Sol fra knallblå himmel, lyse kvelder, heldekkende snø, plussgrader på dagen; den lyse vinteren er en fin tid for å være ute i. Om man kan glemme at det er vår andre steder, er det kanskje den fineste tida på hele året.

Lenge lyst

Rundt 21. mars er dag og natt like lang, og vi her oppe på toppen av planeten er plutselig i det lyseste bebodde området i verden. I nord eter dagen 5 minutter fra natta hver kveld, og på en ukes tid blir det mørkt over halvtimen seinere. Midnattssola er et faktum i Longyearbyen allerede 20. april. Da er totalt nattemørke et tilbakelagt stadium lengst nord på fastlandet også, nettene er blitt fløyelsblå og så korte at bare utpregede b-mennesker legger merke til dem.

Men ikke vår

Gåsunger på selja? Krokus og snøklokker? Tjaa.. lengst i sør, på Helgeland, spirer og gror det i mild sørøstvind, og fine dager med vår i lufta preger ofte Nordlandskysten og Sør-Troms i april. På Finnmarkskysten går imidlertid snøen ned til fjæra til mai, og snømengdene er store i fjellet over hele Nord-Norge. Tromsøs snørekord på 240 cm ble satt 29. april, så det kan snø kraftig og mye i hele landsdelen i april. Vi velger derfor å kalle det lys vinter og ikke vår. Vårtegnene skal likevel ikke avfeies helt. Snøspurvene observeres i april over hele Nord-Norge mens de trekker mot Svalbard, og samtidig fylles fuglefjellene opp med sine støyende innbyggere. 

Det beste været hele året

Havet utenfor Nord-Norge er godt nedkjølt, og fordampingen er lav. Vinterstormene har oftest herjet fra seg, så været er stabilt. Vårvinteren er den tørreste perioden i året, så nå har man de beste sjansene til å se Nord-Norge i godvær.

Skiturer, skuter og isfiske

April og tidlig mai er tida for de virkelig lange skiturene, de fra hytte til hytte inne ved grensa eller på Finnmarksvidda. De mer avslappede tar selvsagt dagsturer med rikelig tid til å sitte på et reinskinn og sole seg. Skuterentusiastene kjører lenger inn og høyere opp i skuterløypene. Isfiskerne slår seg gjerne til på metertykk is og fisker natt og dag. Stikkord for alle er solfaktor og solbriller, det blir mye refleks av alt det hvite.

Offpiste – hele dagen til å leke i snøen

Den aller største interessen internasjonalt er det likevel for offpiste. Fjellene er hvite fra toppene ned til fjæra og frister løperne nå som snøen smelter over alt ellers på den nordlige halvkula. Da kommer frikjørerne til Nord-Norge. Nedkjøringene fra Øksfjordjøkelen, Lyngsalpene, kystfjellene på Senja, toppene i Lofoten, tindene rundt Narvik og de tøffe bakkene rundt Svartisen har alle sine fans. Sesongen varer ofte til slutten av mai, så man kan til og med kjøre ned i midnattssol.

De store konkurransene

Når sevja stiger i nordlendingene, kommer de store mannjevningene, nemlig konkurransene utendørs. Siste helga i mars er det VM i skreifiske. Rundt 1. april går langløpet Reistadløpet 5 mil over fjell og dal på ski i Indre Troms. Påskefestivalene i Kautokeino og Karasjok feirer samisk kultur med blant annet reinkappkjøring. VAKE er noe så spesielt som et mesterskap i snøkiting. Puls Lyngen handler om offpiste i de stupbratte Lyngsalpene. Den nordligste konkurransen er Svalbard Skimaraton, en tøff konkurranse med isbjørnvakt.

Vårtorskefisket

Et av de tradisjonsrike fiskeriene langs kysten er finnmarksfisket, eller vårtorskefisket. Da gyter stimfisken lodde på Finnmarkskysten, og ungtorsken fra Barentshavet kommer for å beite på lodda. Det andre store sesongfisket, lofotfisket, avsluttes tradisjonelt seinest 14. april, og da drar fiskeflåten til Finnmark. Dermed er det liv og røre i fiskeværene lengst i nord. Sportsfiskerne har oppdaget at den største torsken dras lengst i nord nettopp på denne tida. 

Kaffe i solveggen

Også i bystrøk merkes det at det er mildere og lysere. Tidlig på formiddagen er sølepyttene dekket av en sprø ishinne etter den harde nattefrosten, men utover dagen tiner det. Tidlig på ettermiddagen våger mange seg til en kaffekopp i solveggen, gjerne med nye solbriller, lue og votter. På vei hjem fra jobb er det lyst og fint, og man får lyst til å gå en tur i stedet for å legge seg på sofaen. Det gjelder å nyte øyeblikket, og glede seg til vår og sommer.