TV-serien «Hver gang vi møtes» har løftet fram kjente artister og deres historie, mange av dem med røtter i Nord-Norge. Bli med på en liten musikalsk reise med 30 utvalgte signaturartister – ditt lydspor gjennom landsdelen!
Programserien Hver gang vi møtes på TV2 har hentet tittelen fra Venner, skrevet av Halvdan Sivertsen. Han var en viktig del av «den nordnorske visebølgen» på 1970-tallet og Lyden av Nord fram til i dag. Utover 2000-tallet opplevde vi en ny bølge av nordnorske artister som slo igjennom nasjonalt og internasjonalt, oftest på engelsk innenfor sjangere som elektronika, rap og pop. Det siste tiåret har de fleste hentet fram norske tekster, gjerne på kav nordnorsk og samisk. Flere av de nordnorske og samiske artistene har være store internasjonalt, og noen av dem sågar dominert spillelistene på norsk radio de senere år.
Borte bra, men hjemme best?
Hvordan blir artister påvirket av sitt opphav og sine omgivelser? Vi har plukket fram de 33 mest aktuelle og kjente artistene fra Nord, som kan representere et fint utvalg av landsdelens artister og sette deg i stemning på din reise mot Nord. En hyllest til landsdelen, et oppspill til både hjemmeseier og borteseier! Ikke alle av disse artistene har vært med i nevnte TV-program ennå, men alle har sterke røtter i Nord-Norge.
Her er vår nordnorske «spilleliste» med snarvei til hver utvalgt artist:
Halvdan Sivertsen, Dagny, Mari Boine, Marcus & Martinus, Jarle Bernhoft, Moddi, Kråkesølv, Røyksopp, Ella Marie, Tungtvann, Sondre Justad, Bilal Saab, Christel Alsos, Lyse Netter, Kristian Kristensen, Regnvær, Ola, Kari & Lars, Maria Haukås Mittet, Bendik, Sivert Høyem, Bel Canto, Manna, Jørn & Steinar, Agnete Saba, Ida Marie, Hekla Stålstrenga, Keiino, Publiners, Marion Ravn, Violet Road, Vidar Vang, Herman & Simone og Moillrock.
Se videoene deres her og nyt Lyden av Nord.
Halvdan Sivertsen (Bodø)
Halvdan ble født i Tromsø , men er oppvokst og bor i Bodø, med fritidsbolig på nevnte Kjerringøy. Hans karriere startet i Bodøs pop- og rockemiljø i 1960-årene, og han har vært en av Norges mest populære visesangere og entertainere i 40 år, blant annet gjennom gruppen Gitarkameratene. Kjærlighetsvisa fra albumet Nordaførr, ble i 2008 kåret til tidenes sommerlåt, en virkelig nordnorsk signaturlåt. Han har vunnet seks Spellemannpriser, to av dem med Gitarkameratene, og han ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2020. Sivertsen ble året etter utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for fremragende innsats som visekunstner.
Kjerringøy har også vært ramme for de siste sesongene av programserien Hver gang vi møtes på TV2, med sine sterke og personlige historier, møter og fremføringer hverandres låter. Våren 2012 medvirket han i serien med seks andre artister, blant annet Øyvind Sauvik (Vinni). Her fremførte han Sivertsens Sommerfuggel i vinterland, som ble en kjempehit umiddelbart. Sammen fremførte de også låten under minnemarkeringen i Oslo 22. juli 2012. Les mer om han på https://halvdansivertsen.no.
Dagny (Tromsø / Oslo / London / Los Angeles)
Dagny Norvoll Sandvik, kjent som Dagny fra Tromsø, er en norsk modell og popsanger som ble kjent med sin debutsingle Backbeat. Hun fikk to store jobber som oppvarmingsartist: for Elton John under festivalen Vinter-Døgnvill, og for Sting i Bangkok i 2012. Dagny hadde på dette tidspunktet opparbeidet seg en status som lokalaviskjendis i Tromsø. Dagny fikk nye Spellemann-nominasjoner i Årets Låt for Wearing Nothing og Drink About i 2017 og 2018, sistnevnte med artisten Seeb. Hun også nominert til Spellemann som Årets Låtskriver i 2018, og i kategorien Årets popartist i 2023. Hennes låt Somebody var to år på rad er den mest avspilte norske låta (og tredje mest spilte av alle låter) på norsk radio både i 2020 og 2021. Låta ble avspilt 6189 ganger på norsk radio disse to årene.
Til dags dato har Dagny opptrådt på over 50 internasjonale sommerfestivaler som Isle of White, The Mighty Hoopla, Pinkpop, Sziget, Camp Bestival, The Great Escape og British Summer Time på Hyde Park. Dagny er kjent som en energisk liveartist med smittende energi og oppløftende opptredener på scenen. Hun utvikler liveshowet sitt både lydmessig og visuelt, og flytter stadig grenser og opplevelsen for sine fans. I tillegg til suksessen som soloartist, er Dagny også en dyktig låtskriver som leverer tekster og melodier til andre spennende og populære artister. Hun har skrevet Katy Perrys Never Really Over som nådde over en milliard avspillinger globalt. Hun har også skrevet for artister som Kygo, Ashnikko, Julie Bergan, Marcus & Martinus og andre. Dagny vant den gjeve P3-prisen høsten 2024. Les mer om henne på https://dagnymusic.com.
Mari Boine (Karasjok)
Mari Boine er en produktiv og nyskapende musiker som arbeider i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz. Engasjementet for den samiske kulturen og opprør mot undertrykkelse og fornorskingspolitikk har i stor grad preget både Boines liv og kunst. Boine har vunnet en rekke priser, og hun er også utnevnt som ridder av første klasse av St. Olavsorden for sitt allsidig kunstneriske virke. Les mer om henne på https://www.mariboine.no.
«Hun skal ha en stor del av æren for at den samiske musikken ikke lenger betraktes som en etnisk kuriositet, men som en levende del av verdens musikkarv. Mari Boines musikk tilhører noe av det fremste som er skapt i vår del av verden i løpet av de siste årtier.»
Anders Jahres kulturpris i 2009
Marcus og Martinus (Trofors)
Marcus & Martinus er en norsk dansepop-duo bestående av de eneggede tvillingene Marcus Gunnarsen og Martinus Gunnarsen, født i 2002 i Elverum og oppvokst på Trofors på Helgeland. Duoen slo gjennom som vinnere av MGP jr. 2012 med sangen To dråper vann. Marcus og Martinus har parallelt med musikken alltid hatt en stor interesse for fotball. Duoen spiller for 3.-divisjonslaget Mosjøen IL. De er kanskje mest kjent for låten Elektrisk i Norge.
Utover i karrieren har duoen gjort suksess også utenfor Norge. Mot slutten av 2010-årene solgte de ut flere konserter i en rekke europeiske land, og duoen har vunnet flere priser, blant andre Årets spellemann under Spellemannprisen 2016. De deltok under Eurovision 2024 for Sverige med låten Unforgettable. Les mer om dem på https://www.marcusandmartinus.com.
Jarle Bernhoft (Kjerringøy / Oslo)
Jarle Bernhoft er vokalist, låtskriver og multiinstrumentalist som vokste opp i Nittedal. Den profilerte artisten, Årets Spellemann fra 2011, tilbrakte hver eneste sommer i barndommen på Kjerringøy utenfor Bodø, der hans far kommer fra. Han ble først kjent som vokalist i bandet Span og fikk deretter stor suksess som soloartist, inkludert en Grammy-nominasjon. Som soloartist har han brukt navnet Bernhoft.
Han deltok i Hver gang vi møtes i 2021, og ble mentor i The Voice i 2023. På debutalbumet Ceramik City Chronicles (2008) framsto Bernhoft som pop/soul/funk-sanger. Det siste albumet hans ble nominert til Spellemannprisen i pop-kategorien. Avenue of Loveless Hearts kom høsten 2023. Les mer om han på https://www.bernhoft.org.
Moddi (Senja)
Pål Lue (tidligere Pål Knutsen), kjent under artistnavnet Moddi er en norsk musiker, aktivist og forfatter fra Medby på Senja. Han har gitt ut seks studioalbum, og er kjent for å bringe sitt sterke samfunnsengasjement inn i musikken. På videregående var han leder for den lokale avdelingen av Natur og Ungdom. Det internasjonale gjennombruddet kom i 2013. Med singelen House by the Sea dreide Moddi seg mot mer radiovennlig popmusikk, og turnerte i en rekke land verden rundt.
«De første sangene jeg skrev, var spede forsøk på å gi en stemme til den stemmeløse naturen»
Moddi om motivasjonen til å begynne med musikk
I 2022 ga Moddi ut albumet Bråtebrann etter å ha flyttet hjem til barndomsøya Senja, «Et bittersøtt kjærlighetsbrev til livet i nord». For albumet fikk han sin andre Spellemannpris i klassen viser og visepop under Spellemannprisen 2022. Les mer om han på https://www.moddi.no.
Kråkesølv (Bodø)
Kråkesølv er et rockeband fra Bodø, etablert i 2007. Bandet har tatt navnet sitt fra en låt av hardcorebandet Hjertesorg, der Fredrik William Olsen (vokal, gitar) og Thomas Litangen (trommer) var medlemmer. Brødrene Kristoffer Nohr Unstad (gitar, vokal) og Petter Waldemar Nohr Unstad (bass, vokal) utgjør den andre halvdelen av bandet. De er sønnene til Terje Nohr fra Kjerringøy (kjent for låten Kor e du? og har spilt med bl.a. Halvdan Sivertsen, Terje Nilsen og Ola Bremnes), og de er søskenbarnet til Tonje Undstad fra Evenes (hun er mest kjent for låten Æ ror aleina). I 2012 erstattet Jørgen Smådal Larsen (spilte tidligere i Lukestar) Litangen på trommer.
Kråkesølv har base i hjembyen, og medlemmene har vært knyttet til miljøet rundt Kulturhuset Gimle og X Rockeklubb. Gruppa fikk stor oppmerksomhet under bransjefestivalen by:Larm i 2009, og debuterte samme året med Trådnøsting. De spiller energisk poprock med melodisk teft. Trådnøsting lå ti uker på VG-lista, og ble senere nominert i klassene popgruppe og årets nykommer under Spellemannprisen 2009. Tekstene deres er lekne og oppfinnsomme, og de blir framført på bodødialekt. Hermann Rundberg kjent fra Violet Road lagde i 2015 låten Hjemmeseier, nydelig fremført av Kråkesølv.
Røyksopp (Tromsø)
Röyksopp ble offisielt dannet i 1998. De spiller elektronisk musikk, og består av duoen Svein Berge og Torbjørn Brundtland som begge kommer fra Tromsø. Året etter debuterte de med singelen So Easy, før de slapp debutplaten Melody A.M. De har vunnet Spellemann seks ganger, Alarmprisen fire ganger (det er ingen andre som vunnet flere enn dem) og ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2024. I tillegg har de vunnet og blitt nominert til flere internasjonale priser. Duoen er blitt beryktet for sine noe snodige musikkvideoer, men Røyksopp har også fått mye ros for videoene. Videoen til Remind Me vant MTV-prisen for beste musikkvideo i 2002.
Gruppa har vært et ledende band innen internasjonal elektronika, med suksess i USA, Asia og Europa. Musikken deres har vært brukt i reklamefilmer, videospill og TV. Den har blant annet blitt brukt som kjenningsmelodi for Mac sitt operativsystem, og vignett for nyhetssendingene på NRK. Bandet opererer i skjæringspunktet musikk, kunst og mote, er også kjent for remixer og samarbeid med en lang rekke internasjonale artister. The Inevitable End ble i 2014 annonsert som deres siste album, men de kom tilbake med hele tre album i 2022. I tillegg er de en av de største musikkeksportene i norsk populærmusikk gjennom tidene. Les mer om dem på https://royksopp.com/live.
Ella Marie Hætta Isaksen / Isák (Tana)
Ella Marie Hætta Isaksen er en samisk-norsk musiker, skuespiller og samfunnsaktivist fra Tana. Gjennom ulike engasjementer har hun blitt en kjent offentlig talsperson for samer og samisk kultur. Som musiker vant Isaksen Stjernekamp på NRK i 2018, og hun var leder av bandet ISÁK. Bandet bestod av sanger Ella Marie, produsent Daniel Eriksen og trommeslager Aleksander Kostopoulos fra Bodø. De er kjent for sine energiske konserter med sterk tilstedeværelse på scenen. Inspirert av både house og tradisjonsmusikk har de modernisert og flyttet grensene for hva samisk musikk er. Dette ved å kombinere tradisjonell joik og urbane synther med tekster på både nordsamisk og engelsk.
Deres første album Ealán kom ut i 2019. ISÁK medvirket også på Alan Walkers Topp 20-hit Are You Lonely og singelen hans Sorry, som nådde åttendeplass i Norge i 2021. ISÁKs andre album Roasut ble utgitt i 2021. I mars 2023 ga ISÁK ut EP-en Daughters of the Sun og spilte konserten Opprør i Operaen i Den Norske Opera samme måned. Som miljø- og samfunnsaktivist var Isaksen en av lederne for demonstrasjonene i Fosen-saken. I mai 2023 ble gruppa ISÁK oppløst. I starten av 2024 debuterte Isaksen som soloartist med låten Sániid.
Tungtvann (Ørnes / Steigen / Harstad)
Tungtvann er en norsk hiphop-gruppe med røtter i Nordland og Troms som eksisterte fra 1999 til 2007 og ble gjenforent rundt 2020. Gruppa består av vokalisten Jørgen «Jørg-1» Nordeng fra Ørnes/Bodø og DJ Lars «Poppa Lars» Sandness fra Harstad. Et tredje medlem ble inkludert på konserter og festivaler, Håvard «Jan Steigen» Jenssen fra Steigen. Tungtvann var blant de første norske gruppene til å rappe på dialekt på album. De ble nominert til innlemmelse i Rockheim Hall of Fame i både 2023 og 2024. Nordeng er i 2022 også vokalist i punk/rockebandet Polardegos.
Jørgen Nordeng er også kjent under artistnavnene Jørg-1 og Joddski. I januar 2010 stilte Nordeng og makkeren «Jan Steigen» opp som korledere i TV 2-produksjonen Det store korslaget som Team Joddski.
Sondre Justad (Henningsvær)
Sondre Justad er artist og låtskriver fra Henningsvær og Borg i Lofoten. Han gikk på musikklinja ved Bodø videregående skole fra 2006 til 2009, der han ga ut musikk på egen hånd som 16-åring. I oktober 2015 ga han ut debutalbumet Riv i hjertet. Sondre ga ut sin første singel, Nu har du mæ, i 2014 og fulgte opp i 2015 fulgte med singlene Det e over og Tilbake. De roterte mye på norske radiorotasjoner, og tok han videre til TV-programmer som VG-lista Topp 20 og Senkveld på TV 2. Debutalbumet Riv i hjertet fra 2015 ble liggende på VG-lista i over ett år. Han har gjort seg særlig bemerket som liveartist, og spilte på en rekke store festivaler.
Han bruker nordnorsk natur, klima og årstider som bilde for de skiftende følelsene hos mennesket. Midnattssola er gjerne hans metafor for hvor intens en ung sommer kan være. Justad synger på sin Lofoten-/Bodødialekt, og han er kjent for energiske sceneshow. Sondre har en rekke nominasjoner til ulike spellemannspriser i 2015, 2018, 2019, 2021 og 2022! Les mer om han på https://sondrejustad.no.
Bilal Saab / North Kid (Sørøya)
Bilal Alexander Saab fra Hasvik i Finnmark er en norsk sanger og musiker, først kjent for å være frontfigur i bandet NorthKid i Alta. Hans far er av libanesisk opphav og mor fra Finnmark. Han gikk i perioden 2015–2018 på musikklinjen ved Alta videregående skole. Han er også kjent for å ha vunnet den NRK-konkurransene Stjernekamp i 2019 og Maskorama i 2022. Han bor i hjemkommunen Hasvik, der han arbeider som guide og altmuligmann i familiebedriften Big Fish Adventure. I tillegg jobber han som musiker, blant annet med sin egen juleturné.
Han vant 71° nord – Norges tøffeste kjendis i 2023 på TVNorge. Samme år var han svært delaktig i «Jakten på Monsterkveita» på NRK TV. Året etter var han hovedperson i «Her lukter det fesk!» også på NRK TV. Her samarbeidet han også med Moillrock, et kultband fra Honningsvåg som drar masse folk til sine konserter i bl.a. Oslo.
Christel Alsos (Fauske / Kjerringøy / Oslo)
Christel Alsos Monsen vokste opp på Fauske nær Bodø. Hun begynte tidlig å synge og opptre, med en sangglad mor Alsos fra Kjerringøy og en gitarelskende far Monsen. I dag er hun kjent som Nordens store stemme. Hun debuterte i 2007, hun var et friskt pust i det norske musikkmiljøet. Den talentfulle jenta nordfra klarte å trollbinde publikum med sin særegne stemme og melankolske melodier. Siden den gang har Christel gjort mange prestasjoner. Hennes første utgivelse var singelen Come On i 2006. Denne ble tatt godt imot av norske radiostasjoner og kom inn på Hit40. Debutalbumet hennes Closing The Distance solgte til platina, og hun har blitt nominert til flere Spellemannspriser. Du har kanskje oppdaget musikken hennes gjennom serien Vampire Diaries eller andre amerikanske spillefilmer.
I 2018 gjestet Christel det norske TV-programmet «Hver gang vi Møtes». Hun fikk fremragende anmeldelser fra opptredenene sine på showet og opptrådte på showets 10-årsjubileum som ble spilt inn sommeren 2020. Hvert år setter Christel sin ære i å sette folk i den rette julestemningen med sine populære juleturneer, og har blitt en av Norges ledende formidlere av julemusikk med både innspilt og levende musikk. Hun tar med tradisjonelle sanger sammen med de selvskrevne sangene sine for å gi deg den ultimate julefølelsen. Les mer om henne på https://www.christelalsos.no.
Lyse Netter (Svolvær / Oslo)
Lyse Netter er et slags moderne indie-boyband fra Lofoten. Radioyndlingene har siden debuten i 2017 begeistret publikum, både med sine energiske liveopptredener og sticky radiohiter som Vi lar aldri sola gå ned, Bærre vi, Julia og Prøva igjen. Siden debuten har bandet hatt totalt ni låter spillelistet på nasjonal radio, og skapt unike konsertopplevelser rundt om i det ganske land. Musikalsk beveger de seg gjennom et moderne poplandskap, med en tydelig greie for nyere dansegulvsbangers og samtidig med en tydelig musikalsk hang til det glade 80-tallet. Selv om det musikalske landskapet ofte kan føles som internasjonalt, holder det nære nordnorske tekstuniverset oss godt plassert på jorda, innenfor våre nordlige breddegrader.
Lyse Netter slapp sitt etterlengtede debutalbum Fra diskolys til midnattssol i 2022. Albumet tematiserer kontrastene mellom bandets oppvekst og deres forhold til småbylivet mellom fjord og fjell i Lofoten, og deres mer urbane storbytilværelse i Oslo. Bandet utforsker spillet mellom nåtiden og det nostalgiske, det digitale og det akustiske, mellom dansen og naturen, det rytmiske og stramme og det storslagne og åpne – både hva angår sound og tematikk. Les mer om dem på https://lysenetter.no.
Kristian Kristensen (Harstad)
Kristian Kristensen fra Harstad har etablert seg som en av de virkelig store stemmene og låtskriverne her i landet. Han ble først kjent som deltager i det norske TV-programmet «The Voice – Norges beste stemme» i 2013. Låtene har blitt en live-favoritt hos mange og han har turnért hele landet rundt både solo og med band. Med suksesslåtene Kan du lære mæ, Du ga mæ viljestyrke og Gressholmen har Kristian kapret en stor plass hos det norske folk, både på streaming og live.
For låten Kan du lære meg? fikk han Musikkforleggerprisen i kategorien årets verk, populærmusikk i 2017. Han ble også nominert til Spellemannprisen 2016 i klassen Årets låt for samme låt. Han var med i TV-2 programmet «Hver gang vi møtes» i 2023. Tolkningene hans av andres låter som Bjørn Eidsvågs Eg Ser har gitt mersmak hos både kritikere og fans. Les mer om han på https://kreativenord.no/actor/kristian-kristensen.
Hjemtraktene til Christel, Lyse Netter og Kristian:
Regnvær (Bodø)
Barndomsvennene fra Bodø har siden oppstarten i 2015 kapret mange hjerter og skapt en solid fanbase med musikken sin. Hovedsjangeren til bandet er popmusikk, men bandets musikk har også innslag av moderne R&B, alternativ rock og elektronisk musikk. Medlemmene er Kristian Steffensen (vokal), Ruben Skorstad (vokal), Øyvind Mentzoni Skjervold (gitar), Jonas Lind (trommer) og Joachim Schmidt (bass). Låter som Skyfri, Danser og For mye resulterte i flere radiolistinger på NRK P1 og P3, og millioner av streaminger på Spotify, samt utsolgte konserter og festivaler landet rundt.
Debutalbumet Tårer i en Blomstereng fra sommeren 2024 har allerede nådd i underkant av en million streaminger på Spotify. Med energiske låter man kan danse til og ballader man kan gråte til, er Regnvær et band man burde få med seg når de turnérer Norge rundt. Særlig live har bandet fått et godt rykte, og vennegjengen skaper de bandmusikk med tema om kjærlighet og det å finne seg selv som menneske. Les mer om dem på https://www.regnvaer.com,
Ola, Kari og Lars Bremnes (Kabelvåg / Oslo / Harstad)
Ola Martin Bremnes er eldstemann i den musikalske søskenflokken, sønn av dikteren Ole Bremnes og far til låtskriveren Inge Bremnes. Ola er musiker, forfatter og visesanger, oppvokst i Svolvær og bosatt i Kabelvåg i Lofoten. Han har arbeidet med Petter Dass‘ diktning, blant annet i oppsetningen Vær hilset! i 1995 og er kanskje mest kjent for sin ikoniske låt Har du fyr?
Kari Bremnes er også musiker, låtskriver og tekstforfatter, samt skuespiller. Hun er blitt karakterisert som en av landets fremste kvinnelige sangere, tekstforfattere og melodiskapere. Hun ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2018. Kari debuterte som plateartist med utgivelsen Folk i husan i 1980, sammen med broren Ola Bremnes. Hun medvirket også i Melodi Grand Prix i 1982, og hun arbeidet også som kulturjournalist. Det store gjennombruddet kom i 1987 med hennes første soloalbum Mitt ville hjerte. For det mottok hun Spellemannprisen samme år. Etter dette bestemte Kari seg for å satse for fullt på musikk. Det neste albumet, Blå krukke, kom i 1989. Hun hadde selv skrevet tekstene til dette albumet.
Lars Inge Bremnes (født 1964) er saksofonist, gitarist, vokalist og låtskriver. Bandet hans ble nominert til Spellemannprisen for utgivelsen Stjernesukkertøy i 1994. Melodier som for eksempel Fiolinan og Å kunne æ skrive gjorde han virkelig kjent. Sammen med søsknene Kari og Ola fikk han Spellemannprisen 2000 for albumet Soløye. For albumet Hjertekaptein med egne melodier vant han Spellemannprisen 2006. Sammen med broren Ola fikk han Prøysenprisen i 2009.
Konserten Jul med søsknene Bremnes på NRK TV byr Ola, Kari og Lars på egne juleminner fra vår landsdel, og fletter det sammen med en rekke nye og gamle sangskatter. Anbefales!
Maria Haukås Mittet (Senja / Oslo)
Maria Haukaas Mittet (tidligere Storeng) er en popsanger og skuespiller fra Senja, mest kjent for å ha gjort det bra i «Eurovision Song Contest». Den tolv år gamle Maria Haukaas Storeng fikk tittelrollen i musikalen Annie på Bryggeteateret i Oslo i 1991. Hun deltok i Idol i 2004 og ble snart en favoritt med sin sterke, soulaktige stemme. Maria platedebuterte som soloartisten i 2004 med singlen Breathing, som nådde femteplass på VG-lista. Oppfølgeren Should’ve (2005) og debutalbumet Breathing (2005). Det store gjennombruddet fikk hun med Hold On Be Strong, som var skrevet av Mira Craig og vant Melodi Grand Prix i 2008. Låta havnet på 5. plass i den internasjonale finalen, og det soulinspirerte albumet med samme tittel ble også en hit i Norge, Sverige og Danmark.
Hun hadde hun stor suksess med sitt samarbeid med Oslo Gospel Choirs En stjerne skinner i natt, sine album Lys imot mørketida og Heim, der hun sang på nordnorsk. De siste to minialbumene Øyliv (2021) handler om oppveksten på Senja, og Byliv (2022) om voksenlivet i Oslo. Les mer om henne på https://www.mariahaukaasmittet.no.
Bendik (Kjerringøy / Bergen)
Silje Halstensen (Bendik) gikk musikklinja på Bodø videregående skole (2006–2009) og tok bachelor i musikkteknologi ved NTNU i Trondheim (2009–2012). Hun er datter av musikerne Atle Halstensen (Bergen) og Ragnhild Strauman (Kjerringøy). Silje tilbringer ofte feriene sine på den vakre halvøya Kjerringøy nord for Bodø.
Bendik har vært nominert til Spellemannprisen flere ganger, både i kategorien indie for albumet No går det over i 2014 og for beste popsolist for albuma Fortid i 2016 og Det går bra i 2019. Hun har også vært nominert til Årets liveartist under P3 Gull i 2013 og 2015. les mer om henne på https://www.bendikofficial.no.
Sivert Høyem / Madrugada (Stokmarknes)
Sivert Høyem har vært vokalist i rockebandet Madrugada fra starten i 1995 til 2008 og igjen fra 2018. Høyem vokste opp i den bygda Kleiva utenfor Sortland og starta i 1990-årene sin første rockegruppe og begynte sin karriere på Rock mot rus på Andøya i Vesterålen. Bandet har senere blitt kjent som Madrugada. Høyem laserte sitt tredje soloalbum, Moon Landing i 2009, der han skrev alle sangene selv. For albumet vant han klassen mannlig artist under Spellemannprisen 2009. Han ble nominert til Spellemannprisen 2011 for sitt neste album, Long Slow Distance, og årets musikkvideo for «Under Administration». I 2014 kom Høyem ut med albumet Endless Love som han ble nominert til Spellemannprisen 2014 i klassen rock. Bruken av hans låt «Prisoner of the Road» i TV-serien Exit ble belønnet med Musikkforleggerprisen 2024 i klassen årets synkronisering. Les mer om han på https://siverthoyem.com.
Nyksund har ni fastboende, og var en gang var fiskeværet det blant de største i Vesterålen. Stedet ble avfolket fra 1960-tallet, fordi havna ikke var djup nok for moderne trålere. Sivert Høyem vokste opp 45 minutters biltur herfra. De dro til Nyksund for å se en ekte spøkelsesby og for å se en strandet hval. Etterhvert ble stedet revitalisert, og sommerstid kan stedet være ganske livlig nå. September er noe annet og nordlyset begynner å blafre. Nylig rykket vi inn i menighetshuset Zoar for å gjøre opptak. Omgivelsene er spektakulære. Rett ut ligger Storhavet. I ryggen har man Dronningruta og det forrevne panoramaet.
Sivert Høyem
Bel Canto (Tromsø)
Bel Canto kommer fra Tromsø og ble ble startet i 1985 av Nils Johansen, Anneli Drecker og Geir Jenssen. Gruppen dro ut av landet for å få platekontrakt og fikk napp hos et belgisk selskap. De var en av de første her til lands som fikk kontrakt med et plateselskap utenfor Norge, og var en av de første i Norge til å bruke datamaskiner som hovedelement i musikken, både i studio og på konserter. Bel Cantos sjangeroverskridende musikk og Anneli Dreckers vokal ble raskt lagt merke til ute i den store verden.
Bandets nyeste album, Radiant Green, ble lansert 26. april 2024, og markerer deres første albumutgivelse siden Dorothy’s Victory, 22 år tidligere. Bandet ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2024, etter tidligere å ha blitt nominert i 2017 og 2023. Les mer om dem på https://belcanto.no.
Manna (Bodø)
Manna er et reggaeband fra Bodø, og består av Ronnie Dread, Vegard Leite, Even Høgseth, John Veding, Vegard Hetty, Per Willy Larsen (kjent som programleder i NRK Nordland) og Kim Lie (kjent som frontfigur i Bodøbandet Elsk). Medlemmene er alle rutinerte gamle rockere med bakgrunn fra band som eks. Hjertesvikt A/S og Snowcats. De fleste av disse gutta starta sin reggaekarriere i Irie Darlings tidlig på 90-tallet, som ga ut et par 7-tommere på Jamaica og jobbet med mange legender der!
Manna byttet ut jamaicansk patois var byttet ut med ramsalt nordnorsk, og rockeelementene fra Irie Darlings ble erstattet med reggae på gamlemåten. I tekstene sine synger de om Rastafari og forbrukssamfunnet Babylons fall. De er også kjent for sine samarbeid både live og på plate med Tungtvann og Terje Nilsen, samt popartisten Magnus Eliassen og domkantoren Bjørn Andor Drage. Grunnlegger Bjørn Jervås døde av kreft i 2015, men Manna fortsatte sin fredsreise. I dag jobber Mannakollektivet med mange prosjekter, alt innen reggae/rapsjangeren. Les mer om dem på https://mannafari.com.
Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen (Tromsø)
Gammelkarran fra Tromsø holder det gående ennå og har konsertplakaten full langt utover 2015! Deres særegne stemmer, selvironi, udødelige låter, historier og opptredener i flere tiår, har de folkekjære artistene blitt to skikkelig nordnorske klassikere. Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen er to barndomskamerater, som gikk fra en sylskarp sangduo i ungdommen til unike solokarrierer senere hver for seg. Begge hadde bakgrunn i blues og roots.
Jørn Hoel slo gjennom først med vakre og nære sanger på norsk; Har en drøm, Elske i sneen, og Ei hand å holde i på 1980-tallet. Senere kom Lost in the tango, og mer latino og soulmusikk. Som sanger og låtskriver kom han med sin første plate Ubarbert i 1982. Fire år senere deltok han i Melodi Grand Prix med Inkululeko. Det store gjennombruddet kom i 1987 med Varme ut av is, mange låter med musikk av Svein Gundersen og tekst av Trygve Hoff. Har en drøm ble også brukt som filmmusikk til filmen Drømmeslottet i 1986. For albumet ble han kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 1987.
Hans hese stemme og sine kjærlighetssanger utover 1990-årene ble han et slags Tromsø-ikon. Deretter rant hans karriere sammen med Steinar igjen, og sammen ga de ut Two Rivers One Road i 2009. De senere år har dyrket sin lidenskap for matlaging og egen restaurant, og har også figurert i flere TV-programmer som Stjernekamp, 4-stjernes middag, 16-ukers helvete og Hver gang vi møtes. Les mer om han på https://jornhoel.no/.
Steinar Albrigtsen slo gjennom på slutten av 1980-tallet med sine country-inspirerte album. Debutplaten hans Alone Too Long solgte i 180 000 eksemplarer og for denne platen ble han tildelt Spellemannprisen i 1990. Norskamerikaneren Erik Moll sto bak mange av låtene på platen. Låtskrivere Jonas Fjeld bidro også med Till The Morning Comes. Platen inneholdt også radiofavoritten In Rosa’s Heart. Utover tiåret kom albumene Bound to Wander (1992) og Big Storm Comin (1993), begge i samarbeidet med Tom Pacheco fra USA, Life is Good (1996) og Get together (1997), det siste sammen med Jørn Hoel.
Hans varme stemme ga han også sin kanskje største hit She belongs to the vind (1994), også den i samarbeid med Pacheco. Utover det nye millenniet kom blant annet Moment of Peace (2007), Bilda fra ei anna tid (2011), Sjelevenn (2014) og The Sailor (2015). Flere av hans plater er blitt nominert til Spellemannprisen. Han har også samarbeidet med Frelsesarmeen gjennom prosjektet Julemusikantene. Hør mer av han på https://open.spotify.com/artist/2qRjrCuBQJqlU8Nwb92kao.
Agnete Saba (Nesseby)
Agnete Johnsen Saba er en nordsamisk musiker og vokalist fra bygda Reahpen i Nesseby kommune Finnmark. Hun var frontfigur i gruppa The BlackSheeps, og de vant den norske og den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior 2008 med den samisk-norske sangen Oro jaska beana. Agnete var deltaker i andre sesong av Stjernekamp på NRK1 og ble hun nummer to. I 2014 ble hun den hittil yngste vinneren av TV2-programmet Skal vi danse sammen med dansepartner Egor Filipenko.
Agnete representerte Norge i Eurovision Song Contest 2016 med låten Icebreaker. Hun tildelt Åpenhetsprisen i 2016 med begrunnelsen «Agnete Johnsen viser mot ved å være åpen om sine psykiske utfordringer og snakke om det som er vondt mens det er vondt». Hun gjorde et kraftig comeback i 2020 med nye låt og video (se over), og i 2022 var hun igjen på TV i programmet Skal vi danse: all stars. Les mer om henne på https://allthingslive.no/artist/agnete-saba.
Hjemtraktene til Manna, Jørn & Steinar og Agnete:
Ida Marie (Nesna)
Ida Maria Børli Sivertsen, kjent under artistnavnet Ida Maria, er rockevokalist og -gitarist, og politiker for Miljøpartiet De Grønne. Hun startet sin musikalske karriere ved Kongshaug Musikkgymnas i utkanten av Os kommune. Hun var en av vinnerne under Zoom Urørt i 2006 og deltok på en påfølgende landsdekkende Zoom-turné våren 2007. Hun vant også i 2007 med låten Oh My God. Hun spilte også på by:Larm, på Øyafestivalen og Quartfestivalen i 2007. Under Alarmprisen 2007 ble hun kåret til året nykommer. Hun og bandet turnerte mest i England, Skottland, Irland og Norge, men også Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Østerrike, Sveits, Spania, Australia og USA i 2007 og 2008. Hun vant også prisen for årets nykommer under Spellemannprisen 2008.
I 2009 ga hun ut en ny versjon av «Oh, My God» hvor hun sang duett med Iggy Pop. Hun har samarbeidet med en rekke internasjonale artister og låtskrivere. mange av låtene hennes har vært brukt i internasjonale TV-serier og filmer. Ida Maria var med i Skal vi danse i 2015 og Hver gang vi møtes på TV2 året i 2016, begge på TV2. I 2017 var hun med på Stjernekamp, var i 2021 programleder for programmet De neste og gjesteartist på Her lukter det fesk! i 2024, alle tre på NRK. Hennes fjerde album, Scandalize My Name, ble utgitt i 2016. Hun ga ut EP-en, Dirty Money i 2021. Les mer om henne på https://idamariamusic.com.
Hekla Stålstrenga (Nordland / Troms)
Hekla Stålstrenga er et folkrockband basert på nordnorsk tradisjonsmusikk. De består av Trond-Viggo Solås (bass) fra Brønnøysund, Ragnhild Furebotten (fele og låtskriver) fra Saltdal, Anne Nymo Trulsen (sang, trøorgel og låtskriver) fra Målselv, Tore Bruvoll (gitarer og låtskriver) og Ole-Jakob Larsen (trommer) fra Tromsø. Da Ragnhild og Tore møttes på Kongsbakken videregående i Tromsø og begynte å spille slåtter sammen på 1990-tallet, var det på mange måter da Hekla sin karriere startet. Her utviklet de et samspill som fortsatt er sterkt gjenkjennelig i Lyden av Hekla. Da omsider de tre resterende musikerne kom om bord i 2005, ble det musikalske kompasset finkalibrert. Siden den gang har Hekla gitt ut 81 sanger og slåtter. Alt fra rein folkemusikk og julesanger til egne komposisjoner med egne tekster og coverlåter. De er nominert og/eller vunnet Spellemannsprisen i 2008, 2011, 2013, 2016 og 2019!
Deres versjon er av Har du fyr? og Nordnorsk julesalme har rullet på Spotify og norsk radio i mange år. Også sanger som Folketonen, Vise ved Vintersolkverv og Siste Sang er musikk mange har et forhold til. Deres nyeste singel, Å signa natt kom høsten 2024. Les mer om dem på https://www.heklastalstrenga.no.
Keiino (Kautokeino / Kristiansand)
KEiiNO er en norsk musikkgruppe som består av den samiske låtskriveren, rapperen og joikeren Fred Buljo, sangeren Alexandra Rotan og sanger-låtskriveren Tom Hugo Hermansen. De ble dannet i august 2018 i forbindelse med gruppens deltakelse i Melodi Grand Prix 2019. Ingen av de tre bandmedlemmene kjente hverandre på forhånd, og den norske finalen med låten Spirit in the Sky. Under Eurovision Song Contest i 2019 endte gruppen på 6. plass, men de fikk flest telefonstemmer i finalen og ble en slags moralsk vinner likevel! Låten toppet VG-lista og ble nominert til en spellemannpris i klassen årets låt.
«Bandnavnet KEiiNO er inspirert av sisteleddet i Buljos hjemsted Kautokeino (nordsamisk: Guovdageaidnu). Sisteleddet geaidnu er det nordsamisk ordet for vei. Det representerer den veien som har ført oss tre sammen»
Fred Buljo i et intervju med TV 2.
Keiino vant også to priser under Sami Music Awards i åpen klasse og for årets produsent. Etter Eurovision Song Contest har gruppen gitt ut flere singler og et album med urfolksmusikk fra hele verden. Les mer om dem på https://www.keiino.com.
Publiners (Brønnøysund / Bodø)
Publiners er et band med opprinnelse i Brønnøysund, og er i dag fordelt på seks medlemmer, derav tre i Brønnøysund, og tre i Bodø. Bandet hadde sin første offisielle spillejobb i 1997. Bandet startet som et rent coverband som spilte irsk folkemusikk. I den perioden turnerte vi Norge rundt til stor jubel, og skapte god stemning hver eneste plass vi opptrådte. Publiners platedebuterte med det engelskspråklige albumet Folk’n roll i 2003. Etter at bandet meldte overgang til norsk med Heim (2005) tok karrieren en ny retning, og Publiners har de siste årene markert seg som et band å regne med innenfor den gledelig tiltagende bølgen av norskspråklig musikk. De etterfølgende albumene Driv (2008), Herlig (2010) Kontroll (2012), VI (2015) EP-en Desemberdryss (2016) og Fri (2020) har høstet mange femmere på avisenes terninger og mange godord.
Bandet er kanskje mest kjent for sin deltakelse i Melodi Grand Prix 2009 med låten Te stein og Lyden av lørdag på NRK1 høsten 2007. Med låten Maja har de vært A-listet på NRK P1, og også vært å finne øverst på Norsktoppen. Med singelen Toft (2008) tar de oss med til en «bekymringsfri» barndom og oppvekst på Toft utenfor Brønnøysund. Les mer om dem på https://www.publiners.no/.
Marion Ravn (Bø i Vesterålen)
Artisten med vesterålsblod i årene, og sier det er godt å komme til nord for å hente krefter. Begge foreldrene kommer fra området, faren fra Bø, og mammaen fra Lødingen. Som lita jente besøkte hun Vesterålen med jevne mellomrom. Det hele startet i en alder av ti år da hun ga ut et album med barnesanger på EMI Norge sammen med venninnen Marit Larsen. Albumet endte til og med opp med å bli nominert til en norsk Grammy. I en alder av 14 år signerte Marion og Marit, under navnet M2M, med Atlantic Records og hadde stor suksess i USA, Asia, Sør-Amerika og Skandinavia. De ga ut to album som solgte over 2 millioner eksemplarer. Marion Ravn ut sitt første soloalbum i 2005 i USA, med suksess i land som Japan der sangen hennes Break You var nummer 1 i flere uker. Sommeren 2006 ga Meat Loaf ut sangen It’s All Coming Back To Me Now fra albumet Bat out of Hell 3, der Marion var hans duettpartner. Hun turnerte med både Meat Loaf og Pink verden rundt i 2007.
«Siden pappa er fra Bø i Vesterålen, har jeg vært der mange ganger om sommeren. Det er godt å komme dit for å hente seg igjen inni mellom artistlivet.
Kom akkurat hjem fra den fineste sommerferien jeg noen gang har hatt! Bø er himmel på jord for meg. Se de nydelige bildene fra min tur der i sommer, og hør meg fortelle om mitt forhold til min fars barndomshjem»
Marion Ravn
Marion en av dommerne på norske X Factor i 2010, og i 2011 dukket hun opp som dommer i norske Idol. Hun var en artistene i det populære TV-programmet Hver gang vi møtes i 2013. Opptredenene hennes i showet fikk fantastiske anmeldelser, og hun ble invitert til 10-årsjubileet i 2020. I april 2013 ga Marion ut sitt andre soloalbum Songs from a Blackbird. Albumet gikk til nummer 3 på den norske salgslisten, de to singlene The Minute og Driving raste radiostasjonene i månedsvis og Marion turnerte Norge på sin første solo-turné. I 2014-2015 ga Marion ut dobbeltalbumet Scandal Vol 1 and Vol 2 med en påfølgende turné over hele Norge. Hun ga også ut den internasjonale versjonen av Songs from a Blackbird i Tyskland og dro på turné over hele Europa med Lionel Richie. Høsten 2016 var Marion en av artistutviklerne i det nye realityshowet The Stream.
Sent i 2019 ga Marion Ravn ut sitt sjette soloalbum. Hun gjorde et skifte og ga ut sitt første norske album Mellom Disse 4 Vegger. Norske musikkanmeldere og journalister berømmet språkovergangen og sa «dette burde ha skjedd for lenge siden». I tillegg til å bruke tid i studio på å skrive og spille inn ny norsk musikk, er Marion Ravn fortsatt aktiv som liveartist og gjør landsdekkende turneer årlig. Hun er også tilbake på den musikalske scenen i musikalen «Chess» på Folketeateret i Oslo. Les mer om henne på https://www.marionravn.no.
Violet Road (Kåfjord / Andøy)
Violet Road fra Kåfjord som består av brødre-trioen Håkon, Hogne og Halvard Rundberg fra Kåfjord, samt Kjetil Solberg fra Andøya. Trommeslager Herman Rundberg sluttet i 2017, ble erstattet av Espen Høgmo, som tidligere har spilt sammen med Hogne i Englebarn. Violet Road ga ut sitt første musikkalbum, Letters i 2008. Albumet Violet Road kom i 2011. Singelen Can you hear the morning singing og bandets første musikkvideo, regissert av Nils Gaup ble en megahit.
De slapp sitt tredje album Peter Every and His Marching Band i 2013 og fjerde album Back to the Roadshow i 2014. Face of the Moon fra albumet ble også en stor radiohit. Etter dette har de gitt ut ytterligere fem album, hvorav det siste i 2024. Les mer om dem på https://www.violetroad.no.
Fra borteseier til hjemmeseier
Dette var et utvalg av landsdelens artister som har gjort det skarpt på bortebane landet rundt og ute i den store verden. Vi avrunder med tre artister og samarbeidsprosjekter som også har hatt stor suksess på hjemmebane og med fortellinger om sine hjemsteder og det å komme hjem igjen til Nord.
Vidar Vang (Bjerkvik / Oslo)
Vang ga ut det selvfinansierte albumet Blue, innspilt i hjembygda Bjerkvik i 1998 og solgt på konserter i Nord-Norge. Han inn sin første demo med band i Hønsehuset studio i Bodø i 1999. Demoen ga han og bandet hans innpass på by:Larm i Bergen i 2000, og på talentscenen på Norwegian Wood samme år.
«Tidlig mårra. Kollsvart kaffe, iskald kropp. Lettar å gi gass enn å si stopp. I november E dagan lang og dagen kort. Det e nok best å holde fortet. Og snart e det jul langt mot nord. Nån ska te ei søster, nån te en bror. Nån hold sæ heime som i fjor»
«Tidlig mårra» av Vidar Vang
Deretter har det gått slag i slag. Vidar Vangs offisielle debutalbum Rodeo kom ut i 2022 og ble nominert til Spellemannprisen i 2023. Singelen Under Six Strings har blitt en av hans signaturlåter. Hittil teller hans diskografi hele åtte album. Les mer om han på https://www.vidarvang.com.
Herman Rundberg / Simone Grøtte (Kåfjord / Lakselv)
Herman Rundberg er mest kjent som tidligere trommeslager i Violet Road, men han både komponerer musikk, spiller keyboard og synger. Sammen med kona og koreografen Simone Grøtte ga han ut albumet Northern Soul, i samarbeid med bl.a. NordNorsk Symfoniorkester, Kråkesølv og Mari Boine.
«Hjemmeseier er en reise inn i skjøre tanker om identitet og tilhørighet. En inderlig lengsel etter å våge seg ut, men en frykt for hva som kan gå tapt. Hva har vi med oss uansett hvor langt vi streifer rundt? Hjemmeseier er kjærligheten til hjemmet. En undring over sine røtter, og en søken etter ro og harmoni i seg selv.»
Herman Rundberg, tidl. Violet Road
De to singlene Hjemmeseier (Kråkesølv) og Fillii Fillii (Mari Boine) ble begge listet på NRK. De ble også invitert til å utføre utdrag med dans og musikk under TV-aksjonen i 2015. Les mer om prosjektet på https://simonegrotte.no/work/northern-soul.
Moillrock (Honningsvåg)
Konsertene til Moillrock har vært utsolgt både i hovedstaden og i nord. Fansen er trofast og blir stadig flere. Mange av dem skal helst ha på hvite matroshatter hvor det står ting som «lasaron» eller «pappa si pia». Andre synger «Vi e Moillrock – vi er fra Honningsvåg». De er blitt en nordnorsk kult, rett og slett. Kompisgjengen fra fiskeværet steiker fiskeburgere på scenen og kaster ut til publikum. Vokalisten Simen Fosse synger gjerne om livet i periferien, som at Her lukte det fesk!
«I mange år har vi reist over land og strand. Møtt mange triveli menneska, dokker gjør oss gla. Vi har ikke tenkt å stoppe me det første. Vi kan jo ikke la dokker sitte og tørste.»
Vi e Moillrock, vi e fra Honningsvåg
Mye har skjedd siden bandet ble dannet i 2007. De er blitt berømte i egen by, Honningsvåg med noe over to tusen innbyggere. De fyller konsertscener til randen også i Oslo. De skaper stolthet hos hjemstedets innbyggere. Det kan nesten sammenliknes med supportere til en fotballklubb. Bandet gir supporterne sine alltid hjemmeseier, også sørpå! Les mer om dem på https://www.moillrock.no.
Hjemtraktene til Vidar, Herman / Simone og Moillrock
Gamle bautaer og nye stjerneskudd
Selvfølgelig skulle gamle bautaer og popstjerner som 1-2-6, Terje Nilsen og Sirkus Eliassen (Bodø), Zoo og Banana Airlines (Stokmarknes) Pussycats, Espen Lind, Lene Marlin (Tromsø), Unit Five (Hammerfest) og sågar Anni-Frid fra ABBA (Narvik) vært blant tidenes nordnorske artistgalleri, men det får vi overlate til musikkhistorikerne i denne omgang.
Kanskje denne spillelista ble for tradisjonell, eller kanskje alt for lite rocka etter din smak? Vi har fått en rekke nye tips om nyere stjerner på den nordlige artisthimmel som burde vært på denne topplista. Sjekk gjerne de gode tipsene fra våre følgere under vår Facebook-posting Hva er Lyden av Nord?, og utvid ditt nordnorske soundtrack ytterligere!
Har du for eksempel hørt Min Trio og Elsk (Bodø), Groms Plass (Narvik), Dull Boy Jack (Nordkalotten), A Million Pineapples og Hollow Hearts (Tromsø), Emil Karlsen (Storfjord), Rolffa eller Kaisa Balto (Karasjok)?
Da passer det passer godt å avslutte der vi starta, med nettopp Halvdan Sivertsen (Bodø) og hans låt Nordaførr. Her framført av Bilal Saab (Sørøya) med RSP & Thomax (Harstad/Bodø) sin DJ-, rap- og stjernekampversjon. Det kan vi kalle en skikkelig fusjon av Nordland, Troms og Finnmark i denne fine hyllesten til Nord-Norge!
Vi håper at alle disse fantastiske artistene har gitt deg inspirasjon, innsikt og lyst til å besøke og oppleve vår nordlige landsdel. Velkommen til Nord!
Kilder: Wikipedia, Det norske leksikon, Rockheim, NRK, TV2 og artistenes egne nettsider.