Nordlysovalen ligger over kysten av Nord-Norge. Det betyr at Nord-Norge er der det er mest nordlys i verden. Men hvor i Nord-Norge dra du for å se det?
Det er hundre mil fra Brønnøysund til Kirkenes, og Svalbard er enda lenger nord. Vinterklimaet i dette store området varierer fra mildt og vått til tørt og kaldt, og du kan se nordlyset på frossen tundra eller fra en skybar med champagneservering. Her skal vi forsøke å rettlede deg til din egen nordlysopplevelse i Nord-Norge, den som passer for akkurat deg.
Hvordan oppstår nordlyset?
Nordlyset er det mest av i Nord-Norge
Nordlysovalen stryker langs kysten fra Lofoten til Nordkapp, over Vesterålen, Senja, Tromsø og Alta. Her er det faktisk mest nordlysaktivitetet i verden. Siden nordlyset oppstår i en høyde av 100 kilometer (…av og til mye høyere enn det..), er det synlig over det meste av Nord-Norge. Nordlyset er også synlig i Sør-Norge, men det er såpass lenge mellom hver gang at det ikke gir mening å dra på nordlysferie noe sted sørpå. Nord-Norge har et mildt klima for breddegraden, er lett å reise i og for våre breddegrader tett befolket. Dermed er Nord-Norge blant de letteste stedene å reise i i Arktis.
Er Norge bedre enn Island?
Deler av Alaska, Nordvest-Canada, Grønland, Island og områder i Sverge og Finland nær Nord-Norge er også under eller svært nær nordlysovalen. Det betyr at noen av disse områdene har like mye nordlys som Nord-Norge og med like stor rett kan hevde at de har mest nordlys på jorda. Disse områdene har helt ulike landskaper, værlag og kulturer, og tilbyr helt andre severdigheter og attraksjoner enn Nord-Norge. De er med andre ord utmerkede feriemål i seg selv.
Hvordan lager du din egen nordlysferie?
En tur om høsten eller på vinteren til Nord-Norge for å se nordlys kan bli formet på mange vis. Noen er jo klare for å kle på seg lag på lag og gå på ski langt inn på vidda for å få maksimale sjanser. Andre liker å kombinere nordlysjakt med artige aktiviteter som hundekjøring og skuterturer. En Irish Coffee på en skybar er atter andres foretrukne form for nordlysjakt. Vi har forsøkt å gruppere opplevelsene og reisemålene rundt de store flyplassene i Nord-Norge, nemlig Bodø, Harstad/Narvik, Tromsø, Alta, Kirkenes og Longyearbyen. Hit er det lett å få billige flybilletter, og frekvensen er god.
Været spiller en stor rolle
Som oftest er det slik at man ser det samme nordlyset over hele Nord-Norge, siden det oppstår så høyt. Man kan altså ikke kjøre 20 kilometer og finne MER nordlys, det er det samme over hele området. Derimot er været svært variabelt. Det snør, regner (til og med på Svalbard!) og er iskaldt klarvær om hverandre. Vi har forsøkt å gi en pekepinn på de stedene som har tørt klima med mye klarvær. Noen steder har fjellrike landskap, og da kan det være snøbygder på den ene siden av fjellet og klarvær på den andre. Ved hjelp av værapper på mobilen, eller kanskje en nordlysguide, finner du klar himmel.
Fly til Alta og kombinér Alta, Hammerfest og Nordkapp
Flyplassen i Alta er porten til reisemål som Alta, Hammerfest og Nordkapp. Alta har masse fine aktiviteter og utfluktsmuligheter, Nordkapp er det store landemerket en hver reisende bør ha besøkt og verdens nordligste by Hammerfest har noen viktige attraksjoner og en arktisk byfølelse. På en ukes vinterferie får man gjerne med seg alle tre.
Alta er Nordlysbyen med iglohotellet
Alta var der den moderne nordlysforskningen starter før forrige århundreskifte. Fysikeren Kristian Birkeland, som inntil nylig var avbildet på tohundrelappene, bygde et observatorium på Haldetoppen hvor de første fotoene av nordlyset ble tatt, og nordlyset ble studert inngående for første gang. Birkeland valgte Alta av nettopp samme grunn som du; Alta har et stabilt og fint vinterklima med mye klarvær for å se nordlyset danse. I Alta finnes flere gode nordlysguider. Alta er også Norges hundekjøringshovedstad, her holder noen av landets beste hundekjørere til. Hundekjøring er også en artig måte å jakte på nordlyset på. Fatbike på snø, skiturer, skuterturer og Sorrisniva Igloo Hotel er eksempler på annen moro i Alta.
Nordkapp er den ytterste nordlysopplevelsen
Nordkapp er den bratte nordenden av den europeiske landmassen og et sagnomsust sjømerke. Å se nordlyset her er et mål for enhver ekte reisende. Det er faktisk bare en halvtime å kjøre hit fra Honningsvåg, men om vinteren er det kolonnekjøring etter plogen over viddelandskapet på Magerøya. Når de polare lavtrykkene slipper løs sitt plutselige raseri, blir turen hit ganske enkelt avlyst. Da er det viktig med en fleksibel timeplan. Tar du med Alta på samme runden, øker du sjansen for å få se de grønne nordlysstrålene.
Hammerfest er verdens nordligste by
Hammerfest er den eldste byen i Nord-Norge. Her er det ingen nordlysjegere, i stedet går nordlysinteresserte opp på byfjellet Salen, ned på kaia eller over til det lille stedet Forsøl nord for byen. Hammerfest er en ekte og tradisjonsrik by med sin egen atmosfære midt i den arktiske villmarka, og bør være med på runden mellom Alta og Nordkapp.
Hammerfest er nordlys utenfor allfarvei
Lyngenfjord har klar himmel, fjell og fjord
Noen av Norges tørreste målestasjoner finnes innerst i Lyngenfjorden. Bak de 1800 meter høye Lyngsalpene ligger de indre fjordarmene i regnskyggen. Da blir det klare netter og store nordlyssjanser. Tromsø ligger like ved, og området besøkes derfor ofte av nordlysjegere. Vi syns imidlertid det er enda bedre å leie seg et feriehus eller en hytte i området, kanskje med venner eller noen du er glad i, og ta det på egen hånd. På dagen kan du utforske det praktfulle landskapet av fjell og fjord, og det finnes både noen artige, historiske severdigheter, hundekjøring og skuterturer. På slutten av nordlyssesongen kommer frikjørerne på ski for å bli utfordret av de magesugende nedkjøringene.
Senja er et mikrokontinent av vinterlandskaper
Ingen øy har en så splittet personlighet som Norges nest største øy Senja. De stille skogene i innlandet er selve julekortet med skiløyper og snøkledde bjørkegreiner. Yttersida, derimot, er bratt, forrevet og stormutsatt, med tette fiskevær rundt de lune havnene. Nordlysjegerne drar på kryss og tvers av øya for å finne klar himmel, enten det er en stille avdal eller det ytterste neset, alt etter vindretningen. Senja er definitivt utenfor turismens E6 om vinteren, men her finnes noen fine overnattingssteder og små, proffe turselskaper med både nordlysjakt, hundekjøring, ski, truger, skuter, kajakk og fisketurer.
Svalbard er verdens nordligste reisemål
Øygruppa Svalbard, hvor Spitsbergen er den største øya, er verdens nordligste reisemål. Flyplassen i Longyearbyen er bare 1100 kilometer fra Nordpolen, men du kan uten videre fly dit, ta bussen til byen, sjekke inn på et godt hotell, gå ut og spise pizza eller noe elegant på hvit duk og ende opp på bar. Det hele er forbausende normalt når du tenker på at du er på en utpost med vel to tusen sjeler.
Dagnordlys er en Svalbard-spesialitet
Lyset og naturen er imidlertid langt fra det ordinære. I to måneder rundt midtvinter er det ikke noe dagslys på Svalbard. Mørketida på det nordnorske fastlandet er en ren pyseopplevelse i forhold. I dette tidsrommet kan det sjeldne dagnordlyset observeres, det som kommer direkte fra sola og ikke har tatt omveien om planetens nattside. Nordlysentusiaster vet å sette pris på denne godbiten, selv om de selvsagt også får med seg det vanlige nordlyset som har surret rundt baki der. Fra Svalbard ser du for øvrig sørover for å se nordlyset, siden øyene ligger nord for ovalen.
På Svalbard kan selv nybegynnere få flotte turer i tøff natur
Turene på Svalbard er av høy kvalitet, med dyktige, skolerte guider som kan ta ansvaret for oss grønnskollinger fra fastlandet i en utfordrende natur. Svalbard er kjent for lange skuterturer, men hundekjøring, nordlysjakt og isgrotting under breene tilbys også. Man trenger ikke store omfattende friluftserfaring på mange av turene, det er mange som passer for de fleste.
Dra til Norges fjerne Østen
Flyplassen i Kirkenes har direktefly til Oslo, og er porten til et annerledes Nord-Norge, nemlig Øst-Finnmark. Fjord og fjell finnes, men de ser helt annerledes ut, med rundt åsland, tundra, dype skoger med sakteflytende, islagte elver og øde kyster. Badet i blått vinterlys med bitende frost er det vakkert på sin egen måte. Uavhengige reisende finner fram til nordlys, landskaper og lokalsamfunn med historie og særpreg.
Kirkenes er grensebyen med snøhotellet
Kirkenes ligger en liten halvtime fra Russland, og her snur både Hurtigruta og E6. På Kirkenes Snow Hotel sover du så godt som aldri før i snøhule, og du kan ta deg dypt inn i furuskogen med snøskuter eller hundeslede her i den vestligste delen av taigaen, barskogbeltet, som strekker seg helt til forbi Beringstredet. Kongekrabba er et undersjøisk monster du kan fiske på isen, og de smaker deilig med brød, majones og hvitvin.
Varanger er langt utenfor allfarvei
Varangerhalvøya er langt utenfor turisttråkket der det ligger helt mot nordøst i Norge. De arktiske endene ser det imidlertid ikke sånn, de syns temperaturene er behagelige i Varangerfjorden, og kan sees i tusenvis rett utenfor fiskeværene. Den historiske lille byen Vardø, kvenhovedstaden Vadsø og de mange små bosettingene langs fjorden er noen ganger utsatt for heftige stormer, men ofte er de badet i rosa og blått vinterlys, og innbyr til særpreget sightseeing og nordlysjakt
Berlevåg og Båtsfjord gjør den viderekomne turist heftig og begeistret
Berlevåg, kjent for sitt mannskor, og Båtsfjord ligger for seg selv rett ut mot Barentshavet. Veistrekningen mellom de to er kjent som Ishavsveien, med en dramatisk kystlinje av bratte klippevegger i bisarre former, og i vinterlys blir fotografen heftig og begeistret. I hele Varanger er det få organiserte tilbud for turister, så området egner seg for den som er vant til å finne fram selv og som trives med å bli kjent med hverdagslivet.
Nordkyn er Europas nordligste fastland
Nordkynhalvøya, med de to fiskeværene Kjøllefjord og Mehamn, samt noen små lokalsamfunn ellers, er nordenden av Europas fastland. Dette er et vidstrakt landskap av bølgende, snøkledde vidder som er perfekt for snøskuterkjøring. Mest populær er turen mellom Kjøllefjord og Mehamn, og her er det ofte nordlys. Turvante kan også ta turer på egen hånd. Du kan også besøke Utsi-familien og spise middag i lavvo. Slettnes fyr er verdens nordligste fastlandsfyr, og er selvsagt et helt spesielt sted å se nordlyset.
Finnmarksvidda er det samiske kjerneområdet
En enorm høyfjellsvidde med vide horisonter, små åser og elvedaler er Finnmarksvidda. Bortsett fra Kautokeino, Karasjok og lille Masi/Maze, samt noen små bosettinger er det fullstendig uberørt natur. På vinteren måles de kaldeste temperaturene i landet her, men den tørre kulda kan du kle ute. Tørt klima betyr jo gode nordlyssjanser. Kom hit for å møte samisk kultur, her er reindrifta en av hovednæringene. Her kan du spise middag i lavvu, kaste lasso og kjøre pulk trukket av rein. Det organiseres også villmarksturer med overnatting i telt, og da er du garantert å få med deg hver eneste grønne stråle.
Harstad/Narvik Evenes er flyplassen i hjertet av Nord-Norge
Harstad/Narvik lufthavn Evenes har hyppige forbindelser med Oslo og Sør-Norge. Herfra er det en halvtime østover til Narvik og en liten time vestover til Harstad. Øyriket Vesterålen ligger et par timer vestover, og også Lofoten er praktisk å nå fra Evenes. For en ukes vinterferie kan man fly til Evenes og kombinere to-tre av disse destinasjonene. I dette området er ikke avstandene så store, så det er lett å sette sammen et program av aktiviteter, sightseeing, god mat og kveldstimer under stjernehimmelen.
Harstad er vinterbyen med den gode maten
Vakker og fargerik, snørik og gjestfritt er det overraskende at Harstad ofte blir oversett. Byen ligger rett under nordlysovalen, og er et ypperlig utgangspunkt for å utforske fjorder, fjell, øyer og vikinghistorie. Nordlysturer, hundekjøring, skiturer i skog og fjell, fatbike og RiB-turer; Harstad har et godt utvalg med aktiviteter, særlig for den som er i god hverdagsform. Det finnes fine museer, verdens nordligste middelalderkirke og den gigantiske Adolfkanonen fra krigen. Harstad har et imponerende utvalg gode spisesteder, så her har alle mye godt i vente.
Vesterålen er øyene i Golfstrømmen
Vannet mellom øyene i Vesterålen lunkes av Golfstrømmen, så vinteren er mild og egnet for å være ute i. Fjell, kyst og øyer preger landskapet, og det finnes trivelige bygder, småbyer og fargerike fiskevær, alt innenfor små avstander. Mange feriehus og små ferieanlegg med hytter og sjøhus har overnatting med selvhushold. Da kan dagene brukes å se seg om og være med på aktiviteter. Nettene vies selvsagt til nordlyset, og det finnes gode nordlysjegere. Er du mobil, kan du veksle mellom de indre fjordene og den ytre kysten for maksimale sjanser for klar himmel.
Dagene i Vesterålen er lette å fylle
Vesterålen har samisk kultur, hundekjøring, fiske, RiB-turer, kajakk og til og med frikjøring på ski. Ut fra Andøya kan du til og med dra på hvalsafari midt på vinteren. Det forlatte og gjenopplivede fiskeværet Nyksund, romskipet Aurora, blåbyen Sortland og Hurtigrutemuseet er blant de største severdighetene.
Fra Narvik jaktes nordlyset over alle grenser
Narvik ligger ved en av Norges mest storslagne fjorder, Ofotfjorden. Siden fjellene og fjordene går i alle retninger her, er det stor variasjon i været innenfor korte avstander. Er det skyet inne i byen, er det kanskje klarvær og dansende nordlys på svenskegrensa eller i tørre Skjomen. Narvik selv er kjent for slaget i 1940, og et besøk på Krigsmuseet hører med. Narvikfjellet er tusen meter høyt, og du står på ski helt ned til byen. På Polar Park en time mot nord kan du kline med ulver, det er sånn de kommuniserer. Ellers har Narvik både nordlysjegere og hundekjøring, så det er nok å drive med.
Dra til utlandet fra Narvik
Ofotbanen er en forlengelse av det svenske jernbanenettet inn i Norge og Narvik. Du kan enkelt ta en liten times tur gjennom fantastisk fjordnatur til Riksgränsen. Ä’en avslører at du er i Sverige, men bare noen meter inn. Mange liker imidlertid å besøke vintersportssteder som Abisko og Björkliden, og dra til Kiruna og ishotellet i Jukkasjärvi. Ofotbanen er en historierik, vakker og trygg måte å krysse nordskandinavisk villmark på vinterstid.
I Lofoten danser nordlyset over fjelltoppene
Lofotens ville fjell reiser seg dramatisk opp av Golfstrømmen, og vinterstid er de snøkledde ned til sjøen. Langs innersida ligger fiskeværene tett i tett og venter på at skreien kommer svømmende i januar. Nettopp under lofotfisket er det som travlest i fiskeværene. Fotografene er alltid på jakt etter bildet av nordlyset som strømmer over fjelltoppene, gjerne med fiskehjeller og rorbuer i forgrunnen.
Dra på nordsida av Lofoten om været er vrangt
Tette snøbyger fra nordvest eller regnbyger som stryker langs Golfstrømmen; været er ikke alltid like samarbeidsvillig i Lofoten. Men når snøskyene samler seg rundt fjelltoppene, kan det være lommer i fjordene lengst øst i Lofoten. Langs yttersida, altså nordkysten av Lofoten, klarner det ofte opp over havet selv på vanskelige netter.
Fly til Bodø for milde nordlysnetter
Lofoten er like lett å nå fra Bodø, du krysser bare Vestfjorden med båt. Bodø Lufthavn har hyppige forbindelser med Oslo og videreforbindelser til hele Nordland med fly, båt, tog og buss. Bodø har selv mye å tilby, og det finnes noen virkelig flotte attraksjoner rett i nærheten.
Fra Bodø ser du nordlyset over Lofotveggen
Bodø er en ganske stilfull by, så her passer det å vente på nordlyset i en skybar. Ha jakka klar, så rykker dere ut på verandaen når nordlyset danser over Lofotveggen i nordvest. Bodø ligger rett ut mot Vestfjorden, midt i mottakelseskomiteen for Golfstrømmen, så her er vintrene milde. Du slipper altså å fryse så mye.
Det er mye å se i og rundt Bodø
Bodø har flere interessante museer, et sentrum bygd i gjenreisningsstil etter bombingen i 1940 med noen spesielle bygg og et livlig utelivs- og restaurantliv. Turistene har ikke helt oppdaget Vinter-Bodø, så her møter du dagens Nord-Norge hjemme. Det finnes også interessante historiske museer. Det gamle handelsstedet Kjerringøy og verdens sterkeste havstrøm Saltstraumen er fine utflukter ut fra Bodø.
Dra innover i landet fra Bodø for å øke nordlyssjansene
For å maksimere sjansene for å se nordlyset i Bodø/Salten er det om å gjøre å dra inn i landet. Steder som Rognan, Storjord og Junkerdal ligger i skjul bak det gigantiske Saltfjell-Svartismassivet, så her er det mange klare netter når det snør eller regner i Bodø. De gamle gruvesamfunnene Sulitjelma og Jakobsbakken ligger midt i villmarka ved svenskegrensa, og er utmerkede observasjonssteder. Også steder som Kobbelv innerst i fjordene i Nord-Salten har tørt og fint klima. Jakobsbakken og Kobbelv har overnatting og mat, og egner seg til nordlysopphold.
Helgeland har det mildeste nordlysklimaet
Den sørligste delen av Nord-Norge er også den mildeste og snøfattigste, i alle fall langs den vakre kystlinja med de 20 000 øyene. Lenger inn i landet ligger snøen imidlertid dyp. Helgeland ligger litt fjernere fra nordlysovalen, men likevel er det målbart nordlys over Helgeland de fleste netter. Den som søker fred og ro, kan leie seg en hytte eller feriehus på kysten, gå lange turer og se etter nordlys om kvelden. I innlandet er det gode muligheter for å gå på ski og prøve seg på frikjøring, og om kvelden ser man nordlyset. Også på Helgeland er sjansene størst i innlandet, der klimaet er mest stabilt.
Kombiner Tromsø med fjord, fjell og øy
Tromsø var den første byen som utviklet mye nordlysturisme, og byen har i dag et imponerende tilbud av turer og aktiviteter. For en komplett tur under nordlysovalen er det imidlertid en god ide å kombinere Tromsø med vakre områder i nærheten. De imponerende fjellene i Lyngen og den dramatiske kysten på Senja er lett tilgjengelig, og lar seg kombinere med et opphold i Tromsø. Tromsø og Svalbard kan også være en bra kombo.
Tromsø er nordlysstorbyen
Intet sted i det høye nord har så mange nordlysjegere, hundekjørerer, turer på ski og truger, båtturer og alt mulig annet for å se nordlys og oppleve vintern. Ettersom Tromsø var først ute med nordlysturismen, er sakkunnskapen blant byen guider imponerende. Været i snøbyen Tromsø er høyst underholdende, så klar himmel er langt fra garantert. De dyktige nordlysjegerne dra derfor til andre siden av nærmeste fjell, enten ut til havet eller inn i fjordene, for å søke etter stjerneklare nattehimler ho Aurora kan danse på. Tromsø har et fargerikt hulter til bulter-sentrum med adskillig historie, gode restauranter, høylytte kafeer og mange artige ting å se på for en arktisk byferie.
Se nordlyset på Hurtigruta
Hurtigruta, den sagnomsuste båtruta som anløper 25 steder langs den nordnorske kysten, er en vakker reise om vinteren. Da er det storm og stille, vakkert vinterlys og både turister og lokalbefolkning om bord. Det beste er å sitte i de behagelige utsiktssalongene på øverste dekk med jakka klar. I det øyeblikket de grønne strålene melder seg, er det bare å springe ut på dekk. Hurtigruta kan være hele vinterferien din, eller du kan ta delstrekninger. Bodø til Lofoten eller Vesterålen er populært, det samme er Lofoten-Tromsø og Tromsø-Honningsvåg/Nordkapp. En tur over Austhavet til Kirkenes kan bli underholdende vinterstid.
Hvilket sted passer for deg?
For å oppsummere, har vi laget en sammenstilling.
Hva er viktigst for deg i ferie? Nordlyset er jo omtrent det samme over hele Nord-Norge, men klima, landskap, geografi, byer og bygder og tilbud av aktiviteter varierer ganske mye. Og det som passer for Per, passer ikke nødvendigvis for Pål.
Hvem av disse personlighetstypene er du?
A: Du vil maksimere sjansene dine for å se nordlyset, og vil dermed dra til steder hvor klimaet er tørt, og skyene få.
- Alta
- Finnmarksvidda
- Indre deler av Lyngenfjorden
- Lommer i Indre Troms, slik som Dividalen
- Lommer ved Narvik, slik som Skjomen
- Saltdal og Sulitjelma innenfor Bodø
- Svalbard
B: Du vil ha det flotteste nordlysbildet å dele på Instagram av nordlyset.
C: Du vil på masse vinteraktiviteter og har det moro i snøen. Så har du det moro, uansett om nordlyset dukker opp eller ikke.
- Alta
- Svalbard
- Kirkenes
- Tromsø
- Narvik
D: Du trenger ikke all denne friluftsgreia, og vil heller kombinere nordlyset med bra mat, et lite glass på bar og litt byfølselse, samt klassiske severdigheter om dagen. Du vil se mennesker rundt deg.
- Harstad
- Tromsø
- Lofoten
- Tromsø
- Svalbard
E: Du vil oppleve nordlyset langt fra turisttråkket og foretrekker å finne fram til steder dit få turister kommer. Det er ikke så viktig at det ikke er så mange turer og utflukter, det ordner du selv:
- Varanger
- Nordkyn
- Finnmarksvidda
- Helgeland
F: Du vil se dagnordlyset, for det er en skikkelig godbit.
- Svalbard
G: Du vil leie en hytte eller feriehus og slappe av, se deg om på egen hånd og oppleve nordlyset sammen med dine. Opplever du det ikke, var det koselig å slappe av fra stresset.
- Helgeland
- Salten utenom Bodø
- Lofoten
- Vesterålen
- Senja
- Lyngenfjord
- Hele Finnmark