Fotoknoff

Varangerekspressen tar deg rundt lengst i nordøst i Norge

Bussen som går rundt Varangerfjorden tre ganger daglig, tar deg med til gammel historie, drama fra 2. verdenskrig, støyende fuglefjell og mange kulturer

Å reise med buss i Finnmark høres strevsomt ut for noen. Er ikke det et enormt, tomt område? Joda, avstandene kan være lange her lengst i nord. I strøket rundt Varangerfjorden, lengst i nordøst, er det imidlertid tett mellom arkeologi, fleretnisk kultur, dramatisk krigshistorie and dagligliv i subarktisk og arktisk klimasone. Nordlig småbjørkeskog, sandstrender, klippekyster og tundra omgir en vid, åpen fjord full av fisk og sjøfugl. Du blir aldri overrent av folk, men bussen binder sammen alle de små bosettingene. Du er altså aldri overlatt helt til deg selv. Bussrute 150, også kalt Varangerekspressen, går tre ganger daglig fra Kirkenes til Vardø, og følger kysten via Neiden, Nesseby, Vadsø og Kiberg.

1

Kirkenes

Sjansen er stor for at du lander med fly i vakre, fargerike Kirkenes. Se opp for dramatisk krigshistorie og kyrilliske bokstaver i bybildet.

2

Neiden

Skoltesamisk historie, ortodoks religion, nærhet til Finland og en VELDIG norsk kirke

3

Bugøynes

Maleriske «Lille Finland» snakker finsk hjemme og lever av kongekrabbefiske

4

Varangerbotn

Hele Øst-Finnmark møtes i Varangerbotn. Få med deg det samiske museet

5

Nesseby kirke

Den vakre Grosch-kirken står som en søyle i det flate landskapet

6

Vadsø

Kvenhovedstaden i Norge har kvensk historie, hyggelige steder å gå ut og en snarvei inn i en av landets minst tilgjengelige nasjonalparker

7

Ekkerøy

Malerisk førkrigsbebyggelse, krigsminner og en stor krykkjekoloni

8

Kiberg

Besøk Partisanmuseet for en ukjent krigshistorie og gå mellom bunkerne på det norske fastlands østligste punkt

9

Vardø

En historisk mini-by med festning og heksemonument. Ta båten til fuglefjellet på Norges østligste punkt.

Kirkenes er det trivelige byen i bjørkeskogen

Omgitt av bjørkekledde åser ligger Kirkenes der Pasvikelva møter Bøkfjorden. Etter dramaet under 2. verdenskrig, da Kirkenes var blant Europas mest bombede byer, ligger byen velordnet med fargerike hus fra femtitallet. Besøk tilfluktsrommet Andersgrotta og Grenselandmuseet for å lære om de dramatiske krigshendelsene.

Hvordan kan noe så stygt smake så godt?

Er det noe du bør spise i Kirkenes, er det kongekrabbe. Denne innvandreren fra Beringstredet rømte fra et sovjetisk forskingsprosjekt i Murmanskfjorden på sekstitallet. Nå er den i Varangerfjorden i stort antall. Krabba er langt fra noen skjønnhet, men smaken er helt fantastisk. I Kirkenes kan du bli med på kongekrabbefiske, og etterpå får du krabbene du har fisket servert. Kanskje dette blir årets gourmetopplevelse.

Det går masse fine turer fra Kirkenes

Kirkenes Snow Hotel er faktisk åpen om sommeren også. Snøhulene er nok for lengst nede i grunnvannet, men du kan bli med inn i et ishus og oppleve den trolske stemningen som isskulpturer gir. Elsykkerturer, guidede vandringer, byvandring, båtturer på elva; det er mange fine turer. Det finnes både førsteklasses hoteller og rimeligere alternativer for natta.

Møt østsamene i Njávdem – Neiden

Neiden på norsk, Njávdem på østsamisk og Näätämö på kvensk/finsk, bygda der Norge er smalest er flerspråklig og flerkulturell. Det bittelille St. Georgs kapell fra 1565, Finnmarks eldste kirke, ble bygd av den russiske munken Trifon. I århundrer var den lokale samiske befolkningen knyttet til den ortodokse kulturkretsen. I «Skoltebyen» kan du se kulturminnene fra dette folket. Det nye Ä’vv skoltesamisk museum forteller historien om et folk som plutselig fikk området sitt delt mellom tre land.

En norsk kirke er en markering i Neiden

På 1800-tallet fant det sted en større innvandring fra Finland til Neiden. For å markere området somn norsk, bygde norske myndigheter det vakre, rødmalte Neiden kapell, inspirert av de norske stavkirkene. I disse østlige områdene er det en slående markering av norsk suverenitet. Det finnes et par overnattingsmuligheter i Neiden.

Bugøynes er Lille Finland

Den neste bygda er en liten avstikker, som betyr at du må lese bussruta litt godt. Bugøynes er en særpreget bit i den etniske mosaikken lengst nordøst. Den kalles nemlig Pikku Suomi – Lille Finland. Folk her snakker finsk og har nære forbindelser til Finland den dag i dag. Finsken her står nærmere riksfinsk enn de kvenske, mer norskpåvirkede dialektene ellers i nord. Bugøynes overlevde krigen uskadd, og bebyggelsen her er fargerik og blandet.

Varangerbotn er et veikryss i sameland

Alle veier i øst fører til Varangerbotn, så hit kommer du garantert før eller siden. Varanger samiske museum er verdt å vente til neste buss for, for her blir du kjent med sjøsamene. De levde og lever av enkelt jordbruk og fiske i Varangerfjorden. Tema ellers er duodji – håndverk – og den førkristne samiske religionen. I Varangerbotn er det både overnatting og spisemuligheter.

Nesseby kirke våker over fjorden

Nesseby kirke ligger 14 kilometer videre i retning Vadsø. Vigslet i 1858 og tegnet av den store kirkearkitekten Christian Grosch overlevde kirken krigen. Siden kirken vanligvis ikke har en åpningstid, vil kanskje reisende med buss ikke prioritere å besøke kirken, men man får nok knipset et bilde fra bussvinduet på kirken som står høyreist i det flate landskapet.

Ceavccageađge er en historiebok

Noen steder er virkelig gamle. Det arkeologiske området Ceavccageađge, Mortensnes på norsk, har vært et møtested i 10 000 år. Bautasteiner, labyrinter, ringformede steinsirkler og rester av gamle graver, et skarpt øye ser spor overalt i marka. En tur innom museet gir en forklaring på hvordan kulturene på stedet har endret seg i takt med for eksempel mildere og kjøligere klimaperioder. Mortensnes er en kandidat for å komme på UNESCOs verdensarvsliste.

Vadsø er metropolen ved Varangerfjorden

6000 mennesker sier at Vadsø er hjemme, og det er en metropol langs denne ruta. Reisende benytter selvsagt sjansen til å gå på kafe og restaurant og ikke minst flanere nedover hovedgata, voktet av en av de mest monumentale gjenreisningskirkene i nord. Foran står det talende innvandrermonumentet. På Vadsøya, en pen spasertur utenfor sentrum, ligger luftskipsmasta som ble brukt under nordpolekspedisjonene til både Umberto Nobile og Roald Amundsen for snart hundre år siden. En skiltet liten kulturvandring fører mellom tuftene etter et fiskevær fra senmiddelalderen.

Vadsø Museum setter kvenkulturen i sammenheng

På 1860-tallet førte en omfattende hungersnød til en innvandring fra Finland til Varanger, og i Vadsø utgjorde de snart flertallet av befolkningen. Det nye Ruija Kvenmuseum – Ruija betyr «havlandet» på finsk og kvensk – setter denne innvandringen i sammenheng. Tuomainengården er et velbevart kvensk hus fra 1860-tallet med sauna og bakerovn. Espensengården, derimot, er en typisk norsk kjøpmannsgård med bergenspanel. Her residerte en rik kjøpmann. Sentrum av Vadsø brente etter flere flyangrep i 1944, men i boligområdene rundt er det bevart en god del gammelt.

Få en smak av Varangerhalvøya

Varangerhalvøya Nasjonalpark er en av landets minst kjente nasjonalparker, og dekker store vidde- og tundraområder. Her er det lite tilrettelegging. Ønsker du en liten smak av det indre av Varangerhalvøya, går det imidlertid en enkel sti de 19 kilometrene tur retur til fossen i Nattfjelldalen. Fra toppen av fossen ser du innover nasjonalparken, og snur du deg ser du helt til Fiskarhalvøya i Russland. UT.no har en fin beskrivelse.

Ekkerøy er en skjønnhet ved fjorden

Vadsøværingene liker å dra på tur til Ekkerøy, en lite fiskevær en kort kjøretur nordøstover. Her er det også en god del historie, med det gamle fiskebruket fra før krigen på høye pilarer ut i fjorden. En vandring fra det samle eidet som forbinder halvøya med fastlandet fører ut til Krykkjeberget, med tusenvis av de små, elegante og bråkete småmåsene. På vei utover går du forbi bunkere fra krigen. Du kan spise på Havsula og overnatte i gamle hus som i dag er feriehus.

Kiberg er historien om tapre kvinner og menn

Fra fiskeværet Kiberg er Fiskarhalvøya i Russland godt synlig i godvær. Under andre verdenskrig rømte unge kvinner og menn herfra til Sovjetunionen. Etter opplæring i partisanvirksomhet kom de tilbake for å drive etterretningsvirksomhet for de allierte. Deres innsats var svært verdifull, men de betalte en høy pris. Partisanmuseet i den gamle skolebygningen forteller historien, ikke minst hvordan partisanene ble mistenkeliggjort etter krigen. Gå deg gjerne en tur på Kibergneset, det østligste punktet på Norges fastland, de tyske befestningene her er triste og imponerende samtidig.

Vardø får midnattssola først

Du kommer ikke lenger øst enn Vardø

I 1789 fikk Vardø, som den første by i Nord-Norge, byrettigheter. Den ligger på en sommerfuglformet øy, Vardøya, og Russland er synlig herfra også. Byen er en blanding av hus fra 1800-tallet noen fine eksempler fra tidlig i det 20. århundre og gjenreisningsstilen med det kubiske rådhuset og kirken. Siden Vardø har fått sin befolkning halvert siden 1970, er det et synlig forfall mange steder. Gatekunst pynter opp smuldrende betong, og gjør det hele enda mindre konformt. Det er sånt som fotografene elsker.

Vardø har en idyllisk festning og et mørkt minnesmerke

En fransk besøkende sa en gang til meg; «dette ser ut som en dukkefestning» om Vardøhus fra 1734. Skansen er stjerneformet, og man kan gå både i borggården og oppe på de gresskledde bastionene. Det lille museet i «slaveriet» – fengselet – trekker de historiske linjene. Mye tristere er Steilneset minnested – heksemonumentet på folkemunne. Dette er til minne om 91 hekser som ble brent i Vardø og ellers i Finnmark på 1600-tallet. Den kokongformede minnehallen har en tavle viet til hver offer. Skjebnen deres fortelles på enkleste måte, men du ser likevel rett inn i menneskelig ondskap.

Et fuglefjell er Norges østligste punkt

Om sommeren går det ofte båt ut til Hornøya fra havna i Vardø. Hornøya er en imponerende fuglekoloni med lunde, alke, lomvi, skarv og krykkje. Fuglekikkerne er spesielt ute etter polarlomvien med den hvite stripa ved øynene. Ta også en tur på baksida av øya for å se Vardø fyr og Russland i det fjerne.

PS. Denne sommerbilletten gjelder nå for bare Finnmark (og ikke lenger for Troms), og gjelder nå for hele ti dager.

Sommerbilletten tar deg fjorden rundt

Den avanserte reisende tar selvsagt lokalbussen. Rute 64 går rundt fjorden gjennom et variert landskap, og du kan reise fra Kirkenes til Vardø på fire timer, eller du kan bruke mange dager og stoppe over alt. Vi anbefaler også en tur til fiskeværene nord på Varangerhalvøya, Berlevåg og Båtsfjord. Det er selvsagt mulig å betale alle distansene hver for seg til sjåføren, men Sommerbilletten i Finnmark sparer penger og er svært praktisk.

Hvordan finner du bussrutene?

Reiseplanleggeren på trafikkselskapet Snelandia er det du trenger for planlegging. Det går ikke akkurat en buss hvert kvarter i Finnmark, så du må sjekke rutene nøye. Mellom midt på lørdag og midt på søndag er det få eller ingen avganger med offentlig transport. Da kan det være greit å være i enten Kirkenes, Vardø eller Vadsø på lørdagskvelden, ettersom ting kan være stengt på mindre steder.

Kle deg godt og ha med termos

Når du reiser rundt Varangerfjorden, kan du bli overrasket av tretti grader og fantastisk sommervær. Imidlertid er +8, tåkedotter og regnskurer en annen mulighet. Når du stopper et sted mellom to bussavganger for å besøke et museum eller gå en tur, bør du ha nok klær til å være ute. En termos med varm kaffe er heller ikke dumt.