Vinter er festivaltid i Nord-Norge, alt fra stemningsfylte innekonserter til tøffe utendørskonkurranser.

Møt nordlendingene hjemme

Noen av de beste og mest særpregede festivalene i Nord-Norge finner sted om vinteren. Stemningsfulle vinterkvelder innbyr nemlig til både hyggelig samvær og utfordrende kulturinntrykk. Kalde vinterdager med masse snø lokker til fartsfylte konkurranser. Festivalene i nord er alltid drevet fram av lokale entusiaster og lokalbefolkningen er alltid i flertall blant publikummerne. Derfor er de en flott måte å bli kjent med oss i nord på.

Her følger en liste over noen festivaler av interesse i nord:

November-desember:

Med tiltakende mørke er det tiltakende julestemning. Førjulsstemningen manifesterer seg i pyntede julegater, julemarkeder og intime, stemningsfylte konserter i skjæret av levende lys.

  • Barentsjazz: Stemningsfull liten høstmørkefestival i Tromsø
  • Førjulseventyret i Henningsvær: Ta deg en blåmalt spark med hjul og spark rundt blant butikkene i Henningsvær, langt fra alskens kjøpesenter.
  • Rundhaugmartnan: Julegaver, musikk og dølekultur i kaldt vintervær i indre Troms     

Januar:

Januar går fra mørke til lys, og temperaturene er ofte friske. Da passer det med musikk, film og teater, og det må gjerne være krevende og utfordrende.

Februar:

Samefolkets dag, den 6. februar, er en gyllen anledning for å dykke ned i samisk kultur. Festivalene trekker i stadig større grad utomhus, ettersom dagene blir lengre.

Mars-påske:

Lange, lyse dager, mye fint vær og mildere temperaturer; mars er fantastisk måned for å være ute. Havfiske, hundekjøring, snøkiting og snøballkasting; så lenge man er ute i godværet! Konserter om kvelden hører med!

  • Vinterfestuka: Narvik feirer sin rallararv med konserter, utstillinger og feststemning.
  • Solfest i Longyearbyen: Sola er tilbake, og da er det en heidundrende fest med masse konserter.
  • Finnmarksløpet: 1000 kilometer langt hundekjøringsløp rundt hele Finnmark
  • Yukigassen: Snøballkrig i Vardø. Snøballkasting, festivaltelt og moro om kvelden.
  • VM i skreifiske:  Humørfylt mesterskap i torskefiske i Svolvær. Amatører og nybegynnere har vunnet her før, så slå deg med!
  • VAKE: Snøkitingkonkurranse på Varangerhalvøya. Fargeglade seil over hvite vidder i mildt seinvintervær.
  • Påskefestival: Mens påsken er en rolig tid over det meste av Nord-Norge, er det full aktivitet i Kautokeino og Karasjok. Reinkappkjøring, lassokasting, konserter og Sami Melodi Grand Prix (Kautokeino), en tradisjon med dype røtter

Disse festivalene går igjen fra år til år. Lista er langt fra komplett.