Nordlandsruta – Norges lengste vandreled

Denne 650 km lange vandreruta går gjennom det mest spektakulære landskapet du kan tenke deg. Nordlandsruta går over Polarsirkelen, gjennom et verdensarvområde og flere nasjonalparker, naturreservater, samebyer, overnattingssteder og adkomstpunkter

Fra Bjørnfjell til Børgefjell

Nordlandsruta er den lengste sammenhengende merkede turstien i Norge*, som for det meste følger fjell og isbreer langs grensen mellom Norge og Sverige. Denne artikkelen presenterer denne ruta gjennom tre forskjellige destinasjoner / fjellregioner (Narvik/Ofoten, Bodø/Salten og Helgeland).

Nordlandsruta. Kart: Salten Friluftråd / DNT Rana

“The longest there is”

Du har kanskje hørt om Kungsleden (The King’s Trail) i Sverige, eller mer kjente turstier i Alpene eller Syd-Europa? Nordlandsruta er faktisk enda lengre*, mer alpint og utfordrende, men den er også mye mer spektakulær og mindre overfylt. Bli kjent med denne spennende vandrestien og begynn å planlegge din egen turopplevelse:

For de mest erfarne vandrerne er det mulig å gjøre det som en lang ekspedisjon på seks uker eller mer. Siden dette er en av de mest alpine og lengste turstiene, anbefaler vi likevel å dele den opp i mindre deler, som de åtte ulike segmentene delt inn i foreslåtte 43 dagers etapper.

For de mindre erfarne turgåerne (inkl. turvante familier) er det mulig å ta en helge- eller dagstur, men bare i de mer tilgjengelige etappene som:

  • Bjørnfjell – Vokterboligen – Katterat (med tog eller bil fra Narvik)
  • Ny-Sulitjelma – Tjorarvi eller Skaiti – Lønsdal (med tog, buss eller bil fra Bodø/Fauske)
  • Umbukta – Sauvatnet – Bolna (med bil eller taxi fra Mo i Rana)
  • Susendalen – Tverrelvnes (med taxi eller bil fra Trofors)

Lang og kort, opplevelser av livet ditt venter på å bli utforsket. Disse fjellene og deres kulturarv, roen dyrelivet og menneskemøtene er som skapt for å utvide din horisont!

Opplev den norske hyttekulturen

Hytter er en viktig del av kultur-, tur- og friluftsliv i Norge. Overnatting underveis langs Nordlandsruta holder ganske enkel standard. De fleste av dem ubetjente er hytter – eid, bygget og drevet av Den Norske Turistforening (DNT). Alle er åpne for publikum, men stort sett trenger du felles DNT-dørnøkkel for å kunne bruke dem.

Hvordan kan du opptre mer ansvarlig som besøkende?

Nasjonalparkene i Nord-Norge er ikke bare skattkamre for friluftsliv, men først og fremst for landskap, kulturminner, samisk reindriftsutøvelse og biologisk mangfold.

Hva gjelder der jeg går tur?

Det er ikke slik at verneforskriftene til nasjonalparkene omfatter alt du trenger å forholde deg til. Det er flere ting som kan være regulert av andre lover, forskrifter og anbefalinger som du bør tenke på:

  • Bålbrenning
  • Sanking av trær og greiner
  • Forstyrrelse av dyrelivet
  • Hund
  • Sykkel
  • Telting
  • Droner
  • Kulturminner
  • Motorisert ferdsel
  • Sopp, bær og planter

Du finner mer informasjon om hva som gjelder for friluftsliv hos Miljødirektoratet. Ofte møter du også på landskapsvernområder og naturreservater, som kan ha både strengere og mildere bestemmelser enn nasjonalparkene. Les mer om hva som gjelder for de ulike verneområdene i Norge.

Hvor gjør du av søppel eller går på do?

En god tommelfingerregel er at alt du tar med deg ut i naturen, skal du også ta med deg hjem igjen. Naturen bruker lang tid på å bryte ned alt søppel, til og med matavfall og annet organisk materiale. Du finner gode tips om hva du bør gjøre på https://norskfriluftsliv.no/hva-er-allemannsretten/hva-er-sporlos-ferdsel.

Hva betyr det at kulturminner er fredet?

Nasjonalparkene inneholder både synlige og usynlige kulturminner og kulturlandskap, som er vernet mot ødeleggelse. Dette gjelder automatisk fredete kulturminner i tråd med kulturminneloven (som er kulturminner eldre enn år 1537 og samiske kulturminner eldre enn 100 år). I tillegg kan nyere tids kulturminner som viser til verneområdets historiske bruk være vernet. Vis hensyn og ikke flytt på eller ta med deg løse kulturminner, som for eksempel varder eller kvernsteiner, det kan også påvirke landskapet og andres turopplevelse. Les mer hos Riksantikvaren.

Reis kollektivt og reduser ditt klimaavtrykk

Vandresko, ski og sykkel er selvfølgelig mest miljøvennlig, men det er lange avstander i nord og ofte nødvending med annen transport fram til vandreleden. Kollektivtransport gir lavere utslipp enn bilkjøring. Tog og skinnegående transport er mest miljøvennlig, buss er en god nummer to. Jo flere passasjerer, desto mindre utslipp per passasjer.

Reiser du kollektivt bidrar vi også til å opprettholde transporttilbudet for lokalbefolkningen, deg selv og de som kommer etter oss. I tillegg kan du slappe mer av og nyte utsikten, komme i kontakt med lokalbefolkning og andre reisende. Gjør transportetappene til opplevelser i seg selv!

Oppsummert

Det er viktig at du er opptrer ansvarlig som besøkende, og viser respekt for det røffe arktiske klimaet og landskapet, varierende nordnorsk vær og provianteringsmuligheter, den samiske kulturen og lokalbefolkningen, kulturminnene og det biologiske mangfoldet i disse områdene:

«Sett bare igjen fotspor, ta bare med deg bilder og minner»

Det er 43 overnattingssteder langs denne stien, hvorav 29 hytter er eid av Den Norske Turistforening (DNT), Svenska Turistforeningen (STF) og 13 lokale private turistbedrifter på Ut.no.

Gjennom Narvikfjellene og over grensa

Denne nordligste delen spenner over 200 kilometer med de høyeste høydene langs hele turstien. Du vil navigere gjennom dette høyfjellsterrenget, mellom 700 og 1000 meter over havet, hvor to av hyttene ligger over tusenmetersnivået! To deler av turstien går gjennom Narvik/Ofoten-regionen (fra nord til sør):

Segment 1 gjennom Narvikfjellene, fra Bjørnfjell til Sijdasjávrre. Det er totalt 95 kilometer, fordelt på 7-8 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Segment 2 over grensen til Sverige, fra Sijdasjávrre til Vaisaluokta. Det er totalt 105 kilometer, fordelt på 4 lange dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Les mer om denne delen på Visit Narvik.

Over grensen igjen inn i Saltenfjellene

Denne midtre delen av turstien går delvis på svensk side av grensen gjennom Laponia verdensarvområde og Padjelante nasjonalpark, over grensen til Norge igjen; til Sulitjelma, Junkerdalen og Saltfjellet og nasjonalparker. To deler av turstien går gjennom Bodø/Salten-regionen (fra nord til sør):

Segment 3 gjennom Laponia, fra Vaisaluokta til Ny-Sulitjelma fjellstue. Det er totalt 95 kilometer, fordelt på 7-8 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Segment 4 gjennom Junkerdalen, fra Ny-Sulitjelma fjellstue til Lønsdal. Det er totalt 86 kilometer, fordelt på 6-8 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Les mer om denne regionen på Visit Bodø.

Over Saltfjellet og gjennom Helgelandsfjellene

Ved startpunktet i Lønsdal er det togstasjon. Det er mulig å vandre dette segmentet som en sammenhengende langtur, men også som rundturer. Du passerer gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Det er også som en del av Telegrafruta**. Fire deler av turstien går gjennom Helgelandsregionen (fra nord til sør):

Segment 5 over Saltfjellet og polarsirkelen, fra Lønsdal til Bolna. Det er totalt 54 kilometer, fordelt på 2-3 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Segment 6 gjennom fjellet i Rana sør for Saltfjellet, fra Bolna til Umbukta. Det er totalt 73 kilometer, fordelt på 4 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Segment 7 langs Okstindan fjellmassivet, fra Ombukta til Raudlia. Den er totalt 49 kilometer lang, fordelt på 3 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Segment 8 gjennom Hattfjelldal, fra Raudlia til Susendalen. Det er totalt 93 kilometer, fordelt på 5 dagsetapper: Mer detaljert turbeskrivelse.

Les mer om denne regionen på Visit Helgeland.

«A long time ago came a man on a track
Walking thirty miles with a sack on his back
And he put down his load where he thought it was the best
He made a home in the wilderness

He built a cabin and a winter store
And he ploughed up the ground by the cold lake shore
And the other travellers came walking down the track…»

Mark Knopfler brukte disse første tekstene i sin sang «Telegraph Road» av Dire Straits, inspirert av forfatter Knut Hamsun **

«KulTur 2024» – en spektakulær kulturell vandrebegivenhet

«European Cabins of Culture», organisert av det regionale prosjektet «Nordlandsruta», involverer de kjente norske turisthyttene, som en del av Bodø2024 – Europeisk kulturhovedstad. Norsk Turistforbund (DNT), i nært samarbeid med de lokale turforeningene langs Nordlandsruta, arrangerer arrangementet KulTur 2024 med DNT. Dette er en fellestur i 27. juli – 17. august 2024, med ulike kunstneriske arrangementer på utvalgte steder. En gruppe turgåere starter i nord, og en gruppe i sør for denne stien. Når de møtes på midten på Sulitjelma, blir det stor Fjellkulturfest den siste kvelden. Disse arrangementene vil være gratis og åpne for alle, uansett om du går deler av Nordlandsruta eller bare en kort dagstur til fjells.

Mer praktisk informasjon og planlegging

Du kan laste ned et høyoppløselig kart, finne en oversikt over alle innfallsporter til Nordlandsruta, og laste ned «Turbok Nordlandsruta» med bilder og høydeprofiler for hver etappe, og alle de 43 overnattingsstedene nettsteder på https://www.dnt.no/turtips/anbefalte-turer/nordlandsruta.

Hold deg oppdatert om hva som skjer og tips fra andre turgåere langs Nordlandsruta på deres Facebook-gruppe «Vi som går Nordlandsruta«.

* ) Er virkelig Nordlandsruta den lengste vandreruta i Norge?

Noen fakta om turdistanser:

Nordlandsruta (Nordland Trekking Trail) i Nord-Norge er 650 km lang. Denne er 7 km lengre enn Gudbrandsdalsleden (Oslo-Trondheim) i Sør-Norge, den lengste pilegrimsløypa i Norge (St. Olavsveiene). Til sammen er dette nettverket av pilegrimestier mye lengre enn 650 km, men de fleste pilegrimene går kun et mye kortere stykke mot Nidaros. Noen av pilegrimsovernattingsstedene er mer betjente, og stiene er litt mer tilrettelagt enn langs Nordlandruta.

Nordkalottruta (The Nordkalott Route) er en 600 km lang tursti i Nord-Norge, Sverige og Finland. Den møtes og blir med Nordlandsruta sørøst for Narvik mot Sulitjelma i ytterligere 200 km. Noen turgåere kan derfor hevde at Nordkalottruta er 800 km, men 200 km deles med Nordlandsruta. Parallellen Kongsleden (The King’s Trail) i Sverige er 450 km, og er også litt mer tilrettelagt enn Nordlandruta.

Vandreruter i Nord-Norge. Kart: traildino.com

Hva er forskjellen mellom «hiking» og «trekking»?

Hiking er en kortere, enklere reise, vanligvis gått på løkkede merkede stier, til og tilbake eller til og med turmål. Trekking involverer alltid et bestemt reisemål. En tursti går gjennom ulike, ofte ulendte terreng og krever mer utstyr og beredskap av den som gjør den (Referanse: mayamay.ch), som på Nordlandsruta.

Fire enkle regler om rein og friluftsliv

Nordlandsruta passerer syv reindriftsdistrikter, og det er viktig at du vet hvordan du skal oppføre deg i disse områdene:

  1. Vær hensynsfull i områder der reinen kalver. Hvis du ser nyfødte kalver, gå raskt unna
  2. Hunder skal holdes i bånd i reinbeiteområdene
  3. Når du møter rein på tur, ta en pause på god avstand mens reinen passerer og beiter videre
  4. Ha god dialog med det lokale reindriftsdistriktet ved tilrettelegging og organisering av arrangementer for friluftsliv

Er virkelig «Telegrafruta» det samme som i låten «Telegraph Road»?

En liten morsom fakta om en kjent romanforfatter og en kjent låtskriver:

Telegrafruta er en sentral del av Nordlandsruta, der den passerer Polarsirkelen mellom Saltfjellene. Å bygge den første telefonlinjen over denne fjellkjeden var en historisk utvikling på slutten av 1800-tallet.

Disse første moderne konstruksjonene ut i naturen var også en symbolsk happening i Knut Hamsuns nobelvinnende roman «Markens Grøde» fra 1917. Hamsun skrev denne romanen fra forskjellige steder rundt i Nordland, blant annet i Saltdal hvor denne telegrafruta ble ferdigstilt.

Mark Knopfler fra Dire Straits ble veldig inspirert av Hamsun, og tok den første teksten fra romanen hans inn i sangen deres «Telegraph Road» i 1982. Samtidig ble Mark Knopfler inspirert til å skrive sangen mens han var ombord i turnébussen langs Telegraph Road i Michigan.

Derfor er det mer enn sannsynlig at det er en forbindelse mellom Telegrafruta og Telegraph Road, via disse to kjente artistene fra Norge og Skottland:

Mark Knopflers «Telegraph Road» av Dire Straits er inspirert av forfatter Knut Hamsun **