Vandring og fjelltur

Nord-Norge og Svalbard er indrefileten for folk som liker fjellturer.

Mats Hoel Johannessen

Det er lett å bli for beskjeden når man skal snakke om mulighetene for vandring og fjellturer i Nord-Norge. Mange av de dyktigste guidene i verden jobber her. Noen tar steget og flytter hit permanent. Hadde det vært en Michelin-kåring for fjellturer ville Nord-Norge vært fullt av 1, 2 og 3-stjerner.

Langs hele kysten av Nord-Norge fra Helgelandskysten, via Lofoten, til Bodø, Narvik, Vesterålen, Harstad, Senja, opp til Tromsø og helt til Lyngsalpene finner du alpine fjell som peker rett opp fra havet. På Finnmarksvidda finner du flatere vandreområder på endeløse vidder. Mens kyststrøkene har en kombinasjon av klippelandskap og strender. Ekspedisjonsfølelsen får du på Svalbard.

Her finner du Norges mest populære fjellturer

I Sør-Norge har steder som Besseggen, Preikestolen, Kjerag og Trolltunga lenge vært populære steder. Men, de siste årene har Nord-Norge blitt stedet alle skal til. Særlig populært har det vært å dra på fjellturer i Lofoten, og da særlig turene Reinebringen, Festvågtinden og Mannen. Listen blir stadig lenger og spektakulære steder som Verdenssvaet utenfor Narvik får mer besøk enn noen gang. Klassikere som Torghatten og De Syv Søstre på Helgelandskysten blir også stadig mer populære.

Fjelltur til de høyeste fjellene i Nord-Norge

Det høyeste fjellet i Nord-Norge er Oksskolten, og turen finner du i fjellområdet Okstindane på indre strøk av Helgelandskysten. Okstindane og områdene rundt har vært åsted for geologiske undersøkelser i mange år, og det går flere historier om lokalbefolkningen som var geologer på undersøkelser sent på 1800-tallet. I de samme områdene finner du også Norges kuleste turisthytte Rabothytta. Oppkalt etter nettopp de tidlige vitenskapsmenn, nemlig glasiologen Charles Rabot.

Fjellturer hvor du kan gå i sherpatrapp

Den tradisjonelle byggestilen fra Nepal med sherpatrapper har for lengst kommet til Nord-Norge. Trappene er laget av stein, og ved å tilrettelegge med naturens egne materialer beskytter vi stiene rundt. Du finner fjellturer med slike trapper over hele Nord-Norge:

Mange vil på Fjellturer i Lofoften

Det er mange år siden granitten i Lofoten ble oppdaget av klatrere, og enda lenger siden lokalbefolkningen oppdaget mulighetene for fjellturer i Lofoten. Eneste som er sikkert er at kombinasjonen av de har gjort Lofoten til en av verdens mest populære turmål for mennesker på utkikk etter spektakulære fjell og naturopplevelser. Kombinasjonen av fjell og vakre strender som Bunesstranda utenfor Reine preger både sosiale medier og nyhetsbildet i mange land hvert år. Redd for at det er mye folk? Dra utenfor sesong da vel. Mai og september er minst like fin som juni og juli.

Fjellturer på Helgelandskysten

I det du bikker grensa til Nord-Norge begynner du å nærme deg Helgelandskysten med stormskritt. Hit kommer du deg via Kystriksveien eller hovedfartsåren E6. Velger du førstnevnte vil fjellturen Torghatten være en av de første mulighetene rett utenfor Brønnøysund. En liten dagstur unna finner du kanskje de mest kjente fjellene i området, De Syv Søstre ved Sandnessjøen. Når du står på toppen på en av søstrene en klarværsdag vil det åpenbare seg et turmål i nordlig retning, nemlig Dønnamannen. En tur du nesten er nødt til å gå om du er fjellvant. Utsikten fra toppen gir deg overblikk over nesten hele Helgelandskysten.

Her kan du nyte utsikten

Oksskolten på indre Helgeland går for å være det stedet i Norge med videst utsyn. Et sted som er mer besøkt er turene som starter fra Sherpatrappa i Tromsø. Her kan du gå opp til toppen av Fjellheisen å nyte utsikten over Tromsø, Kvaløya, Ringvassøy og de andre fine nærområdene i utkanten av Nord-Norges største by. En annen lett tur i spektakulært tur er vandreturen opp Verdenssvaet utenfor Narvik. Her kan du til og med sykle opp den massive steinformasjonen.