Femti kuldegrader? Stormer som blåser taket av husene? To meter snø midt i byen? Det er sånt som hender vinterstid i Nord-Norge, og da kommer media på besøk. Men det er mye oftere fint vintervær å være ute i.

Ved verdens ende

Et blikk på kartet er nok til å skremme vettet av den jevne reisende; Nord-Norge ligger på høyde med nordkystene av Alaska og Sibir. En nordnorsk vinter er nok sikkert en ekstrem opplevelse forbeholdt ekspedisjonsmedlemmer og ekstremsportsutøvere? Men så er det én faktor man lett glemmer, nemlig Golfstrømmen. Det lunkne vannet fra Mexico sørger for flotte vintertemperaturer, litt under null i kystområdene og rundt -10-15 i innlandet, som er perfekt for å oppdage, leke og oppleve i vinterlandet. 

Mildt i golfstrømmen

Værøy, midt i Golfstrømmen, er det nordligste stedet i verden hvor snittemperaturen ikke synker under frysepunktet i noen måned i året. Øyer som Vega, Træna, Myken og Litløy koser seg gjerne i en plussgrad eller tre mens vinteren fryser ned resten av Nord-Norge, og det er slett ikke hvert får man får prøvd skiene på Røst. Store deler av Nordlandskysten, og også enkelte steder ytterst i Troms og Vest-Finnmark, kan være abæra – snøfri – mye av vinteren.

-51C

Nå mangler jo ikke paradoksene i Nord-Norge. Kulderekorden fra Karasjok på -51 er beinhard nok, og temperaturer under -35 måles årvisst på Finnmarksvidda, i Indre Troms og i området rundt Saltfjellet. Okstindan og Børgefjell sør for Polarsirkelen. Middeltemperaturen ligger på mellom -8 og -18 her. Disse områdene er snøsikre lenge før jul og de har mye klarvær med stjerneklare nordlysnetter. Kulda er tørr, og med riktig påkleding trives man godt ute. Vi har faktisk ikke hørt om noen turister som har frosset på seg koldbrann her inne.

2,4 meter snø

I kyst- og fjordstrøkene i Nord-Norge er det sjelden under -10, men det kommer ofte mye snø. Kommunen kjører snøplog dag og natt, veier kan stenge på grunn av rasfare og buene fra snøfreserne pynter opp villastrøkene. Tromsøs legendariske snøvinter i 1997, med 2,4 meter snø i byen, var besværlig nok, mens narvikværingene gleder seg over flotte forhold i sin tusen meter høye slalåmbakke

Hålt

Langs kysten snør det, regner det og fryser det om hverandre, og kvikksølvet beveger seg som en litt tilårskommen jojo. Da blir det fort så glatt at kommunale strøbiler ikke klarer å holde følge, og lårhalser og håndledd er i akutt fare. Brodder, som kan kjøpes over alt, blir en livredder. Litt terminologi; er isen i gata speilblank, sier vi glarhålka eller speilhålka. Blindhålka er imidlertid verre, da ligger det et tynt lag forrædersk snø over den blankpussede djevelskapen.

Polare lavtrykk

Innimellom utløses det enorme krefter når kaldluft fra Nordpolen strømmer ut over den lunkne Golfstrømmen. Plutselige blåser det opp til full storm, det snør tett og sammenhengende og fiskebåter iser ned. Flyene omdirigeres til innlandet, Hurtigruta legger seg på været og kutter anløp og bommen går ned på fjellovergangene. Meteorologene har store problemer med å forutsi polare lavtrykk, så når de inntreffer er det bare å kose seg inne med kaffekoppen, det går nemlig fort over. Stillheten etterpå, med fokkskavler og gjenføkne vinduer, er vemodig vakker.

Orkan i kastene

De store værsystemene i Atlanterhavet feier av og til inn over Nord-Norge med orkan i kastene. I fiskeværene på kysten er hustakene bardunert for å stå imot. TV-reporterne står tvekroket i stormkastene på moloen i Bodø, tusenvis i Lofoten er uten strøm og det utløses snøras på indre Helgeland. Godt hjulpet av hissige ekstrasendinger på tv oppleves det som dramatisk, men samfunnet er overraskende kjapt tilbake i sving. Etter en kaotisk stormdag går flyene på rute fra morgenen av neste dag.

Vinterråd

  • Kle deg godt, start med vår artikkel om påkledning
  • Ha et halvt øye på værmeldingen når du skal forflytte deg i Nord-Norge. Egentlig er det bare å spørre noen, alle nordlendinger er oppdatert til enhver tid på dette favorittemaet.
  • Kommer stormen akkurat når du skal ta fly eller båt, trenger du en dose tålmodighet. Ansatte har opplevd dette mange ganger før, og gjør en profesjonell jobb med å få alle av gårde så snart det er forsvarlig. Underveis kan det imidlertid bli mye venting.
  • Ta en titt på flybilletter og forsikringer; dersom du har en gjennomgående billett, vil flyselskapet booke om billettene for deg etter flyinnstillinger og forsinkelser. Dersom du ikke har en gjennomgående billett, må du se til at reiseforsikringen dekker ny billett.
  • Bilkjøring er uproblematisk det meste av tida. Se her for noen råd om vinterkjøring.
  • Nyt det! Mange nordlendinger syns at vinteren er den beste tida på året!