Nordlys

En dans på lette føtter, flagrende draperier, buer og bånd i en overjordisk grønnfarge. Av og til eksploderer himmelen i grønt, hvitt, rosa og fiolett et langt sekund. Nede på bakken klyper vi oss i armen og lurer på om vi virkelig har sett det. Nord-Norge er blant verdens beste steder å se nordlys.

Nord-Norge er et av de områdene på planeten som ligger rett under nordlysovalen, og dermed har mest nordlys i verden. Nord-Norge er også lett å reise til, har god infrastruktur og det mildeste klimaet i Arktis. For nordlysgjester kan nordlyset lett kombineres med artige utendørsaktiviteter, en rik og variert kulturarv og kontakt med en gjestfri og underholdende lokalbefolkning.

På nordlystur utenfor Tromsø © Ismaele Tortella

Hva er nordlyset?

Nordlyset fødes på sola. Ladde partikler slynges ut fra overflata på sola etter kraftige solstormer. Noen av disse partiklene kommer mot jorda. Når de når fram, ledes de langs det beskyttende magnetfeltet mot den magnetiske nord- og sørpolen. I en ringformet sirkel rundt de magnetiske polene treffer partiklene de øverste lagene av atmosfæren. I en prosess som er identisk med det som skjer inne i et lysrør, utløses energien som lys vi kan se fra bakken. De fleste nordlys oppstår i en høyde av rundt 100 km over bakken.

Hvordan ser nordlyset ut?

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Nord-Norge ligger midt i nordlysbeltet!

Planetens nordlysbelte stryker langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Høyden er vanligvis et sted mellom 100 og 300 kilometer over jordoverflata. Det betyr at det kan sees i langt større områder enn de nevnte regionene. Nord-Norge ligger altså helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden. Svalbard ligger litt fjernere fra dette beltet, men her kan man observere dagnordlys midtvinters.

Nordlysovalen går rundt hele toppen av planeten

Nordlyssonen, som ofte kalles nordlysovalen, går i en sone rundt den magnetiske nordpolen. Ettersom jorda snurrer, får nye områder se nordlyset. Fra Nord-Norge beveger nordlyset seg mot Island. Grønland er neste ut, før deler av Nordvest-Canada og midtre Alaska kommer under ovalen. Også avsides områder i Nord-Sibir ligger godt til for nordlysobservasjon. Deler av Finland og Sverige er så nært Nord-Norge at de faktisk ser akkurat de samme utbruddene som vi ser i Nord-Norge, bare fra en litt annen vinkel.

Svalbard har dagnordlys

Øygruppa Svalbard ligger halvannen time med fly fra det nordnorske fastlandet. Her kan en skikkelig godbit for nordlysobservatører oppleves, nemlig dagnordlyset. Dette kan ses fra slutten av november til sent i januar, i den perioden det overhodet ikke er dagslys på Svalbard. Dagnordlyset kommer direkte fra sola, uten å ta omveien via planetens nattside før den treffer atmosfæren. Det vanlige kveldsnordlyset kommer selvfølgelig også, og på Svalbard ser man det oftest på sørhimmelen.

Klarvær er viktig!

Været spiller også en rolle, siden man trenger klarvær. Indre strøk har gjerne et mer stabilt klima med flere stjerneklare netter, men når kalde østavinder står på om vinteren, er det klarest på kysten. Svalbard har et arktisk ørkenklima med gode nordlyssjanser. Over alt i Nord-Norge kan været variere innenfor få kilometer, så det er en god ide å være flyttbar.

Nordlyset leker mellom toppene i Lofoten

Ofte stilte spørsmål om Nordlys

Det er sjelden å se nordlys før 18 på ettermiddagen, selv i mørketida. Nordlyset kan komme når om helst, men oftest mellom 6 om kvelden og ett om natta.

Det er sjelden å se nordlyset før dette tidspunktet, selv i mørketida. Det skjer likevel innimellom.

Den høyeste frekvensen er rundt 22-23 på kvelden, normaltid, 23-24 når vi har sommertid. Har du liten tid, kan du konsentrere om den time. Her er det imidlertid ingen garantier, hele perioden fra 18 til 01 har gode sjanser for nordlyset.

Så lenge det er lyst hele natta, kan vi ikke se nordlys. Helt på slutten av sommeren, over midten av august, kan vi være heldige og se det. Nattemørket kommer først til Helgeland, og kryper så nordover.

Det er umulig å si. Noen ganger ser vi bare ett glimt som varer i ett minutt eller to hele kvelden. Andre ganger kommer og går det mange ganger på kvelden. Ser du nordlys i seks-sjutida på kvelden, er sjansen stor for at det dukker opp en eller flere ganger senere.

Det er umulig å si. Noen ganger varer det i noen sekunder eller et par minutter. Andre ganger henger nordlysgardinene over nattehimmelen mye av kvelden, og så smeller det til med store utbrudd flere ganger.

Etter ett om natta begynner sjansene å minke. Sjansen er imidlertid fortsatt til stede.  

I Nord-Norge er det nordlys nesten hver kveld, 90% av alle klare netter. Av og til er det imidlertid så svakt at vi ikke ser det fra bakken.

Det er det ingen regel for. Om du har klarvær, så er sjansen stor for å se nordlys stor uansett hvor du måtte være.

Det kan observeres store nordlysutbrudd midt i byen over hele Nord-Norge, men du går ofte glipp av det svakere nordlyset. Det finnes ofte områder langs kaiene, i parker og i grøntarealer like ved bysentrum. Du kan for eksempel gå på moloen i Bodø eller rundt Prestvannet i Tromsø.

Den grønne fargen på nordlyset kommer at av solvindene reagerer med oksygen i rundt 100 km høyde. Den rosa stripa i nordlyset skyldes at nordlyset reagerer med oksygen i lavere høyde. Fiolette farger skyldes reaksjon med nitrogen, gjerne i høyere høyde. Bare det aller høyeste nordlyset er rødt, og det observeres gjerne på lavere breddegrader.

Røde nordlys er sjelden å se Nord-Norge. Dersom man ser nordlys i Sør-Europa, er det derimot oftest rødt. Det er fordi de faktisk står og ser nordover mot Nord-Norge, hvor nordlyset på grunn av uvanlig stor aktivitet når en høyde på hele 800 kilometer. Da kan det ses langt sør. Når nordlyset reagerer med oksygen i denne høyden, blir det rødt. Fra Sør-Europa ser man bare se den høyeste, røde delen på grunn av krummingen på jordkloden. De lavere blålige, grønne og rosa nordlysene er skjult bak horisonten. I Nord-Norge står vi rett under nordlyset og ser opp, og da blander blålige toner og rødlige toner i det høyeste nordlyset seg, og vi ser det som fiolett. Dersom vi skulle slumpe til å se rødt nordlys i Nord-Norge, skyldes det at vi ser et nordlysutbrudd langt øst eller vest for oss. Da er det akkurat det samme, vi ser bare toppen av det.

Fra midten av september til slutten av mars er det stort sett mørkt etter klokka 18 vintertid. Det vil si at alle de sju timene det er mest sannsynlig å se nordlyset er mørke. Etter første april begynner lyset å ete seg innpå de sju gode timene, og nordlyset får kortere og kortere tid å gjøre det på. Nå går det fort utforbakke, og senest i slutten av april er det bleknet bort. Så følger måneder med evigvarende dagslys, før nordlyset igjen får litt spillerom over midten av august. Da går imidlertid utviklingen fort, og rundt midten av september er det igjen optimale forhold. Sent i august eller i midten av april oppsøker erfarne nordlysfotografer utsiktspunkter for å fotografere nordlyset mot solnedgangen, noe som er et c-moment for nordlysfotografene.

Faktisk er det en effekt som inntrer rundt vår- og høstjevndøgn som kalles Russel-McPherroneffekten. Jorda går jo i bane rundt sola, og ved jevndøgnene står jordkloden i en posisjon som gjør at partiklene fra sola kommer mer direkte inn. Det kan sammenlignes med å skjenke brus i et glass; stiller du glasset litt på skrå, treffer brusstrålen lettere. I november eller februar, når Russel-McPherroneffekten ikke er det, kan det imidlertid dukke opp andre fenomener som skaper flotte nordlys, så man må ikke nødvendigvis komme rundt vår- og høstjevndøgn.

Bak Lyngsalpene er himmelen alltid grønn

Når på dagen kan du se nordlyset?

Nordlyset kan dukke opp på det meste av døgnet, men sjansen er størst for å se dem mellom 18 om kvelden og 01 om natta. Du kan være heldig å se dem før, i alle fall i mørketida, og senere på natta. Når du skal maksimere sjansene dine, bør du imidlertid konsentrere deg om det nevnte tidsrommet. Timen mellom 22 og 23 om kvelden har statistisk sett størst sjanser, 23 til 24 når vi har sommertid. Er det nordlys allerede i sjutida om kvelden, vil det ofte komme mer nordlys senere om kvelden. Da er det bare å kutte middagen og komme seg ut!

Lysforurensing er et problem, men ikke så stort som mange tror

Nordlyset er svakt og svevende, og har liten sjanse mot neon og billykter. Sørg derfor for å være på et mørkt sted, bylys forstyrrer nemlig nattsynet ditt. Om du er i byen, finn et mørkt sted eller et høyt utsiktspunkt. Står du midt i Bodø eller Tromsø, de største byene med mest lysforurensing, kan du likevel se de store utbruddene uten store problemer. De små nordlysutbruddene går du imidlertid glipp av. Om du er nær en by, finn et sted nord for byen, da svakere nordlys gjerne ligger mot nordvesthimmelen. Nordlysfotografer setter imidlertid pris på noen lyskilder, slik som hus og en halvmåne. Det behøver altså ikke være helt mørkt.

Er fullmånen et problem?

Månen og nordlyset er to fenomener på himmelen som er fullstendig uavhengig av hverandre. Fotografene i Nord-Norge er ofte ute og fotograferer i fullmånenetter, fordi det er lettere å tilpasse kameraet i måneskinnet. Landskapet lyses også opp, så man får bedre bilder. Fullmånen burde altså ikke stoppe deg fra å dra på nordlysjakt.

Når på året er det best å se nordlys?

Det må være mørkt for å se nordlyset, derfor er nordlyset er et høst- og vinterfenomen. I månedsvis skinner midnattssola i Nord-Norge, og det er lyse netter. Da er det ikke mulig å se nordlyset. Så snart det blir mørkt, dukker imidlertid de første nordlysene opp. Over midten av august ser vi ofte de første utbruddene, og ettersom nattemørket tiltar, får nordlyset mer spillerom. Fra midten av september til slutten av mars blir det mørkt rundt seks-sju eller tidligere. Det betyr at hele den mest intense nordlysperioden på døgnet er mørk, og du har maksimale sjanser. En god uke over vårjevndøgn, altså rundt 1. april, begynner dagen å spise av de gode kveldstimene for nordlystitting. Sent i april har nordlyset bleknet fullstendig mot de lyse kveldene. Solaktivitet kan måles på vitenskapelige instrumenter, men ingenting kan sees på himmelen.

En tur med nordlysguide gir deg den største sjansen for å se nordlyset

Det er vanskelig å vente seks-sju timer i kaldt vær i håp om et glimt av nordlys. Mange velger derfor å dra ut med en organisert nordlystur med en erfaren guide. Kveld for kveld er nordlyssjansene størst når du velger å dra ut med guide. Han drar nemlig dit sjansen for å få klar himmel er størst, og klar himmel er jo en forutsetning. Med gode evner til å tyde satelittværkart og gode forbindelser rundt i distriktet gjør hun en kvalifisert gjett på hvor sjansen er størst. Kanskje snør det tett på vår side av fjellet, men så meldes det fra andre sida at stjernene titter fram. Når du en dag eller to å gjøre det på, kan en nordlysguide være det som gjør at du faktisk får se nordlyset.

Se nordlyset på øyene på Helgeland

Burde jeg ta den lengste nordlysturen?

Du har kanskje hørt historier om turer som starter klokka seks om ettermiddagen, og som kjører rundt i vintermørket til fire om morgenen. Dette kan skje når været er vanskelig, da blir det mange timer med jakt. Er du på et kort besøk i Nord-Norge, er det nettopp disse turene som gir den høyeste treffprosenten. Jo lenger du er ute, jo større er sjansen! En del mennesker som er i feriehumør finner dem imidlertid for lang og anstrengende. Andre turer starter senere om kvelden og avsluttes rundt midnatt. Det finnes også turer som går til «basecamps», hvor det er varm drikke, toalettfasiliteter og kanskje en kjelke å kjøre ned bakken med mens man venter. Les programmet godt, og tenk over hvor stor innsats du vil legge i å se nordlyset.

Lek ute i snøen og vent på nordlyset

Turer med minibuss er ikke for alle. Noen foretrekker å være aktiv under nordlyset og gjøre noe morsomt ute i vinternatta. Det finnes hundekjøring, snøskuterturer, trugeturer, organiserte skiturer og isfiske. Blant annet. Hundekjøring læres på et halv minutt, og selv innbitte byfolk svinger seg elegant med spannet rundt den tredje bjørkeleggen.

Kan jeg se nordlys uten å være med på en organisert tur?

Klart du kan, du må bare være litt flinkere til å finne på ting selv. Det er mange måter å se nordlyset på egen hånd. Det enkleste er å gå en lang tur om kvelden. Her er det et par ting du må passe på. Ha alltid med refleks når du er ute. Vinternetter kan være kalde, så du bør ha godt med klær på deg. Du kan også leie ski og ta en lang, god tur i lysløypa. I Nord-Norge er det alltid en lysløype i nærheten.

Fjelltur med hodelykt er tingen på høsten

Flere og flere kommer nå om høsten, og da er forholdene både gode for å se nordlys og temperaturene mer behagelige. I september-oktober er fjelltoppene ofte snøfrie eller har bare et sukkerdryss, og du kan gå på tur. Det finnes også guidede alternativer noen steder, men du kan utmerket godt gjøre det selv om du er vant til å gå på tur. Hodelykt og gode sko er viktig, ta også med ekstra klær i sekken. Så kan nordlyset dukke opp; på utsiktstoppen, mellom høstkledde bjørker i skogen eller i den bratteste bakken. Fram med kameraet!

Dra på nordlysjakt med leiebil

Om du er vant med å kjøre på vinterføre, kan du leie bil og jakte nordlyset på egen hånd. Gå på turistinformasjonen og be dem sjekke værkartet, så lager du en liten plan. Få tak i en refleksvest, pakk ekstra klær og kjør ut i vinternatta. Stopp ofte på trygge, lovlige avkjøringer, kjøp kaffe på bensinstasjonene og utforsk nattlandskapet rundt deg. Har du rette innstillingen, kan dette blir moro!

Lei ditt eget feriehus på landet for å se nordlys

Vi er noen som synes det fort blir mye styr med nordlysjakt, hundekjøring og alt dette. Tross alt er vi på ferie fra stresset på kontoret, og vil ha det avslappende. Da er et feriehus tingen. Sitt i sofaen med en god bok, gå en liten tur, drikk kaffe på kafeene der lokalbefolkningen er og nyt utsikten. Når klokka blir seks, må man være klar for å vente på ho Aurora. Skru ned lysene, gå ofte ut på verandaen og gå deg kanskje en tur i fjæra i de kveldstimene den grønne damen kan finne det for godt å dukke opp. Feriehus er så mangt i Nord-Norge; de gode gamle rorbuene, gjerne med moderne bekvemmeligheter, moderne hytter lovprist i arkitekturmagasiner, gamle våningshus på gård, glassigloer, fyr og komfortable «lodger». Det finnes noe for en hver smak og lommebok.

Svalbard har nordlys dag og natt

Hvor i Nord-Norge er det best å se nordlyset?

Nordlyset er jo 100-300 kilometer over oss. Faktisk kan man stå på Svalbard og se nordlyset på sørhimmelen, i Tromsø og Lofoten er det midt over oss, og på Helgeland ligger det i nord. Da står vi altså og ser på akkurat det samme nordlyset fra fire ulike vinkler. Så når du skal velge nordlysreisemål, er det måten du vil opplever det på som bør avgjøre hvor du reiser.

Alta, Kirkenes, Svalbard, Lyngenfjord og Tromsø har mange tilbud

Noen steder i Nord-Norge legger meget godt til rette for nordlysturister, med mange tilbud. Nordlysbyen Alta er for alle som liker å være med på aktiviteter, enten du er erfaren i snø eller ikke. Også Kirkenes er et sted med mange tilbud i urørt natur. Følg gjerne kolonnen til Nordkapp for prøve å se nordlyset ved verdens ende. Tromsø er både arktisk-urban med mye å se i byen, og har samtidig mange profesjonelle nordlysguider og uteaktiviteter. Det tørre klimaet ved Lyngenfjorden gir gode nordlyssjanser, og her finnes både hundekjøring og spennende skiturer. Svalbard har proffe guider og flotte turer i høyarktisk villmark, samt et tørt klima for nordlyskikking.

Jakt på nordlyset i hjertet av Nord-Norge

Området mellom Bodø og Tromsø er svært variert, lett å reise i og har mange tilbud. Imidlertid kommer det ikke så mange turister hit vinterstid, noe mange ser på som en fordel. Lofotens ville fjell har masse variert vær på én kveld, og byr på morsom nordlysjakt og oppdagelsesferd om dagen. Vesterålen byr også på nordlysjakt i mildt vinterklima, med mye å se i kort avstand på dagtid. Harstad har mange severdigheter og gode restauranter, og herfra kan man jakte nordlys i variert natur. Narviks nordlysjegere opererer mellom den majestetiske Ofotfjorden og viddene inne i Sverige, og her kan man stå på ski i Nordkalottens beste alpinanlegg om dagen. Senja er en øy med en værhard, vakker ytterside og snøkledde skoger på innersida, så her kan man gjøre mye artig og variert.

Dra dit få andre nordlysturister drar

For dem som ikke søker fartsfylte aktiviteter og nordlysguider, men heller vil dra rundt på egen hånd i hverdags-Nord-Norge, finnes det mange muligheter. Svært få turister kommer til Varanger, så her kan man se etter nordlys i et arktisk kystlandskap, og dra på oppdagerferd i en multi-etnisk kulturarv og historie. Hammerfest er verdens nordligste by, med en spennende historie, og kan lett kombineres med Alta og Nordkapp. I Bodø kan man sitte på en skybar og se nordlyset danse over Lofotveggen. Det er også en god ide å farte mellom kyst og innland i Salten-området. Øyene på Helgeland har nesten ikke turister om vinteren, men vakkert vinterlys over 20 000 øyer med fascinerende lokalsamfunn. Innlandet på Helgeland er derimot snørikt og innbyr til lange skiturer.

Lær å ta det perfekte nordlysbildet

Hvordan tar jeg bilder av nordlyset?

Nattfotografering er noe av det vanskeligste man gjør med et kamera. Du trenger et kamera med mulighet for manuell innstilling. Sett kameraet på M for manuell modus, still linsa skarpt mot stjernene på himmelen, sett ISO’en på 1200 og ha en lukkertid på 5-10 sekunder, så har du et utgangspunkt som du senere kan justere. Var denne forklaringen fullstendig gresk? I så fall kan du være med på et av de mange nordlysfotokursene som finnes, eventuelt lese vår artikkel om nordlysfotografering.

Løst og fast om nordlyset

Jada, mens nordlyset kalles aurora borealis, den nordlige morgenrøden, finnes aurora australis, den sørlige morgenrøden, eller sørlyset, i en tilsvarende sone rundt den magnetiske sørpolen. Det er imidlertid stort sett leopardseler og pingviner som får gleden av å se det, da sørlyset først og fremst finnes på kysten av Antarktis og i utilgjengelige områder i Sørishavet. Med ujevne mellomrom dukker det imidlertid opp på Sørøya i New Zealand og på Tasmania sør for Australia. Dette er så langt nord at man bare ser toppen av store nordlysutbrudd, og da ses det som rødt lys på sørhimmelen. Det er alldeles praktfullt, men skjer ikke hver uke.

Joda, jeg har selv sett nordlyset på et busstopp i Halden, men da kom det i lokalavisa dagen etterpå! I Sør-Skandinavia er ikke nordlyset så alldeles sjelden, og man så det oftere før det ble elektrisk lys over alt. Det er også ganske hyppig i Skottland. Er solstormen sterk nok, kan det observeres i Mellom- og Sør-Europa, en sjelden gang helt nede i tropene. Frekvensen er imidlertid en annen; i Nord-Norge kan man se nordlys på himmelen opp til 90% av hver klare natt. I Oslo er det omtrent en gang i måneden, mens man kan regne med å se det i Barcelona hvert 11. år. Bestemora til en dame jeg snakket med fra Barcelona hadde sett nordlyset der under den spanske borgerkrigen. Da var nemlig strømmen gått i hele byen!

Aurora er morgenrødens gudinne i romersk mytologi. I tidligere tider så folk nordlyset oftere lenger sør, siden det ikke var elektrisk lys. Observatører som Galileo Galilei (1564-1642) i Italia så derfor nordlysets som et rødt lys i nord. Når et stort nordlys finner sted over Nord-Norge, vil det av og til komme så høyt opp i atmosfæren at det faktisk synes på nordhimmelen i Italia. Et slikt nordlys vil være rosa nederst, hoveddelen vil være grønn, og så vil det være et blålig nivå, og aller øverst vil det være rødt. Fra Italia ser man imidlertid bare den øverste, røde delen. Galilei kalte det derfor aurora borealis, morgenrøden i nord.

Vi hørte alltid fra kompiser (eller var det en skøyeraktig onkel?) i barndommen at man ikke skal plystre på nordlyset, eller vinke med et hvitt lommetørkle. Da kommer det nemlig og tar deg. Selvsagt prøvde vi det likevel, og ingenting skjedde. Vi tror det er trygt å si at du kan gjøre hva du vil under nordlyset.

Det står mange steder på nettet at det samiske ordet for nordlys, guovssahas, betyr «lyset som kan høres». Men stemmer det? Vi tok en telefon til professor emeritus på Sámi Allaskuvla/Samisk høgskole og den første sametingspresidenten, Ole Henrik Magga. Han kunne opplyse om at guovssahas sannsynligvis stammer fra substantivet guovssu, som betyr demring eller gry. Nordlyset kan jo virke som morgengryet når det er sterkt. Litt kjedeligere forklaring, kanskje, men desto mer sannferdig.

Nordlyset kan vise deg forskjellige farger