Narvik seiler nå opp som et nytt og spennende frikjøringsområde med utfordrende terreng og gunstige klimatiske forhold. Om du har den rette guiden.

Ukjent frikjøringsmål

Narvik er Nord-Norges mest profilerte vintersportssted med alpinanlegget i Narvikfjellet. Mindre kjent er det imidlertid at området også er et meget gunstig utgangspunkt for alpine skitouring, frikjøring på ski. Topografien med opp til 1900 meter høye fjell som stiger opp fra Ofotfjorden er som skapt for skikjøring, og det finnes et fjell for enhver off-pisteferdighet.  Fjellverdenen rundt Ofotfjorden er så vill og forreven at det uansett vindretning finnes en leside med godvær.

Narviks frikjøringsspesialist

Magnus Strand driver Narviks foreløpig eneste profesjonelle skikjøringsselskap ut fra sin lodge i Herjangen på nordsiden av Ofotfjorden. Fra vinduene høyt over fjorden har Magnus oversikt over sitt frikjøringsrike, fra Narvikfjellet og grensefjellene til tindene lenger ut i Ofotfjorden. Svensk av fødsel og språk befinner Magnus seg der snøen i øyeblikket er best, og i perioden februar – juni er Narvik stedet å være. Han er internasjonalt sertifisert IFMGA-tindeveileder med lang erfaring fra fjell i hele verden. 

Mikroklima

Narvik ligger beskyttet mellom fjellene, og nyter dermed et noe tørrere klima enn lenger ute på kysten.  Den trange fjordarmen Skjomen har imidlertid et steppeaktig klima med mye klarvær mens lavtrykkene herjer kysten.  Når sønnavinden står på, er det ofte klart og fint nord for Gratangsfjellet, inkludert på Norges bratteste øy, Andørja. I fint østavær kan man oppsøke de bratte nedkjøringene lenger ute i Ofotfjorden. En internasjonal løsning er å krysse grensa til Sverige og kjøre i grensefjellene rundt vintersportsstedet Riksgränsen.  «Jeg har aldri hatt en dag uten skitur med gjestene mine» sier Magnus stolt.

Strategisk spill

Kvelden før skituren sitter Magnus pal foran skjermen og studerer vindretninger, nedbør og lav- og høytrykk. Det handler om å finne det rette fjellet med det rette været og den rette snøen. Sikkerheten spiller også inn, og Magnus er også skredobservatør for NVE. «Målet mitt er at hver dag skal være den beste i gjestenes liv», sier han.  Magnus kan alltid love uforglemmelige dager, men han kan aldri si på forhånd på hvilket fjell.

Favorittfjell

Hva er ditt favorittfjell, spør www.nordnorge.com. Magnus tenker seg om, men klarer ikke å finne bare ett, og ender opp med tre favoritter.

  • Gangnesaksla i Skjomen, 1318 meter høyt, er en skikkelig utfordring. Det er 35-40 grader bratt, og har ei renne som går 1000 meter rett ned til fjorden. Under ugunstige værforhold kan det være livsfarlig, men følelsen av å kjøre en kilometer ned på rappen er ubeskrivelig.
  • 1277 meter høye Langlitinden, det høyeste punktet både på Andørja og på noen øy i Norge, byr på fantastisk utsikt og en nedkjøring på en bre. Bedre utsikt kan neppe tenkes.
  • Spanstinden i Lavangen er 1457 meter høyt, og stuper bratt ned i Gratangen. Imidlertid er østsida av fjellet veldosert og både enkel og morsom å kjøre ned i store svinger. Magnus kaller sånt noe et volvofjell, et trygt og godt fjell som alltid leverer.

Lodge

Magnus tar imot sine gjester på en gammel gård i Herjangen.  Det gamle våningshuset er blitt gjestehus med fullt utstyrt kjøkken, bad og flere soverom.  Skråtak, hvitmalt panel og detaljer fra et langt husliv skaper en hyggelig stemning, samtidig som det moderne og bekvemme ikke mangler. Noen bor også i Magnus’ renoverte fjøs, hvor han selv har en leilighet. Fellesmåltider rundt et ovalt spisebord og kveldskos hører med, gnagsår og ømme knær trenger hvile i myke sofaer. Små turer ned i fjæra for å se etter nordlys avslutter kvelden.

Les mer