Den nordnorske luksusen er ren luft og friskt vann, guddommelig lys, duftende lyng og delikatesser fra naturen.

Friskt og rent

Det er eksklusivt å komme til Nord-Norge. Riktignok er guccivesker, pradasko og rolexur ganske malplassert i det underholdende, nordnorske været, du må bære kofferten din selv, kaviaren kommer på tube og sjampanjedrikking føles feil når de andre drikker kaffe. Nordnorsk luksus kan ikke knipses på som på Champs-Elysées,  og ingen limousin kan kjøre deg dit. For å finne den, begir man seg ut i det nordnorske landskapet.

Se etter følgende fem luksusartikler fra det høye nord:

1. Luft

Med en gang flydøra åpner seg, og man setter foten ut på flytrappa, kjenner man det; lukta av frisk, salt luft. Etter timer i boksluft på fly kjennes det svalende og legende mot plaget hud. Noen ganger føles kjølig sommerluft som mynte mot huden, andre ganger varmer sola behagelig, det blir som et naturlig spa.

2. Lys

Midnattssola titter rødgult fram mellom fjelltoppene i nord, eller henger over et gullskimrende hav. Vinduer gløder, snøflekkene i fjellet patineres i bronse og fiskehjeller og telefonstolper tegner lange skygger. Når regnskyer har pakket fjelltoppene i ull, drypper det lett av sølvaktige regndråper. Noe slikt er ennå ikke vist på noe galleri.

3. Vann

Det klukker i småbekker og glitrer i vannspeil over alt i Nord-Norge, og vannet renses av mose og tar opp oksygen på sin vei ned de bratte fjellsidene. Det er bare å lage en skål med hendene og ause det opp, bedre enn noe du får på flaske. Etterpå kan man sitte litt og høre på vannlyden før man fyller flaska og går videre.

4. Jord

Det fjærer mykt når man går i Nord-Norge; tyttebærlyng, blåbærris og krekling gjør at foten synker lett nedi. Tidlig på sommeren står bekkeblom og ballblom som knallgule smilehull langs åker og eng, mens geitramsen og røsslyngen gjør ettersommeren til en fest i fiolett- og fuchsiatoner. De mest dyrebare juvelene skjuler seg imidlertid helt nede ved bakken; blålilla orkideer, gule fjellfioler som bittesmå fjes og blekhvite linneaer.

5. Føde

Sei kokt i sjøvann etter fisketuren, en munnfull molter eller blåbær under vandringen, reker fra en papirpose eller jordbær kjøpt langs en veikant; smakene er rene, intense og deilige. Anretning og tilsetninger føles overflødige.  Sørg så for litt godt selskap rundt leirbålet eller på kaikanten, og du har det hyggeligere enn på noen bankett.