Livgivende lys, godt vær, lange dager og ennå masse snø; fra vårjevndøgn til ut april er vinteren vakker og solfylt. Her er noen ideer til lys vinter i Nord-Norge

Være ute

Den lyse vinteren handler om å være ute, for nå er dagene lange, og sjansen for godvær bedre enn ellers i året. Her har vi satt sammen et lite utvalg spesielle turer som til sammen definerer senvinteren i Nord-Norge. Noen turer går ut på havet, andre går til fjells i snøen og en går til og med under isen. Noen er for alle, mens andre krever erfaring og ferdigheter. Det finnes selvsagt mange andre turer også, her forsøker vi bare å gi noen ideer fra hele Nord-Norge.

12 ideer i lys vinter: 

 1. Randonnéetur til Børgefjell: En guidet heldagstur tar deg med inn i den store nasjonalparken Børgfjell og opp til det 1699 meter høye fjellet Golvertind. Les mer.
 2. Toppturuke i Lyngen: En hel uke på ski i Lyngen, både i Lyngsalpemassivet, på motsatt side av fjorden og ute på øyene. Les mer. 
 3. Reinflytting i Finnmark: På våren flytter reinen fra høyfjellet til kysten i Finnmark, og reindriftssamene jobber dag og natt for at det skal gå greit for seg. Bli med på arbeidet, og vær en reingjeter du også. Ler mer
 4. Lofotfisket: Bli med ut på Lofothavet og delta i verdens største torskefiskeri, og så spise torsk, lever og rogn. Les mer.  
 5. Isgrotter på Svalbard tar deg med gjennom smeltevannskanalene i isen. Kryp ned i et hull i breen, så sklir du på baken ned i en verden av  grotter, istapper og merkelige formasjoner. Les mer.   
 6. Tøff alpinkjøring i Narvik: Nord-Skandinavias største høydeforskjell tar deg med fra fjelltopp ned til fjorden. I april er forholdene helt perfekte, og du kan kjøre til langt på kveld. Les mer
 7. Seiltur i Tromsø: I lyse dager går turen ut til fjordene, sundene og øyene rett ved Tromsø, med 1200 meter høye fjell rundt. Les mer.  
 8. Etter snøplogen til Nordkapp: Turen til Europas ytterpunkt i nord går i buss, og så kjører snøplogen foran. Da kommer du til dette kjente turistmålet uten så mange andre, og kjenner sterkere at du har nådd til verdens ende. Les mer
 9. Besøk i lavvu i Vesterålen: Inga Sami Siida tar imot gjester i sin lavvo ved Sortland i Vesterålen. Reinkjøtt, bålkaffe og en av de beste joikerne i Sápmi; dette besøket går til røttene i samisk kultur. Les mer.  
 10. RiB-tur til Saltstraumen: Verdens sterkeste havstrøm, Saltstraumen, gir fire forestillinger om dagen. Den beste måten å nå de frådene strømvirvlene er å kjøre RiB fra Bodø. Les mer
 11. Fugleopplevelse Øst-Finnmark: Fra mars fyller sjøfuglene opp fuglefjellene langs kysten. Fra Vardø går det båt til Hornøya, Norges østligste punkt og et av de største fuglefjellene langs kysten. Les mer.  
 12. Husky i tre land: De riktig lange hundekjøringene skjer i grenseområdet mellom Norge, Sverige og Finland. Huskyfarm Innset i Bardu kjører en rekke ekspedisjoner på vårsnøen i hele april. Les mer.