Lengst nord i verden ligger et land med vide horisoner, endeløs villmark og bratte kyster, med tre språk og en rik, fleretnisk kulturarv, med en dramatisk historie og et folk av snakkesalige optimister. Om sommeren bader alt dette i midnattssol i over to måneder. En sommerreise i Finnmark er forfriskende, lys og berikende.
Det meste er nord, skriver Rolf Jacobsen, og lenger nord enn Finnmark kommer du ikke i Europa. Sommerstid merker du den høye breddegraden på midnattssola og de lyse nettene, på de forfriskende temperaturene og på skjønnheten i den arktiske vegetasjonen. Kommer du hit akkurat når sommeren er på sitt lyseste, kan du utforske både vakker natur og en enestående, annerledes kulturarv.
Norges ekstrempunkter ligger i Finnmark
Finnmark er det ytterste nord. Nordkapp har siden 1500-tallet vært en kjent sjømerke på de syv hav og en milepæl for enhver reisende. Knivskjelodden, som ligger like ved, er imidlertid 1400 meter lenger nord. Kinnarodden på Nordkynhalvøya er fastlandets nordligste punkt, og like ved ligger Slettnes fyr. Hornøya er Norges østligste punkt, mens «Østkapp» – Kibergneset, ligger lengst øst på fastlandet. I Grense Jakobselv møter russegrensa Ishavet. Hammerfest kaller seg stolt verdens nordligste by.
Sommer-Finnmark bader i lys
Sommerdagen i Finnmark varer i over to måneder. Allerede 13. mai står sola rett i nord på midnattstidspunktet på Nordkapp, og så skinner den i 78 dager til den går ned i slutten av juli. Lenger sør i Finnmark er midnattssolperioden noen dager kortere på hver side, men sommerdagen er over to måneder overalt. Sommertida er en unntakstid; da får ungene være oppe så lenge de vil, festivalene varer til langt på natt og det er helt greit å gå på fjelltur.
Oppdag Finnmarks rike historie
Mye tyder på at de første som bodde i Norge, levde i Finnmark. Helleristningene i Alta og de arkeologiske sporene på Mortensnes peker på flere kulturer som har avløst hverandre ned gjennom historien. Finnmarkshistorien handler om samekulturen som utviklet seg gjennom årtusener, om staten Norge som markerer seg i Finnmark i konkurranse med Sverige og Russland, om grensestridigheter, om innvandringsbølger fra Norge og Finland og om dramaet under 2. verdenskrig.
Samekulturen er den eldste i Finnmark
Samisk kultur kan følges minst to tusen år tilbake. Jakt og fiske og sesongmessige vandringer inngikk i de tidlige samenes liv. Fra 1500-tallet av begynte tamreindrifta, mens andre slo seg ned i fjordene for å drive et enkelt jordbruk i kombinasjon med jakt og fiske. Langs de store elvene var laksefisket en hovednæring sammen med fedrift og jakt. Fra 1800-tallet av, og særlig i første halvdel av det 20. århundre, ble samene utsatt for en hardhendt, systematisk og sentralt bestemt fornorskningsprosess. Da gikk samisk språk tapt i mange områder. I dag er samisk språk og kultur inne i en ny renessanse, hvor gammel skikk tilpasser seg og lever med moderne teknologisk og sosial utvikling.
Krigen preger Finnmark
Ingen steder i Norge opplevde så mange krigshandlinger og så mye dramatikk og menneskelig lidelse som Finnmark under 2. verdenskrig. Sommeren 1941 kom Kirkenes og Øst-Finnmark i skuddlinja da Tyskland angrep Sovjetunionen herfra. Småbyene ble bombet, hurtigrutene torpedert og tyskerne bygde sterke betongbunkere på alle nes ved hjelp av sovjetiske slavearbeidere. Ungdom dro over til Sovjetunionen for å trenes opp til å bli partisaner, motstandsfolk. Høsten 1944 kunne imidlertid Den røde hær rykke inn i Kirkenes. Da trakk tyskerne seg tilbake til en ny forsvarlinje nordøst for Tromsø, befolkningen ble tvangsevakuert sørover og praktisk talt alt av hus, telegrafstolper, kaier og øvrig infrastruktur ødelagt. Våren 1945 var de fleste finnmarkinger et annet sted, og så og si alle bygninger lå i ruiner.
Et nytt Finnmark reiste seg fra asken
Fra 1945 kom finnmarkingene hjem igjen. I et nasjonalt løft ble Finnmark gjenreist nytt og moderne, og denne gjenreisningsarkitekturen preger nå hele fylket og gir det et særpreg. De vakre, enkle linjene er nå kommer til heder og verdighet etter å ha vært miskjent noen tiår.
Finnmark ble bygd opp igjen
Vandring i Finnmark er for de fleste
Man skulle tro at finnmarksnaturen kun var for de tøffeste blant oss. De myke kurvene i landskapet gjør imidlertid at landskapet er lett å gå i, uten altfor store høydeforskjeller. Ganske visst går tøffingene på lange turer på Finnmarksvidda, men både her og langs kysten finnes det fine stier de fleste kan gå. Ha med en sekk med ekstra klær, for sommerværet i Finnmark har underholdningsverdi i seg selv.
Sommerværet er et lotteri
Like temperamentsfullt som finnmarkingene selv er været. Når høytrykket fra øst legger seg til over Finnmark, måles de høyeste temperaturene i landet på steder som Karasjok og Nyrud i Pasvikdalen, og selv ute på Makkaur fyr blir det tropenatt. Innimellom kan Øst-Finnmark ha finvær, mens det regner hele norskekysten nedover. Nordvest vær med iskaldt regn, ensifrede temperaturer og snø på toppene i Vest-Finnmark kan forekomme, og da er det greit med en longs i bagasjen. En værtype du ofte møter om sommeren, er nordausten. Den er kjølig, rundt åtte grader i Vardø og 12-14 i innlandet. Den byr ofte på klarvær, og er perfekt å være ute i så lenge du har en god, vindtett ytterjakke.
Stygg som nøkken
Kjør rundt i Finnmark på egen hånd
Om du er av det nysgjerrige, utforskende slaget, kan du vurdere en kjøretur i Finnmark på egen hånd. Vi har foreslått to rundreiser i Finnmark som er lette å gjennomføre på noen dager, nemlig triangelet Alta-Hammerfest-Nordkapp og en runde i Øst-Finnmark med utgangspunkt i Kirkenes. I tillegg har vi laget en større runde som tar med seg Indre Finnmark og Nordkapp. Det hele er løselig beskrevet, og er heller til inspirasjon enn til slavisk fotfølging. To nasjonale turistveger ligger i Finnmark, og vi har også slått et slag for omveien til Båtsfjord og Berlevåg.
Finnmark er uendelig variert
Hvert sted i Finnmark har sin personlighet, fra Alta som kalles Finnmarks Italia for sin grønne frodighet, til Vardø som ligger i arktisk klimasone. Honningsvågingene erter hammerfestingene og omvendt, mens det går stillere for seg oppe på Finnmarksvidda. Alle stedene er nærmere beskrevet på våre destinasjonssider, og vi har delt inn det store eks-fylket slik:
La deg overraske av Finnmark
Når man reiser rundt i Finnmark, er variasjonen uendelig. Fargerike moderne fiskevær, eller de få og små stedene som overlevde krigen, hyggelige båtturer du kan ta til avsides småsamfunn, kunst, kultur og spesielle klipper og formasjoner. Enda større inntrykk gjør gjerne møtet med finnmarkingene; humørfylte, lattermilde, høylydte og rett på sak på kysten, mer beskjedne og smålåtne inne i landet. Men akkurat den delen av reisen må du sørge for selv, du vil oppdage at det ikke er vanskelig.