Høstferien for barnefamilier handler om å slippe seg løs. Dra til fjells eller ut på havet, lær deg nye ting på museer og attraksjoner og lev med minst mulig påpassing og restriksjoner.
Hva skal man gjøre for å imponere unger nå til dags? Nord-Norge byr på masse vær, uendelig masse aktiviteter, fine museer og attraksjoner tilpasset barn. Legg så til at det er få mennesker, lite trafikk, lite trengsel og trygt å slippe ungene løs. Da er det mindre behov for hevede pekefingre, ungene kan være seg selv. En langhelg eller liten uke nordpå kan dermed bli en helt annerledes opplevelse for byunger
La småungene oppdage Nord-Norge
Nord-Norge er en herlig lekegrind for små byføtter. La småungene tusle rundt i høstlyngen og smake på den sure kreklingen, sparke i store sopper og oppdage naturen. I Nord-Norge kan ungene springe rundt, herje villmann og være barn. Det er trygt, og annerledes enn hjemme.
Lange tenåringsbein trenger utfordring
Tenåringene kan derimot oppfordres til å gå på de høye toppene med den videste utsikten. Kanskje vekkes konkurranseinstinktet med far og mor, og det blir fart opp igjennom fjellsida. Belønningen er å komme til topps, se langt og kjenne at man har oppnådd noe. Som teit forelder må du bare sørge for å holde deg unna kameraet når de legger ut på tiktok og snap fra toppen.
Ta barna med på sjøen
Ingenting er så tøft som en båttur. I Nord-Norge er det fisketurer, rib-turer og sightseeingturer mange steder. Du møter hval og kongekrabber, alt etter hvor du er. Det går også an å ta litt større barn med på kajakktur, turene er nemlig tilpasset nybegynnere. På noen elver finnes det også rafting og kanoturer.
Lær noe nytt i Nord-Norge
Nord-Norge har en særpreget natur, en rik kultur og en spennende historie. Museer og opplevelsessentra viser fram dyrelivet, forteller om kystkulturen, om den samiske og kvenske kulturarven og den dramatiske krigshistorien. Museene har gjerne gode programmer for barna, slik at alle aldersgrupper lærer noe nytt.
Ta barna med nesten til Nordpolen, til Svalbard
Det høyarktiske øyriket Svalbard er en høstferie barna husker. Kajakktur på fjorden, utflukter til Barentsburg og Pyramiden, fotturer med bevæpnet guide, fossilplukking – aktivitetene er mange, varierte og proffe. Kombiner med god mat i Longyearbyen og et besøk på Svalbardmuseet, og litt større barn har fått utvidet sin horisont betraktelig.
Øst-Finnmark, Kirkenes og Varanger, er et grensetilfelle
Den lukkede, god bevoktede grensen til Russland, de mystiske labyrintene fra jernalderen på Mortensnes, kanonene på Vardøhus festning, edelssteinstranda i Tana, båtturen ut til Norges østligste punkt Hornøya og fantastiske strender og klippekyster; landskapet helt nordøst i Norge er en helt annerledes høstferie. Fly til Kirkenes og reis rundt Varangerfjorden.
Dra på oppdagelsesferd i det ytterste nord; Alta, Hammerfest og Nordkapp
Tar du flyet til Alta, kan høstferieuka brukes i Vest-Finnmark. Ta barna med på elvebåttur på Altaelva, se på de 6000 år gamle helleristningene i Hjemmeluft og prøv sykkelløypene i Altadalen. I Hammerfest venter fine og ikke altfor vanskelige turer i kystnatur, samt en fin båttur. Ingen er uberørt av å komme til Nordkapp, en av kandidatene for tittelen «verdens ende». Alta, Nordkapp og Hammerfest ligger få timer fra hverandre, og utgjør til sammen et annerledes og spennende høstferiemål.
Lyngenfjord er for sprekinger
Å gå i tau over en blå bre, ta elvebåt oppover Reisaelva til den 269 meter høye Mollisfossen, kanopadling eller sykkel på bratte stier; Lyngenfjord er ikke for sveklinger. Været her inne er godt og stabilt, og sjansen for nordlys er stor for dem som får lov å være lenge nok oppe.
Tromsø er en øy av moro
Fra Fjellheisen i Tromsø er det en syyk utsikt over byen, fjord og fjell. På Polaria kan familien være med på selforing, og se fisk og kongekrabber fra havet i nord. Alle må beundre ishavsfarerne på Polarmuseet, og på Universitetsmuseet lærer barna om nordlys, samekultur og dyreliv i nord. Tromsø har et hyggelig sentrum med kafeer og restauranter, og det finnes turstier i alle størrelser rett ved byen.
Senja er eventyrøya
På yttersida er Senja en forreven, stormherjet klippekyst. Når vinden løyer, er det fine strender, kajakkturer, fotturer til nasjonalparker og langs bratte kystfjell. Innersida er fredeligere og vennligere, og her kan man dra på fine skogsturer.
De verste vikingene kom fra Harstad
Alle unger elsker vikinger. Noen av de aller barskeste vikingene holdt til i Harstad-området, og på Trondenes historiske senter kan lærer barn og voksne om vikingtida, om Tore Hund og om middelalderen i nord. Utenfor ligger Trondenes middelaldergård, hvor middelalderen kommer tilbake til oss. Harstad har fine hoteller, gode spisesteder og mange utfluktsmuligheter.
Polar Park er møtet med dyrelivet i nord
Tar du med barna til Polar Park, må du sette av dagen. Her er det nemlig både elg, hjort, moskus og andre arktiske dyr. Størst interesse vekker imidlertid de store rovdyrene; ulven som lever i store flokker, gaupa med det lure blikket og bjørnene som lunter rundt. Dyrene har masse plass, det er dere som må ta dere rundt i vakker furuskog. For de minste er det masse lekeplasser som vil fylle mye tid, mens de større kan prøve seg på zipline gjennom parken.
Vesterålen er hav, fjell og hval
Ytterst mot Storhavet er det han Glenn som regjerer, den største spermhvalhannen utenfor Vesterålen. Han skremmer de andre hvaloksene bort, og lar seg villig fotografere på hvalsafari. Øyriket Vesterålen har masse moro innenfor kort reisetid, slik som det gamle fiskeværet Nyksund, det nye flotte Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og de fine vandrerutene, fra enkle topper til Dronningruta og for de tøffeste selveste Møysalen med Nord-Norges videste utsikt.
Lofoten er mye moro på liten plass
Et ekte vikinghus på hele åtti meter setter fantasien i sving på Borg, vakre Henningsvær er et godt sted å fordype seg i lofotlivet og på Unstad kan man ta et surfekurs og lære seg bølgeritt. Lofoten er ti mil med vakre fiskevær, kunst og street art som selv småtasser blir begeistret. De korte avstandene gjør isbestikkelser helt unødvendig, det er stopp over alt. Kajakk, sykkel, fjelltur.. det ligger få minutters kjøring fra hverandre.
Ta verdens korteste utenlandstur fra Narvik
Ta toget helt til utlandet på en liten time gjennom uendelig variert natur. Ta gondolen opp til Narvikfjellet, og se fjord, fjell, Narvik by og malmbåtene langt der nede. Herfra er det også fine turer. Krigsmuseet i Narvik forteller en historie som gjør inntrykk, og formidler også gripende til barna. RiB-turer, sykkel og vandring; det meste finnes med utgangspunkt i Narviks kompakte, trivelige bysentrum med mange trivelige spisesteder.
Fly høyt over Bodø
Er det én ting barna husker fra Bodø, så er det flysimulatoren på Luftfartsmuseet; tenk å få styre et fly selv (nesten) på ordentlig! Gamle fly, jagerfly, widerøefly, flypionerer, andre verdenskrig; alt er spennende, berørbart og variert Neste punkt for barna er verdens sterkeste havstrøm Saltstraumen, et av naturens aller drøyeste under. Bodø har flotte fjellturer, masse severdigheter og mange fine steder hvor hele familien kan spise godt.
Dra ut til øyene på Helgeland
Det er noe eget å dra et sted i båt, og drar familien til én av de 20 000 øyene på Helgeland, kommer man til spennende lekegrinder med lokalsamfunn, kulturminner, turløyper og dyreliv. Inne på fastlandet ligger fargerike kystbyer som Brønnøysund og Sandnessjøen. Sjøgato i Mosjøen, grottene ved Mo i Rana og Laksforsen i Grane fryder folk i alle aldre.
Vær klar for regn, gled deg over sol
Orkanene fra Karibien kommer til Nord-Norge for å dø om høsten, så da blåser og pøser det ned. Men plutselig snur det; med milde vinder fra øst blir det gode temperaturer og fine dager. Da biter riktignok nattefrosten i tærne. Nordpå må du være forberedt på regn, og så glede deg over sola slik vi innfødte gjør.
Nordlyset titter fram for dem som er store nok
Det er like mye nordlys fra midten av september som det er midt på vinteren. Når været spiller på lag, kan vi oppleve nordlyset. Det er kanskje verdt å la småfolket være oppe litt lenger i ferieuka for å oppleve det, hva med en liten tur langs fjæra eller langs en sti om kvelden? Sikkert noen storesøsken som har en spøkelseshistorie på lager.
Overnatt på rorbuer og sjøhus
Overnattingen nordpå er familievennlig. Rorbuer, sjøhus, fiskecamper og litt større campinghytter har gjerne flere soverom, bad og stue med kjøkkenkrok. Da kan man lage mat selv, spille spill om kvelden og utforske stedet man er på dagtid. Feriehus finnes i alle farger, fasonger og utførelser, mange av dem er svært egnet for familier. Selvsagt finnes det også vanlige hoteller og pensjonater, spesielt i de litt større byene. Her finnes det ofte familierom.