Nordlys

Magi på nattehimmelen

En dans på lette føtter, flagrende draperier, buer og bånd i en overjordisk grønnfarge. Av og til eksploderer himmelen i grønt, hvitt, rosa og fiolett et langt sekund. Nede på bakken klyper vi oss i armen og lurer på om vi virkelig har sett det. Nord-Norge er blant verdens beste steder å se nordlys.

Hva er nordlyset?

Nordlyset fødes på sola. Ladde partikler slynges ut fra overflata på sola etter kraftige solstormer. Noen av disse partiklene kommer mot jorda. Når de når fram, ledes de langs det beskyttende magnetfeltet mot den magnetiske nord- og sørpolen. I en ringformet sirkel rundt de magnetiske polene treffer partiklene de øverste lagene av atmosfæren. I en prosess som er identisk med det som skjer inne i et lysrør, utløses energien som lys vi kan se fra bakken. De fleste nordlys oppstår i en høyde av rundt 100 km over bakken.

Hvordan ser det ut?

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Store og små utbrudd

Mindre nordlysutbrudd ligger ofte som et belte mot nordvest, og kan være langvarige. En korona skjer rett over hodet på oss, men er over på få minutter. Røde nordlys forekommer av og til, men da helst når nordlyset viser seg på lavere breddegrader en sjelden gang.

Nord-Norge midt i nordlysbeltet!

Planetens nordlysbelte stryker langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Det betyr at Nord-Norge ligger helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden. Svalbard ligger fjernere fra dette beltet, men her kan man observere dagnordlys midtvinters.

Lær å ta det perfekte nordlysbildet

Klarvær er viktig!

Været spiller også en rolle, siden man trenger klarvær. Indre strøk har gjerne et mer stabilt klima med flere stjerneklare netter, men når kalde østavinder står på omvinteren, er det klarest på kysten. Svalbard har et arktisk ørkenklima med gode nordlyssjanser.

Lysforurensing

Nordlyset er svakt og svevende, og har liten sjanse mot neon og billykter. Sørg derfor for å være på et mørkt sted: Bylys forstyrrer nattsynet ditt.

 • Om du er i byen, finn et mørkt sted eller et høyt utsiktspunkt.
 • Om du er nær en by, finn et sted nord for byen, da svakere nordlys gjerne ligger mot nordhimmelen. 
 • Fullmånen kan også svekke nordlyset. 
 • Nordlysfotografer setter imidlertid pris på noen lyskilder, slik som hus og en halvmåne. Det behøver altså ikke være helt mørkt.

Når er det best å se nordlys?

Nordlyset er et høst- og vinterfenomen.

 • I hele perioden 21. september (høstjevndøgn) til 21. mars er det mørkt etter 18:00, dvs. i hele det beste tidsrommet på døgnet. På klare netter er altså sjansen for å se nordlys omtrent like stor i hele denne perioden. 
 • I denne perioden er det statistisk sett størst sjanse for klarvær i slutten av perioden.
 • I skulderperiodene, fra slutten av august til slutten av september, samt i slutten av mars fram til midten av april kan man også være heldig å se nordlyset.
 • Da er det imidlertid kortere netter å gjøre det på, og sjansen er mindre.
 • Fra midten av april til midten av august er det for lyst for nordlys i Nord-Norge.

Vil du oppleve Nordlys på Senja?

Ting du kan gjøre for å se nordlyset:

Det er vanskelig å vente seks-sju timer i kaldt vær i håp om et glimt av nordlys. For å maksimere dine sjanser, kan du for eksempel:

 • Bli med på en organisert nordlystur. Her er ly og varme klær inkludert. Velg den turen som varer lengst og slutter senest. 
 • Det organiseres også mobile nordlysturer med båt, bil eller minibuss, ofte dit sjansen for klarvær er størst. 
 • Delta på hundekjøring, skuterturer og pulkturer om kvelden. Da har du det moro, og du er i første parkett når og hvis nordlyset melder seg. 
 • Se på værmeldingen, lei bil og kjør dit sjansen for klarvær er størst. Få det lokale turistkontoret til å foreslå en rute. 
 • Lei ski og gå en tur i lysløypa eller på oppkjørte løyper med hodelykt. Da holder du varmen, samtidig som du er under nattehimmelen. 
 • Hurtigruten har flotte utsiktssalonger. Om du legger inn en overnatting på Hurtigruten mellom vakre steder i Nord-Norge, er det en nordlyssjanse i seg selv.

Vår erfaring: Vær nattaktiv!

Etter å ha vært med nordlysgjester på nordlysjakt noen år, har vi merket oss hva som skal til: Kom i perioden desember-mars. Vær lengst mulig i Nord-Norge, da øker du sjansen! Vær ute hver kveld lengst mulig mellom 18 og 01, enten på organiserte turer eller på egen hånd. Ikke la deg stoppe av dårlig vær. Plutselig revner skyene, og du ser nordlyset! Vær fleksibel, og skift mellom kyst og innland, alt etter vindretning. 

Fakta om nordlyset

 • Galileo Galilei gav nordlyset navnet aurora borealis, ”den nordlige  morgenrøden”, siden de sjeldne nordlysutbruddene  på lavere breddegrader  gjerne er røde.
 • Nordlysbeltet går over Island, Sør-Grønland, Nord-Canada og Nord-Alaska i tillegg til Nord-Norge
 • Nordlys observeres også med jevne mellomrom i Sør-Skandinavia, Baltikum, Skottland og  på den kanadiske og amerikanske prærien. En sjelden gang ses nordlyset så langt sør som Italia og Mexico
 • Sørlyset er eksakt det samme fenomenet som nordlys, og ses i Antarktis og i Sørishavet.   En sjelden gang kan det sees på Sørøya på New Zealand og på Tasmania.
 • Det spesielle og svakere dagnordlyset kan observeres på Svalbard midtvinters. Da er det nemlig mørkt hele dagen.
 • Den grønne fargen på nordlyset kommer at av solvindene reagerer med oksygen i rundt 100 km høyde. Den rosa stripa i nordlyset skyldes at nordlyset reagerer med oksygen i høyere høyde. Fiolette farger skyldes reaksjon med nitrogen, gjerne i lavere høyde.
 • Petter Dass (1647-1707) nevner løst og fast fra Nord-Norge i sin dikting, men ikke nordlyset. Sannsynligvis var nordlyset helt borte i hans levetid.
 • Kristian Birkeland innledet den moderne nordlysforskningen fra Haldde-toppen i Alta. Se ham på de norske 200-lappene. 
Nordlyset kan vise deg forskjellige farger

Ofte stilte spørsmål om Nordlys

Det er sjelden å se nordlys før 18 på ettermiddagen, selv i mørketida. Nordlyset kan komme når om helst, men oftest mellom 6 om kvelden og ett om natta.

Det er sjelden å se nordlyset før dette tidspunktet, selv i mørketiden.

Den høyeste frekvensen er rundt 22-23 på kvelden.

Nei, det er ikke mulig å se nordlys på sommeren. September måned er den første måneden hvor det er mulig å se nordlyset i Nord-Norge og på Svalbard.

Det er umulig å si, men ser du nordlys klokka 19, er sjansen stor for at det kommer igjen flere ganger. Selve lyset kan vare alt fra 5 sekunder og til flere minutter.

Etter ett om natta begynner sjansene å minke. Sjansen er imidlertid fortsatt til stede. 

I Nord-Norge er det nordlys nesten hver kveld. Av og til er det imidlertid så svakt at vi ikke ser det fra bakken.

Det er det ingen regel for. Om du har klarvær, så er sjansen stor for å se nordlys stor uansett hvor du måtte være.

Ja, det er fult mulig, og særlig ved sterke utbrudd. Finn deg et mørkt sted for og minimere lyseforurensningen.

Den grønne fargen på nordlyset kommer at av solvindene reagerer med oksygen i rundt 100 km høyde. Den rosa stripa i nordlyset skyldes at nordlyset reagerer med oksygen i høyere høyde. Fiolette farger skyldes reaksjon med nitrogen, gjerne i lavere høyde.

Andre artikler om Nordlys


Nordlysaktiviteter i Nord-Norge