Høsten innbyr til kultur og festivaler. Man kan gjerne la seg utfordre litt, så fremt man får fordøyd inntrykkene etterpå i form av en hyggelig samtale

Tid for kos og utfordring

Hva gjør man når natta siger tidlig inn, gatelyktene får våt asfalt til å skinne og vinden røsker løvet av trærne? Man koser seg inne. Stearinlys mot mørke vinduer fremmer den gode samtalen, den som blander skjemt og alvor, og kanskje trekker inn de store spørsmålene. Da er man gjerne åpen for nye inntrykk av kunst og kultur, som man så diskuterer med gamle og nye venner over et glass etterpå. Sånn gjør høstmørket oss lyse til sinns. Siden høstgjestene til Nord-Norge er sjeldne, blir de tatt ekstra godt imot og inkluderes i samtalen.

Her er fem festivaler som både utfordrer og gleder i Nord-Norge:

  1. Verket i Mo i Rana er en stor utendørskonsert over to dager med de store navnene i norsk pop og rock, samt ikke så rent få internasjonale artister.
  2. Stumfilmdagene i Tromsø foregår i byens gamle kino fra 1916. Her vises de klassiske stumfilmene i en autentisk kinosal fra stumfilmtida. Det musikalske akkompagnementet er både stumfilmmusikk på piano og nyskrevet musikk for anledningen.
  3. Nordkapp Filmfestival er en barne- og ungdomsfestival i Honningsvåg med et variert program av underholdende filmer for de yngre, ispedd seminarer og konserter, alt i et kompakt fiskevær kjent for sin humoristiske og uvørne tone.
  4. Arctic Moving Image & Film Festival seint i oktober feirer selve filmmediet. Eksperimentelle videoproduksjoner, kortfilmer, filmer fra Arktis og filmer fra hele verden;
  5. Det blå lyset ved begynnelsen av mørketida på Svalbard setter tonen for Dark Season Blues, en bluesfestival som tar alle scener og arenaer i bruk siste helga i oktober. Artistene er norske og internasjonale, publikummet er svalbardianerne og bare få tilreisende.