Marie Angelsen/Visit Lyngenfjord

Venneturen i høst går til Nord-Norge

Sykkel, fjelltur, kajakk eller elvebåt? God mat og et lite glass? Ingrediensene til en god vennetur i høst finnes i Nord-Norge.

Høstturen med venninnene og kompisene blir ikke det samme i koronahøsten. Barene i SoHo må klare seg uten høyrøstede nordmenn, og det bannes ikke på norsk i sykkelløypene i Alpene. Erna har bedt oss bli hjemme i høst, og tross smilet vet vi at hun mener det. Hvor skal jentene og gutta reise da? I Nord-Norge er det både plass og hjerterom til glade vennegjenger

Høsten er fargerik og variert

Høsten er en fin tid å være ute på i Nord-Norge. Temperaturene er milde, myggen er borte og været særdeles underholdende. Innimellom raser en illsint høststorm inn fra havet, solid dekket av medienes blitslys. Mye mer typisk er imidlertid sol, regn og frisk bris om hverandre, og med en god jakke og longs er dere klare for å være ute.

De episke fjellturene binder vennskapet sammen

Det er på høsten vi liker å gå i fjellet nordpå.  Myggen er borte, lufta er frisk og høstfargene flotte. Noen turer er for de godt fjellvante, mens andre passer for de fleste. Vårt nasjonalfjell Stetind fordrer tau, mens Vesterålens tak Møysalen går over bre, og begge bør skje med guide. Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten kan tas på egen hånd av fjellvante, så lenge man har breutstyr for å ta seg over Okstindbreen.

Lettere turer passer for hele gjengen

Tromsdalstinden i Tromsø og toppene i Børvasstindan ved Bodø er alle velvoksne dagsturer som fint lar seg kombinere med «storby»-ferie. Topper på 5-600 til litt over tusen meter lar seg lett kombinere med andre artige aktiviteter i en oval helg mange steder nordpå. Dronningruta i Vesterålen tar hele dagen, men er ikke spesielt utfordrende og byr på vidstrakt havutsikt. På Finnmarkskysten finnes det mange lette turer med flott utsikt, her er det nemlig ikke så bratt. Rallarveien ved Narvik går bare i nedoverbakke i villmarka, så det er både veldig lett og veldig vakkert.

Kajakktur går mellom tusen øyer

De 20 000 øyene på Helgeland, «Væran» (øygruppene) rundt Bodø, det forrevne landskapet rundt fiskeværene på innersida av Lofoten, skjærgården ved Harstad og øyene og fjordene rundt Senja; dette er kajakklandskapet i nord. Her er det smul sjø hvor venner med ulik kanoerfaring kan ha det artig sammen. Landskapet er variert, med fine strender, mange øyer og kystbebyggelse. De tøffe prøver seg derimot på åpent hav, slik som på den værharde nordsida av Lofoten. Men da må dere være flinke!

Utforsk elvene med flåte, kano og elvebåt

På Vefsna kan man gli nedover elva på flåte. Førstegangsflytende kan velge seg et rolig parti, mens de mer erfarne bruker de krappere partiene av elva. Kanopadling på de store elvene i nord er variert og artig, og for eksempel i Altaelva kan man padle inn i det storslagne juvet i Sautso. Lange slanke elvebåter er gammel tradisjon på mange elver, og i Reisaelva kan man dra opp til den 269 meter høye Mollisfossen. I Altaelva er det før nevnte juvet en stor attraksjon.

Fulldempede terrengsykler demper ikke gleden

Terrengsykkelen har blitt til ski på barmark. Sykkelbyen Alta har flotte sykkelløyper, både nede i skogen og oppe på Finnmarksvidda. Man kan til og med sykle fra fjellstue til fjellstue oppe på vidda. Ved Lyngenfjorden finnes det er nett av stier man kan styrte ned. Svasykling er det store i Narvik, her finnes store flater blankskurt berg man kan styrte nedover.

Gå en lang nordlystur om kvelden

Trodde du nordlyset bare var om vinteren? Faktisk er tida rundt høstjevndøgn en av de mest aktive periodene for solvindene som skaper nordlyset, samtidig som kveldsmørket har senket seg. Samtidig er det barmark, og været er ikke for kaldt. I klare netter speiler nordlyset seg i bekker og vann, til glede for fotografene. Altså er det en god ide å gå en lang kveldstur etter middag og håpe på at nordlyset er der. Jo mer tid dere bruker ute, jo større er sjansene. Ta gjerne med termos og varm te (..er det ikke det vennegjenger på tur drikker?) og gå en tur bort fra lysene. Organisert nordlysjakt finnes også, og er dere gira nok, kan dere leie egen guide.

På rorbu og sjøhus bor hele gjengen sammen

Overnattingstilbudene i Nord-Norge egner seg svært godt for vennegjenger. En rorbu, enten det er av det gamle slaget eller de nye og moderne, har gjerne flere soverom, stue med kjøkkenkrok og bad. Her kan man koke kaffe eller åpne en vinflaske og fortsette samtalen fra turen i fjor mens høstmørket senker seg. Eller lage mat sammen.

Mikro-metropolene har det videste tilbudet

Bodø og Tromsø er de to største metropolene i nord, og har masse organiserte turer, interessante severdigheter, flotte turmuligheter rett utenfor byene, mange gode restauranter og et myldrende natteliv. Hit er det også lett å komme med fly, til Bodø kan man til og med ta toget. Endelig har begge byene godt med kapasitet på hotellene nå i høst.

De mindre byene er veldig trivelige

En helgetur til Kirkenes er kanskje ikke det man tenker først på, men dette eksotiske hjørnet av Norge har mange fine utflukter, både kulturhistoriske og naturlige. I Mosjøen kan du gå opp en via ferrata og seile i zipline over Vefsna ned til byen igjen. Svolvær er et flott utgangspunkt for å utforske Lofoten. Harstad har masse gode restauranter, og her er det RiB, kajakk og sykkel. Alta er sykkelbyen, så kan du spise hos Kokkejævelen etterpå. Narviks krigshistorie og fantastiske togbane er vel verdt et besøk.

Ta den helt ut og dra til Svalbard

Hva er det fjerneste stedet du kan reise til i grønn sone? Svaret er Svalbard. Høsten kommer tidlig på Svalbard; i slutten av august forsvinner midnattssola. I slutten av september er natta lenger enn dagen, og gjennomsnittstemperaturen går under null. Snøen lar imidlertid gjerne vente på seg, så man kan både bli med på guidede fjellturer og brevandring og legge ut på sjøen i RiB-båt. Dette lar seg fint kombinere med god mat på Longyearbyens gode restauranter og et lite glass på bar etterpå.

Uten mat og drikke duger helten ikke

Du har lagt merke til de restaurantbordene hvor alle flirer og det skåles hele tida? Det er vennegjenger på tur. Høy stemning, interne spøker, barnslige ordspill; vi har vært der alle sammen. Sånt noe er veldig velkommen på en nordnorsk restaurant, enten det henger kavler ned fra taket eller det er moderne og minimalistisk. Det finnes etter hvert gode spisesteder selv på mindre steder, og et par steder ligger i michelinvannskorpa.

Et lite glass før midnatt skader ikke

Når dagens tur er unnagjort, må samtalen få fortsette over et glass. I koronahøsten må vi legge oss i skikkelig tid, men vi kan likevel oppsøke noen hyggelige steder. Bodø og Tromsø har rikelig med utesteder med hver sin profil. Det mangler ikke på steder i de mindre byene heller, og Nordpol Kro i Vardø, Nøden i Honningsvåg og Jernteppet i Hammerfest er legendariske steder hvor man garantert blir tatt godt imot.