologisk mangfold.

Hvor kan du bruke drone, campe og tenne bål? Du finner mer informasjon om hva som gjelder for friluftsliv hos Miljødirektoratet. Ofte møter du også på landskapsvernområder og naturreservater, som kan ha både strengere og mindre strenge bestemmelser enn nasjoalparkene. Les mer om hva som gjelder for verneområdene i Norge.

Nasjonalparkene inneholder både synlige og usynlige kulturminner og kulturlandskap. Vi har dessverre sett at vardebygging og andre inngrep kan skade kulturminner, samtidig som det påvirker landskapet og andres turopplevelse. Du opptrer hensynsfullt og med respekt for både kultur og natur når du følger varsomhetsprinsippet: «Sett bare igjen fotspor, ta bare med deg bilder og minner».

Det er viktig at du er klar over hvordan du kan opptre mer ansvarlig som besøkende, og viser respekt for det arktiske klima, det nordnorske været og de varierende provianteringsmulighetene, den samiske kulturen, lokalbefolkningen, kulturminnene og det biologiske mangfoldet i disse områdene.

Besøkssenter nasjonalpark er også gode informasjonskilder for parkene i Nord-Norge. I tillegg er de også i seg selv flotte opplevelsessentre for nasjonalparkene i Norge, og ivaretar en rekke viktige funksjoner for å ta vare på parkene og naturen rundt dem:

Besøkssentrene og nasjonalparkene i Nord

Nordland nasjonalparksenter

Senteret er landsdelens største og ligger ved knutepunktet Storjord i Saltdal, ved foten av Saltfjellet / Svartisen nasjonalpark og Junkerdalen nasjonalpark. Like i nærheten har Lars Monsen sin egen fjellgård. Nordland nasjonalparksenter ligger kloss inntil Junkerdalsura naturreservat med sine sjeldne planter, og ved krysset til Silvervägen over til Sveriges kyst- og fjellverden. Det er også besøkssenter for Rago, Láhko og Sjunkhatten nasjonalparker, og har en egen botanisk hage, gammel samisk boplass og turistforeningshytte. Her finner også camping, hytteovernatting, veikro, kiosk og drivstoff/billading; les mer på visitsaltdal.no.

Nordland nasjonalparksenter inneholder to hoveddeler; Besøkssenter Nasjonalpark Nordland og Adde Zetterquist Kunstgalleri, samt flere tilknyttede virksomheter som flere nasjonalparkforvaltere, Statens naturoppsyn / Statskog fjelltjenesten, samiske utstillinger / handverk og museumsbutikk.

Besøkssenter nasjonalpark Nordland inneholder blant annet utstillingen UERSTATTELIG. Der får du innblikk i områdets unike natur, dyreliv og kulturhistorie, med informasjon, kart, og tips til aktiviteter for alle som ønsker å oppleve naturen på sitt beste. Nordland nasjonalparksenter fokuserer på å fremme bærekraftig turisme og naturvern. Les mer om dem på nordlandsnaturen.no.

Rago nasjonalpark

I Rago nasjonalpark kan du nyte en bit av Nordlands villmark, gå gjennom ville og frodige daler med tordnende fosser eller oppleve stillheten i den storslagne høyfjellsnaturen. Alle som besøker Rago nasjonalpark vil få store naturopplevelser, uansett årstid og uavhengig av værforhold. Rago er kontrastfylt og kan by på stille skoger og glattskurte fjellformer, forrevne klipper og tordnende fosser. Les mer om Rago nasjonalpark.

Sjunkhatten nasjonalpark

Sjunkhatten nasjonalpark består av et stort fjellområde omkranset av fjorder og kystlandskap. Parken ligger kloss inn til og er tilgjengelig fra Bodømarka, Valnesfjord og Kjerringøy. Tilgjengeligheten gjør Sjunkhatten til et attraktivt område for friluftsliv, særlig med tanke på barn og unge, og har derfor fått tilnavnet “Barnas nasjonalpark”. Les mer om Sjunkhatten nasjonalpark.

Junkerdalen nasjonalpark

Fjellene i Junkerdal nasjonalpark er svært kalkrike og her finner man en særlig artsrik fjellflora. Ved siden av nasjonalparken ligger Junkerdalsura naturreservat som klinger godt i enhver botanikers ører. Les mer om Junkerdal nasjonalpark.

Láhko nasjonalpark

Du trodde kanskje at “stein bare er stein”? I Láhko vil du se at det ikke stemmer. Vann og vær former og påvirker den myke kalksteinen fra år til år. Les mer om Láhko nasjonalpark.

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark med tilgrensende verneområder er det mest intakte og sammensatte naturområdet i hele landet. Det er også det eneste området i landet med sammenhengende naturvern fra kyst til svenskegrensa, og streker seg over Polarsirkelen fra Helgeland til Salten. Les mer om Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

Besøkssenter Øvre Pasvik nasjonalpark

På besøkssenteret finner du utstillinger som presenterer Pasvikdalens spesielle natur, kultur og historie, du lærer om urskogen i nasjonalparken og de mest karakteristiske fugle- og dyreartene som lever her. Pasvikdalen grenser til Finland i vest og Russland i øst, og har Norges tetteste brunbjørnbestand. Brunbjørn har derfor fått en sentral plass i utstillingene, og med interaktive løsninger byr senteret på spennende og lærerike opplevelser for besøkende. Senteret er omkranset av en botanisk hage, og i nærområdet finnes ulike naturstier med forskjellige oppgaver, og her finner du også overnatting. Les mer om senteret på pasvik.no/.

Øvre Pasvik nasjonalpark

I Øvre Pasvik nasjonalpark finner du den største urskogen av furu i Norge. Dette nord-vestlige hjørnet av den sibirske taigaen er en mosaikk av furuskog, innsjøer og myrer som gir mange flotte opplevelser. Les mer om Øvre Pasvik nasjonalpark.

Varangerhalvøy nasjonalpark

Varangerhalvøya nasjonalpark – eller Várnjárgga álbmotmeahcci og Varenkinniemen kansalistaras – som er de nordsamiske og kvenske navnene. Artene som her klarmrer seg fast preges av møtet mellom subarktisk og lavarktisk fastland. Her møtes arter på sin nordligste, sydligste og vestligste utbredelse. Smålakseelvene ligger som perler på en snor. I kjernen av området er landskapet slik det var før siste istid. Utsynet er storslagent om du vandrer mot Varangerfjorden i syd eller Barentshavet og Ishavet i nord. I dette landskapet er avstandene store, været skifter fort og vi menneskene blir små under horisonten.

I utkanten av nasjonalparken er det noen utvalgte tilrettelagte startsteder. Her må du hovedsakelig navigere selv. Området er en av de siste i Norge som ikke har et utbredt nett av merka stier. Her er flere dyretråkk skapt av rein på evig vandring, enn av folk. Les mer om Varangerhalvøya nasjonalpark på varangerhalvoya.no/.

Seiland nasjonalpark

Langt mot nord, på Finnmarkskysten, ligger Seiland. Dette er en øy med store kontraster, fra steile fjellsider som stuper i havet til lune lommer med bjørkeskog og blomsterenger. På Seiland finner du Europas nordligste isbreer og et unikt kulturlandskap. Les mer om Seiland nasjonalpark.

Besøkssenter Stabbursdalen nasjonalpark

Stabbursnes Naturhus og Museum er et informasjonssenter for natur og kultur i Finnmark, og besøkssenter nasjonalpark for Stabbursdalen. Senteret ligger i naturskjønne omgivelser med Stabburselva, Porsangerfjorden, Stabbursneset og Stabbursdalen som flotte utgangspunkt for ekte naturopplevelser. Inne på senteret tilbyr vi en utstilling som viser Finnmarks natur og kultur og filmen «Blå dager og gylne netter». Les mer om besøkssenteret på stabbursnes.no.

Stabbursdalen nasjonalpark

Stabbursdalen nasjonalpark har høye, karrige fjell og dype daler, spennende geologiske forekomster, flotte vassdrag og vidder med speilblanke fjellvann. Gáisaene er høye fjell over 1000 meter, som utmerker seg i det ellers flate landskapet i Finnmark. Les mer om Stabbursdalen nasjonalpark.

Anárjohka nasjonalpark

Anárjohka nasjonalpark byr på alt man forventer av indre Finnmark, vidstrakte vidder, store myrer samt bjørke- og furuskog. Her er ingen åpne hytter eller koier og ingen merka stier. Nasjonalparken byr på alt du forventer av indre Finnmark, vidstrakte vidder, store myrer samt bjørke- og furuskog. Her er det ingen åpne hytter eller koier og ingen merka stier. Den som oppsøker området er gjerne den turvante som selv finner veien og sørger for natterasten. Landskapet er preget av flere hundre års samisk tamreindrift hvor det fortsatt drives aktivt. Området er et levende kulturlandskap og benyttes som vinterbeite i perioden oktober – mai. Les mer om Anárjohka nasjonalpark.

Besøkssenter Reisa nasjonalpark

På Storslett finner du besøkssenter Halti for Reisa nasjonalpark. Her kan du finne brosjyrer, papirkart, digitale karttjenester, informasjon og litteratur om Reisa nasjonalpark. Les mer om Besøkssenter Halti.

Reisa nasjonalpark

Reisadalen strekker seg fra ishavskysten og helt inn til Finnmarksvidda i et variert og dramatisk landskap. Den øverste delen av vassdraget er vernet som Reisa nasjonalpark. Gjennom nasjonalparken renner Reisaelva, en av Norges viktige storlakseelver. Les mer om Reisa nasjonalpark.

Besøkssenter rovdyr – Bardu i Troms

Besøkssenter rovdyr Bardu ligger i tilknytning til Polar Park i Bardu. Her kan du lære mer om rovdyrene våre eller utfordre deg selv i aktivitetsparken. I mange år var rovdyrene nærmest utryddet i Norge. Nå er de tilbake. Til glede for noen, til fortvilelse for andre. Folk flest vil ha både husdyr på beite og rovdyr i skogen. Hvordan kan vi få det til? Hva vet vi egentlig om de store rovdyrene? Les mer om rovdyrsenter.no i Bardu.

Ånderdalen nasjonalpark

Ånderdalen nasjonalpark representerer variasjonen av det flotte nordnorske kystlandskapet. Det er stor forskjell mellom naturen på «yttersiden» og «innersiden» av nasjonalparken. Yttersiden preges av spisse tinder, kvasse egger og bratte fjellsider. Les mer om Ånderdalen nasjonalpark.

Øvre Dividal nasjonalpark

Øvre Dividal nasjonalpark har et variert landskap med furu- og bjørkeskog, høyfjell, vann og myrer. Storslagne landskapsformasjoner gir innblikk i isavsmeltingens forming av landet. Les mer om Øvre Dividal nasjonalpark.

Rohkunborri nasjonalpark

Rohkunborri nasjonalpark ligger i et av områdene i Troms med mest villmarkspreg. Øst i nasjonalparken ligger det mektige fjellmassivet Rohkunborri, omkranset av skogkledde daler, alpine våtmarker og innsjøen Geavdnjajávri. Les mer om Rohkunborri nasjonalpark.

Besøkssenter Lofotodden nasjonalpark

Besøkssenteret ligger sentralt plassert på Reine i Moskenes. Her finner du en flott utstilling som tar deg med på en reise inn i Lofotodden Nasjonalpark. En kort spasertur fra Besøkssenteret finner du fjordruten som tar deg med inn Reinefjorden og til Vinstad som er en av innfallsportene til nasjonalparken. Les mer om Lofotoddennp.com på Reine.

Lofotodden nasjonalpark

Lofotodden nasjonalpark kjennetegnes av et unikt landskap med høye og smale tinderekker omgitt av åpne havområder, et sjeldent naturfenomen i global sammenheng. Les mer om Lofotodden nasjonalpark.

Møysalen nasjonalpark

Møysalen nasjonalpark ligger i et unikt kystlandskap som strekker seg fra frodige lier og daler ved fjordene til steinete høyfjell. Vesterålen og Lofotens høyeste fjell, Møysalen (1 262 moh.), er et landemerke og har gitt navn til nasjonalparken. Les mer om Møysalen nasjonalpark.

Nasjonalparkene på Helgeland

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Tidligere omtalt Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark med tilgrensende verneområder er det mest intakte og sammensatte naturområdet i hele landet, og strekker seg over Polarsirkelen fra Helgeland til Salten. Les mer om Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark (tar deg til avsnittet om parken lenger opp).

Lomsdal-Visten nasjonalpark

Trange fjorder og brede daler, store og små vassdrag, og store sammenhengende skogsområder, vidder og høyfjellplatåer som strekker seg over i alpine topper og fjellrekker møter deg i Lomsdal-Visten/Njaarke. Les mer om Lomsdal-Visten nasjonalpark.

Børgefjell nasjonalpark

Børgefjell er storslagent. Hit kommer du for de spesielle naturopplevelsene og nærkontakt med det opprinnelige uten å bli forstyrret av andre. Her er det få hytter og ingen merka stier, Børgefjell er ikke noe utpreget turistområde. Les mer om Børgefjell nasjonalpark.

Nasjonalparkene på Svalbard

I nasjonalparkene på Svalbard finner vi store, sammenhengende og urørte områder på land og i sjø. I denne arktiske naturen finner du store isbreer, høye fjell, flotte fjorder og månelignende landskap. I dag har vi syv nasjonalparker og ytterligere 22 verneområder på Svalbard. Totalt dekker disse ca 65 prosent av øygruppas landareal. Alle nasjonalparkene på Svalbard ligger på den største øya, Spitsbergen. Nasjonalparkene representerer den unike naturen på Svalbard, og her finner vi store, sammenhengende og urørte områder på land og i sjø. Svalbard kan besøkes både sommer og vinter, og det byr på svært ulike opplevelser. Les mer om Svalbards syv nasjonalparker.